Ειδήσεις
Home / Top Slider / Συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα για τα οπωροκηπευτικά λόγω εμπάργκο Ρωσίας

Συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα για τα οπωροκηπευτικά λόγω εμπάργκο Ρωσίας

Με αυξανόμενους ρυθμούς συνεχίστηκαν την τελευταία εβδομάδα οι εξαγωγές κερασιών, καρπουζιών και με μικρούς ρυθμούς των βερίκοκων και ροδάκινων.

Η ζήτηση στα καρπούζια παραμένει αυξημένη για τα στρόγγυλα με σχετικά καλές για την εποχή τιμές ενώ για τις “βαρέλες” οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα. Την τελευταία εβδομάδα με τις υψηλές θερμοκρασίες τόσο στις παραγωγικές χώρες όσο και στις καταναλωτικές, ναι μεν η ζήτηση είναι υψηλή, πλην όμως η προσφορά έχει αυξηθεί υπέρμετρα με “πρωϊμιση” παραγωγής σε ομοιοπαραγωγές χώρες (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ κ.ά.). Ο ρυθμός των εξαγωγών αναμένεται να επιβραδυνθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Δυστυχώς η ζήτηση των βερίκοκων και ροδάκινων εξακολουθεί να είναι υποτονική, μη δυνάμενη να απορροφήσει τις προσφερόμενες ποσότητες της αυξημένης φετινής παραγωγής, η οποία λόγω καιρού συγκομίζεται σε μεγάλες ποσότητες. Η ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης είναι τέτοια που, οι διαμορφούμενες μέχρι στιγμής τιμές στις αγορές είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιευθεί ο αναμενόμενος Κανονισμός για παράταση των έκτακτων μέτρων για απόσυρση προς δωρεάν διανομή λόγω του ρωσικού εμπάργκο, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018 , προκειμένου να αποκατασταθεί μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, όπως αναφέρεται στην ανάλυση που ακολουθεί, των προβλεπόμενων κατά προϊόν ποσοτήτων για την χώρα μας.

Συνεχίστηκαν με ελάχιστες ποσότητες οι εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών, όπως και οι εξαγωγές μήλων με τις ποσότητες προς Αίγυπτο να διαμορφώνονται την 23.6.2017  στο επίπεδο των 39.604 τόνων έναντι 60.004 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης συνεχίσθηκαν με μικρούς ρυθμούς και οι εξαγωγές ακτινιδίων. Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές φράουλας, που σχεδόν ολοκληρώθηκαν, με υπέρβαση των αντίστοιχων περσινών ποσοτήτων.

Εφιστάται η προσοχή για τον αυστηρό έλεγχο της τήρησης των εμπορικών – ποιοτικών προδιαγραφών των εξαγομένων νωπών φρούτων για την διαφύλαξη της φήμης των προϊόντων μας.

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε:

«Αναμένεται η δημοσίευση του Κανονισμού της Ευρ. Επιτροπής με τον οποίο συνεχίζονται για ένα ακόμη έτος τα προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων φρούτων ήτοι από 1/7/2017 έως 30/6/2018.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κατάσταση στην αγορά για τα λαχανικά και μερικά φρούτα έχει βελτιωθεί καθώς ανακατευθύνθηκαν  σε άλλες αγορές το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής  τους που επηρεάσθηκε από το ρωσικό εμπάργκο και ως εκ τούτου οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, για ορισμένα φρούτα είναι πιο άκαμπτη η προσαρμογή τους, διαρκεί περισσότερο χρόνο και  δεν έχει ακόμα επαρκώς βελτιωθεί.

Τα προϊόντα που καλύπτονται  από την παράταση των μέτρων είναι: μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, ροδάκινα και νεκταρίνια, κεράσια και λωτοί.

Οι μέγιστες ποσότητες των προϊόντων που αναδιανεμήθηκαν είναι μειωμένες. Ο υπολογισμός των ποσοτήτων έγινε για κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με το επίπεδο των αποσυρθέντων προϊόντων από την έναρξη ισχύος των προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης.

Για την Ελλάδα προβλέπεται η απόσυρση, πρώιμη συγκομιδή και μη συγκομιδή σε ένα μικρό αριθμό προϊόντων, με ελάχιστες ποσότητες Οι προτεινόμενες ποσοστώσεις είναι οι εξής:

Ανώτατες ποσότητες προϊόντων που κατανέμονται ανά κράτος μέλος

(σε τόνους) Μήλα και αχλάδια Δαμάσκηνα Πορτοκάλια,  κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια Ροδάκινα και νεκταρίνια
Ελλάδα 680 4.165 2.040 5.355

 

Τα ανώτατα ποσά στήριξης για τις αποσύρσεις της αγοράς είναι εκείνα που καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό 543/2011 όπως έχουν διαμορφωθεί είναι:

 

Προϊόν Μέγιστη υποστήριξη (EUR/100 kg)
Δωρεάν διανομή Άλλοι προορισμοί
Μήλα 16,98 13,22
Νεκταρίνια 26,90 26,90
Ροδάκινα 26,90 26,90
Αχλάδια 23,85 15,90
Πορτοκάλια 21,00 21,00
Μανταρίνια 19,50 19,50
Κλημεντίνες 22,16 19,50
Σατσούμας 19,50 19,50
Λεμόνια 23,99 19,50
Δαμάσκηνα 34,00 20,40
Λωτοί 21,02 14,01
Κεράσια 48,14 32,09

Θεωρούμε ότι ο τομέας δεν έχει αντιμετωπίσει πλήρως την κρίση η οποία εντείνεται από την αυξημένη παραγωγή και που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία είναι μεγάλου  μεγέθους συνδυαζόμενη με πρόσθετους αρνητικούς  παράγοντες, όπως είναι η παρατηρούμενη κρίση στην κατανάλωση, η ισχυρή αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων διαχείρισης κρίσεων της ΚΟΑ».