Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών για το σήμα «ELMA»

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών για το σήμα «ELMA»

Σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουνίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ακρόαση του αιτήματος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για την κατοχύρωση του λεκτικού σήματος «ELMA», ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κατά προγενέστερης απόφασης, υπέρ της ελβετικής εταιρείας, Gaba International Holding AG.

Σύμφωνα με τον σχετικό φάκελο της υπόθεσης ( T-309/13 ) το 2006 η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) ζήτησε από το Γραφείο Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ) την καταχώριση του λεκτικού σήματος «ELMA» για προϊόντα της κλάσεως 5. Η εταιρεία Gaba International Holding AG (Ελβετία), κατασκευάστρια προϊόντων στοματικής υγιεινής, είναι δικαιούχος του ήδη καταχωρημένου κοινοτικού λεκτικού σήματος «ELMEX» για προϊόντα των κλάσεων 3, 5 και 21. Το 2007 άσκησε ανακοπή η οποία έγινε δεκτή από το τμήμα ανακοπών του ΓΕΕΑ. Η ΕΜΧ άσκησε προσφυγή ενώπιον του τέταρτου τμήματος προσφυγών του ΓΕΕΑ, το οποίο όμως την απέρριψε στις 26 Μαρτίου 2013.

Με την προσφυγή αυτή η ΕΜΧ ζητεί την ακύρωση της ανωτέρω αποφάσεως του τμήματος προσφυγών του ΓΕΕΑ. Επικαλείται την λανθασμένη ερμηνεία και εφαρμογή του κανονισμού 207/2009, βάσει του οποίου το αιτούμενο σήμα δεν γίνεται δεκτό για καταχώριση ότι, εάν, λόγω του ταυτοσήμου του ή της ομοιότητας με το προγενέστερο σήμα και του ταυτοσήμου ή της ομοιότητας των προϊόντων που προσδιορίζουν τα δύο σήματα, υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης του κοινού της εδαφικής περιοχής στην οποία απολαύει προστασίας το προγενέστερο σήμα.

Όπως σημειώνεται στην προσφυγή, η ιστορία της Χίου έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη μαστίχα καθώς από αρχαιοτάτων χρόνων κατέχει το αποκλειστικό προνόμιο της παραγωγής της. Η πρώτη συστηματική οργάνωση της εμπορίας της μαστίχας έγινε κατά την περίοδο της κατοχής της Χίου από τους Γενουάτες το 1347.

Η ακμή του εμπορίου της μαστίχας διατηρήθηκε ως τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος επέφερε κρίση και στη μαστίχα. Το 1938 η ελληνική πολιτεία δημοσίευσε το Νόμο 1390 σύμφωνα με τον οποίο ιδρύθηκαν οι 20 Συνεταιρισμοί Μαστιχοπαραγωγών, μέλη των οποίων ήταν υποχρεωτικά όλοι οι μαστιχοπαραγωγοί.

Σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο συστάθηκε και η Ένωση των 20 Συνεταιρισμών με την επωνυμία «Ένωσις Μαστιχοπαραγωγών Χίου» ως υποχρεωτικός συνεταιρισμός που σήμερα αριθμεί 4.850 μέλη. Το 1997 αναγνωρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση η μαστίχα Χίου, το μαστιχέλαιο Χίου και η τσίχλα Χίου ΕΛΜΑ ως προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π) σύμφωνα με τον κανονισμό 2081/92/ΕΟΚ.

 

Περισσότερα: http://www.paseges.gr/el/news/Ayrio-sto-Eyrwpaiko-Dikasthrio-h-Enwsh-Mastihoparagwgwn-gia-to-shma-ELMA

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin