Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Στις 25 Ιανουαρίου οι εκλογές

Στις 25 Ιανουαρίου οι εκλογές

Σε πρόωρες κάλπες οδηγείται η χώρα στις 25 Ιανουαρίου, καθώς η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων για την εκλογή του Σταύρου Δήμα. Κατά τη ψηφοφορία, υπέρ του προτεινόμενου από την κυβέρνηση προέδρου ψήφισαν οι 168 βουλευτές, που είχαν ψηφίσει και την προηγούμενη Τρίτη, ενώ παρών είπαν 132. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και των ΑΝΕΛ κράτησαν την κομματική γραμμή.

Οι εκλογές τοποθετούνται στις 25 Ιανουαρίου σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά που αύριο θα πάει στον Κάρολο Παπούλια για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.

“Κάναμε ότι μπορούσαμε για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας η σημερινή βουλή και να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές που περικλείουν κινδύνους και δεν τις θέλει ο λαός. Ωστόσο, μια μειοψηφία 132 βουλευτών μέσα στους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΧΑ σέρνουν τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, έχουν και την ευθύνη των πράξεών τους”, σημείωσε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

“Αυτό που δεν έκανε η Βουλή, έχει την ευθύνη πλέον να το κάνει ο λαός, να αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα”, τόνισε ο Αν. Σαμαράς.

Εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, τις πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, όπως είπε, καθώς “δεν πρόκειται ο ίδιος ο λαός να αφήσει να γυρίσουμε στην κρίση, στα ελλείμματα. Δεν θα αφήσει να πάνε οι δικές του θυσίες χαμένες”. Τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ.

“Αύριο θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσω διάλυση της Βουλής, με προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατό, στις 25 Ιανουαρίου. Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο”, υπογράμμισε.

Σε λίγη ώρα συνεδριάζει και το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο αυτής της κυβέρνησης υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά. Διαδικαστικά πλέον, αφού δεν συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος θα πρέπει εντός 10 ημερών το αργότερο να παραιτηθεί το υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα Βουλή πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα εκλέγοντας το Προεδρείο της και ακολούθως, ως πρώτη της υποχρέωση, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί η εκλογή απαιτούνται 180 ψήφοι, ενώ εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει και πάλι για νέα ψηφοφορία στην οποία ωστόσο απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές.

Εάν και πάλι δεν υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός, τότε θα αρκεί έστω και μία ψήφος για να εκλεγεί. Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι θα είναι τουλάχιστον δύο, τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους.