Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Στα.. τάρταρα οι τιμές παραγωγού στα καρπούζια – Ζητούνται μέτρα στήριξης

Στα.. τάρταρα οι τιμές παραγωγού στα καρπούζια – Ζητούνται μέτρα στήριξης

Συνεχίσθηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα, οι εξαγωγές πορτοκαλιών,  λεμονιών που ουσιαστικά έχουν περαιωθεί. Οι εξαγωγές κερασιών είναι αυξημένες + 29,4% σε σχέση με πέρσυ ανερχόμενες σε 29.084 τόνους έναντι 22.482 τ. με τις τιμές αυξημένες καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών.

Οι εξαγωγές ροδάκινων είναι μειωμένες κατά -20,% σε 37.173.έναντι 46.453 τόνους με την εμπορεύσιμη παραγωγή στα ίδια με πέρυσι επίπεδα και την ποιότητα και τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να μελετηθούν προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων με τα καρπούζια στις όψιμες ποικιλίες.  Επίσης οι εξαγωγές των νεκταρινιών παρουσιάζουν ζήτηση και η εμφανιζόμενη μείωση οφείλεται σε οψίψηση της συγκομιδής. Οι εξαγωγές των βερίκοκων είναι μειωμένες κατά -17,3% σε 16.808.έναντι 20.336 τόνους , λόγω μειωμένης παραγωγής.

“Εν αντιθέσει οι εξαγωγές των καρπουζιών, συνεχίζονται με θετικούς μεν ρυθμούς αυξημένες +10,7% 170.428 τόνους, έναντι 153.903 τ. της αντίστοιχης περσυνής περιόδου με μειωμένη την ζήτηση αλλά τις εξαγωγές να συνεχίζονται για άλλες δέκα ημέρες. Οι τιμές στον παραγωγό έχουν καταβαραθρωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα συντελούσης και της μείωσης της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά και εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ασυγκόμιστες μεγάλες ποσότητες καρπουζιών. Χρειάζεται η Πολιτεία να λάβει μέτρα για την απορρόφησή τους”, επισημαίνει ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin