Ειδήσεις
Home / Οικονομια / ΣΕΒΕ: Να περάσει στο εξωτερικό το μήνυμα της σταθερότητας

ΣΕΒΕ: Να περάσει στο εξωτερικό το μήνυμα της σταθερότητας

Προσδοκία της Διοίκησης του ΣΕΒΕ είναι η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην παραγωγή έργου και να περάσει προς τα έξω – και ειδικότερα προς τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές – το μήνυμα της σταθερότητας και της αξιοπιστίας, οι οποίες δοκιμάστηκαν τον τελευταίο καιρό λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων, στη συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στην οποία τον συγχαίρει για την εκλογή του, ευχόμενη κάθε επιτυχία και καλή δύναμη στο δύσκολο εθνικό καθήκον, το οποίο έχει αναλάβει σε μία εξαιρετικά δυσχερή και κρίσιμη περίοδο για την χώρα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης, στην επιστολή του επικροτεί τις δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης που επιβεβαιώνουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας, ευχόμενος στον Πρωθυπουργό να καταφέρει να πετύχει καλύτερους όρους από τους μέχρι τώρα ισχύοντες. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την πάταξη της διαφθοράς (λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, έλεγχο της αγοράς) που επαγγέλλεται η νέα κυβέρνηση, ιδιαίτερα αν συνδυασθούν με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την χρηματοδότηση του παραγωγικού σκέλους της οικονομίας, καθώς έχει εκλείψει και η πολιτική αβεβαιότητα που υπήρχε, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα εξαιρετικό 2015 που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Στην επιστολή του ΣΕΒΕ τονίζεται ότι μείζονα ρόλο για την έξοδο της χώρας από την ύφεση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Οι Έλληνες εξαγωγείς όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης άντεξαν και προσπάθησαν να ανοίξουν νέες αγορές και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, κόντρα στα αμέτρητα προβλήματα που ορθώνονταν, όπως η έλλειψη ρευστότητας, η γραφειοκρατία, το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων με εστίαση στην φορολογία και στην ενέργεια, αλλά και η απουσία διεθνούς πιστοληπτικής ικανότητας και καλής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ο ΣΕΒΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ήρθε η ώρα η χώρα να γυρίσει σελίδα και να αλλάξει επιτέλους αναπτυξιακό μοντέλο, επενδύοντας στο δόγμα «Παράγω και Εξάγω» διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα που ο ΣΕΒΕ εδώ και χρόνια επίμονα πρεσβεύει. Τα λιγοστά κεφάλαια, τα οποία προορίζονται για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, της εξωστρέφειας και της παραγωγής και όχι για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας προϋποθέτει επαρκή κεφάλαια και μάλιστα με όρους ανταγωνιστικούς των άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε.

Κλείνοντας, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει στον Πρωθυπουργό ότι εδώ και 40 χρόνια εργάζεται συστηματικά για την εξωστρέφεια της χώρας καταθέτοντας την πρότασή του για την εθνική εξαγωγική στρατηγική με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των περιορισμένων πλέον πόρων της χώρας καθώς και την υγιή εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, εκφράζοντας τη στήριξή του και την επιθυμία του για συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης της χώρας.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+