Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Σε αναμονή της απόφασης για το Brexit οι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών

Σε αναμονή της απόφασης για το Brexit οι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών

Με εντεινόμενη ζήτηση και αυξητικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων.  Μέχρι 8/3/2019 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 101.283 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία σε 11.990 τόνους, έναντι 127.747 και 31.664 τόνων αντιστοίχως που ήταν πέρυσι.

Παρατηρείται εφέτος μια στροφή προς τρίτες εκτός ΕΕ χώρες με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 31,9% του συνόλου έναντι 22,1% πέρυσι. Συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών, μανταρινιών με έναρξη συγκομιδής και των lane late και Valencia αλλά και ortanique αντίστοιχα με τις τιμές στις καταναλωτικές αγορές να είναι πιεσμένες από προσφορά προϊόντων τρίτων χωρών.

Επίσης συνεχίζονται και οι εξαγωγές λεμονιών, αγγουριών και μήλων με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περυσινής εμπορικής περιόδου. Ειδικότερα δε στα μήλα, η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 40,4% με τις εξαγωγές προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 34.480 τόνους έναντι 18.186 τόνους πέρυσι.

Η ελαφρώς αυξημένη ροή στις εξαγωγές για τα κατάλληλα προς εξαγωγή προϊόντα θα συνεχισθεί μέχρι και το Πάσχα των Καθολικών.

Αναμένεται η ψηφοφορία για το Brexit στο Ην. Βασίλειο στις 12/3 και αναλόγως της απόφασης θα πρέπει να προσαρμοσθεί το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο στις συναλλαγές του με την Μεγ. Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τις 08/03/2019 είχαν εξαχθεί 237.638 τόνοι πορτοκαλιών από 233.541 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, 95.480 τόνοι μανταρινιών από 91.911 τόνους πέρυσι, 5.515 τόνοι λεμονιών από 7.776 τόνους πέρυσι, 367 τόνοι γκρέιπφρουτ από 347 τόνους πέρυσι, 53.827 τόνοι μήλων από 38.335 τόνους πέρυσι, 23.771 τόνοι αγγουριών από 27.907 τόνους πέρυσι και 101.283 τόνοι ακτινιδίων από 127.747 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin