Ειδήσεις
Home / Διατροφη - Wellness / Zάχαρη: Πτωτική τάση στην κατανάλωση

Zάχαρη: Πτωτική τάση στην κατανάλωση

Πτωτικές τάσεις στην κατανάλωση ζάχαρης αποκαλύπτει νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Έρευνας για τη Ζάχαρη (World Sugar Research Organisation) και του ιρλανδικού Πανεπιστημίου του Cork. Τόσο σε απόλυτα δεδομένα (γραμμάρια) όσο και αναλογικά (ποσοστό επί της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης), η κατανάλωση της ζάχαρης παγκοσμίως μειώνεται, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Research Reviews τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μειωμένη η κατανάλωση ζάχαρης στον αναπτυγμένο κόσμο
Οι ερευνήτριες Anna Wittekind και Janette Walton βασίστηκαν σε στοιχεία από σχετικές έρευνες για καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης που διεξήχθησαν σε εθνικό επίπεδο σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία), καθώς επίσης στις Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ. Στο σύνολο αυτών των χωρών, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε αμφότερα τα φύλα, η κατανάλωση ζάχαρης μειώθηκε κατά 55% σε απόλυτο βαθμό (λιγότερα γραμμάρια ανά ημέρα) και κατά 57% με αναλογικούς όρους (ποσοστό το οποίο αντιπροσωπεύει η ζάχαρη στην ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη).
Πιο συγκεκριμένα, οι συγκρίσεις αναφορικά με την ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης σε γραμμάρια οι οποίες διεξήχθησαν στη βάση διαφορετικών σημείων αναφοράς, κατέδειξαν ότι η πρόσληψη μειώθηκε σε 26 επίπεδα σύγκρισης, περέμεινε σταθερή σε 1, ενώ αυξητικές τάσεις σημειώθηκαν μόνο σε 7 περιπτώσεις. Η αντίστοιχη κατηγορία της αναλογικής κατανάλωσης ζάχαρης επί της συνολικής πρόσληψης ενέργειας, επέστρεψε παρόμοια αποτελέσματα: πτώση σε 17 περιπτώσεις, στασιμότητα σε 8, και αύξηση σε 6.

Δεδομένα που ανατρέπουν καθιερωμένες αντιλήψεις
Ανατροπή σε παγιωμένες αντιλήψεις χρόνων φέρνουν άλλα στοιχεία της έρευνας, όπως αυτό που προκύπτει σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης από εφήβους. Πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που συσχετίζεται περισσότερο από κάθε άλλη με αυξημένα επίπεδα καθημερινής πρόσληψης ζάχαρης∙ και όμως, τα δεδομένα που ανέλυσαν οι δύο ερευνήτριες διαψεύδουν την οπτική αυτή: ενώ πράγματι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες παρατηρούνται αυξητικές τάσεις, όπως π.χ. μεταξύ των αγοριών στην Ολλανδία, σημαντικές μειώσεις σημειώνονται στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα των κοριτσιών της ίδιας χώρας, καθώς επίσης στους εφήβους ασχέτως φύλου στη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Συμπεράσματα της συγκριτικής μελέτης
Στην πλειοψηφία των χωρών που μελετήθηκαν και για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, η τάση κατανάλωσης ζάχαρης είναι πτωτική ή σταθερή, και σε απόλυτο και σε αναλογικό επίπεδο. Με βάση λοιπόν αυτό το στοιχείο, οι ερευνήτριες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως παράγοντες όπως η γεωγραφική θέση, το φύλο και η ηλικιακή ομάδα των καταναλωτών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την υιοθέτηση κατευθυντηρίων γραμμών περί αποδεκτής ποσότητας ημερήσιας πρόσληψης διατροφικών υλών. Οι μελέτες τάσεων όπως η συγκεκριμένη χαρακτηρίζονται κομβικές στη διαμόρφωση και προώθηση αποτελεσματικών διατροφικών στρατηγικών τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.