Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Προσωρινή αναστολή εισαγωγικών δασμών κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος

Προσωρινή αναστολή εισαγωγικών δασμών κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος

Σύμφωνα με το εδώ Υπουργείο Γεωργίας, η Κυβέρνηση αποφάσισε την προσωρινή αναστολή, έως τις 15.11.2018, των εισαγωγικών δασμών και τελωνειακών ποσοστώσεων του κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος και άλλων προϊόντων χοιρινού κρέατος, ώστε να καλυφτεί περίπου το 50% των διαπιστωμένων αναγκών σε πρώτες ύλες για την εγχώρια βιομηχανία.
Το εν λόγω μέτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου Υπουργείου, αναμένεται να επιτρέψει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής κρέατος και να έχει θετικές επιπτώσεις στην αύξηση του όγκου της παραγωγής, των εξαγωγών και της ικανότητας για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην εγχώρια βιομηχανία κρέατος.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πΓΔΜ έχει πολύ υψηλότερο τελωνειακό δασμό για το κατεψυγμένο κρέας από τις γειτονικές χώρες, γεγονός που καθιστά την εγχώρια βιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή προϊόντων με βάση το κρέας το 2016 μειώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με το 2013, ενώ οι μονάδες παραγωγής λειτουργούν στο 28% των δυνατοτήτων τους. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της εδώ Στατιστικής Υπηρεσίας, οι συνολικές εξαγωγές κρέατος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν συνεχή μείωση και το 2017 μειώθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με το 2012, ενώ οι εισαγωγές κρέατος αυξήθηκαν κατά 6% κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Από την άλλη πλευρά, οι εγχώριοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της βιομηχανίας κρέατος με χοιρινό κρέας. Με την υιοθέτηση της εν λόγω απόφασης, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η παραγωγή των διαρκών και ημι-ανθεκτικών προϊόντων από χοιρινό κρέας θα αυξηθεί κατά περίπου 3.000 τόνους, κατά τους επόμενους έξι μήνες και ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά περίπου 10%, γεγονός που αναμένεται ότι θα οδηγήσει τελικά και σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην εγχώρια βιομηχανία κρέατος κατά περίπου 25%. Ωστόσο, μερίδα εμπειρογνωμόνων, θεώρει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να χορηγήσει αδασμολόγητες εισαγωγές κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος, θα επηρεάσει αρνητικά περισσότερο τις μικρές και μεσαίες μονάδες χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό.
Βλ. περισσότερα στον Επιχειρηματικό Οδηγό για την αγορά της πΓΔΜ του Γραφείου ΟΕΥ –Σκοπίων (κεφάλαιο Β1.4.) στο ακόλουθο σύνδεσμο:
Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin