Ειδήσεις
Home / Top Slider / Πρίντζος ΕΒΟΛ: Προσπαθούν να αποκλείσουν τους μικρούς συνεταιρισμούς από τη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ

Πρίντζος ΕΒΟΛ: Προσπαθούν να αποκλείσουν τους μικρούς συνεταιρισμούς από τη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ

Την αντίδραση του προέδρου της ΕΒΟΛ και ιστορικού στελέχους του συνεταιριστικού κινήματος, προκάλεσε η πρωτοβουλία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ορισμό συντονιστικής επιτροπής αποτελούμενη μόνο από εκπροσώπους ελάχιστων μεγάλων Συνεταιριστικών Οργανώσεων τόσο της παλιάς όσο και της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ ώστε να στηθεί μια νέα τριτοβάθμια οργάνωση η Εθνική Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ κος Νικήτας Πρίντζος για προσπάθεια παράκαμψης των πολλών μικρών συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας σε όφελος των ελάχιστων μεγάλων. Να σημειωθεί ότι εδώ και λίγα χρόνια έχει συσταθεί ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος καταβάλλοντας προσπάθεια ενοποίησης του υγιούς συνεταιριστικού κινήματος με έμφαση, όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΣΑΣΟΕΕ την ισόρροπη συμμετοχή όλων των οργανώσεων.

Πιο συγκεκριμένα  ο κ. Πρίντζος σε δήλωσή του αναφέρει:

«Με μεγάλη έκπληξη οι απανταχού ανά την Ελλάδα Αγρότες πληροφορήθηκαν για τη σύσταση, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με τον ορισμό συντονιστικής επιτροπής αποτελούμενη μόνο από εκπροσώπους ελάχιστων μεγάλων Συνεταιριστικών Οργανώσεων τόσο της παλιάς όσο και της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ.

Κατά αυτό τον τρόπο μεθοδεύεται πριμοδότηση ελάχιστων μεγάλων Συνεταιρισμών με μεγάλο τζίρο, ώστε να εκπροσωπούνται με σημαντικό αριθμό αντιπροσώπων προκειμένου να εξασφαλίσουν και να κατέχουν με αντιδημοκρατικό τρόπο για πολλά χρόνια τη διοίκηση του συνεταιριστικού κινήματος.

Αντίθετα, μεσαίοι και μικροί Συνεταιρισμοί με μεγάλο αριθμό φυσικών μελών, υγιείς, κερδοφόροι και με σημαντικές υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο, δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπούνται ή έχουν μηδαμινή εκπροσώπηση και ως εκ τούτου αποκλείεται η συμμετοχή τους στη διοίκηση της ΕΘΕΑΣ.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες Αγρότες των μικρών Συνεταιριστικών Οργανώσεων δεν θα πρέπει να εκπροσωπηθούν; Θα πρέπει να μεθοδεύουμε τον αποκλεισμό τους; Αυτοί είναι Αγρότες β’ κατηγορίας και παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Τέτοια ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος εννοούμε; Αυτό περιμέναμε τόσα χρόνια; Δεν μας δίδαξε τίποτα το παρελθόν;

Γιατί είναι ολοφάνερο, όπως μεθοδεύεται με το όριο των 20 εκλογικών αντιπροσώπων, ότι οι μεγάλες Συνεταιριστικές Οργανώσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν άκοπα και ανεμπόδιστα, για πολλές δεκαετίες, την εξουσία στο συνεταιριστικό κίνημα.

Είμαι ριζικά αντίθετος στην απραξία, αλλά και στις ανίερες συμμαχίες και τις ετερόκλητες κομματικές συμπαρατάξεις που δημιουργούνται.

Αυτές οι πρακτικές μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο, όπως αποδείχθηκε και από τα πεπραγμένα της παλιάς ΠΑΣΕΓΕΣ που οδήγησαν σε απαξίωση το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας μας.

Είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι οι αγρότες (και όχι οι μεγάλες Συνεταιριστικές Οργανώσεις) είναι ο αδύναμος κρίκος, επειδή δεν διαθέτουν ταξική συνείδηση και άρα δεν μπορούν να ασκήσουν πολιτική πίεση.

Πιστεύω στην σταθερότητα των θεσμών και στη δημοκρατική εναλλαγή της εξουσίας αλλά, επίσης, πιστεύω στον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου (το οποίο σήμερα είναι ανύπαρκτο) στις πραγματικές ανάγκες αυτών που απευθύνεται.

Υπογραμμίζω και πάλι ότι είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ενοποίησης του συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο θα πρέπει να εκφράζεται, χωρίς αποκλεισμούς, από τους χιλιάδες Συνεταιρισμένους Αγρότες. Δεν με εκφράζει όμως καθόλου και είμαι αντίθετος με την αποκλειστικότητα της εξουσίας από 10-20 μεγάλες Συνεταιριστικές Οργανώσεις.

Τονίζω για ακόμη μία φορά ότι δεν διακατέχομαι από προσωπική φιλοδοξία και δεν διεκδικώ τίποτα. Πιστεύω όμως στις μεγάλες, βαθιές και ριζοσπαστικές αλλαγές του συνεταιριστικού κινήματος. Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν σε συσσώρευση των προβλημάτων των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων της χώρας. Επιβάλλεται να αφήσουμε το συνεταιριστικό κίνημα ανεπηρέαστο και ακηδεμόνευτο.

Επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι ήρθε η ώρα να σπάσει ο μηχανισμός που παράγει τις κρίσεις στο συνεταιριστικό κίνημα.

Θα πρέπει όλοι αυτοί που συμπράττουν στη δημιουργία αυτών των κρίσεων να σταματήσουν τις μεθοδεύσεις, τις εντάσεις και τις συγκρούσεις, τροφοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την συνεχή απομείωση του συνεταιριστικού κινήματος. Εκτιμώ δε πως, αν αυτές υπερβούν ένα κρίσιμο μέγεθος, τότε θα επανέλθουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις, δηλαδή διχασμός- διάσπαση-απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και η συνεπακόλουθη οργή του αγροτικού κόσμου θα είναι ανεξέλεγκτη.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι περιστάσεις κρίσιμες.

Όπως εξελίσσονται, με ευθύνη κάποιων, τα πράγματα, επιβάλλεται στην παρούσα φάση να γίνουν ορθολογικές επιλογές και προσεκτικές κινήσεις, προκειμένου να σπάσουν οι κομματικοί μηχανισμοί που παράγουν αυτή τη διαχρονική κρίση και να βγουν οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις αλλά και γενικότερα ο αγροτικός κόσμος από αυτό το τέλμα.

Όλα όσα σας αναφέρω παραπάνω αποτελούν προσωπικές μου απόψεις αλλά και όλων των μελών (Αγροτών) του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ, τον οποίο υπηρετώ.

Ο ΣΑΣΟΕΕ, τον οποίο σήμερα τυγχάνει να εκπροσωπώ από τη θέση του προέδρου, με ψυχραιμία και σύνεση, με λογική χωρίς ρεβανσισμούς και ακρότητες, παρά την προσπάθεια απαξίωσής του – σημειώνω ότι δεν έλαβε καμία απάντηση επί των προτάσεών του από το υπουργείο, αλλά ούτε και επίσημη πρόσκληση για συνάντηση – ανακοινώνει ότι θα συγκληθεί άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο, για να πάρει τις πρέπουσες αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του συνεταιριστικού κινήματος και γενικότερα του αγροτικού κόσμου, μακριά από μεθοδεύσεις και παρασκήνια και με μοναδικό και αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία ενός ενοποιημένου (μικρών και μεγάλων Συνεταιρισμών), ακομμάτιστου και ανεξάρτητου συνεταιριστικού κινήματος» αναφέρει ο κ. Πρίτζος.

Προτάσεις

Να σημειωθεί ότι κείμενο προτάσεων στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος υπό την προεδρία του κ. Νικήτα Πρίντζου στις 7 Δεκεμβρίου, με τον ΣΑΣΟΕΕ να επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα πως πρέπει να γίνει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε ο νέος θεσμός που θα δημιουργηθεί να μην είναι θνησιγενής, αλλά να έχει προοπτικές και να βοηθήσει πραγματικά όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

Οι προτάσεις του ΣΑΣΟΕΕ

«Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, ομόφωνα καταλήξαμε σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις και αποφασίσαμε να σταλεί η εν λόγω, σχετική με αυτές, επιστολή, με παράκληση να εξεταστούν θετικά από υμάς, πριν τη συνάντηση που θα έχουμε το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:

1. Να υπάρχει, θεσμικά κατοχυρωμένη, χρηματοδότηση της Ε.Θ.Ε.Α.Σ, π.χ. από την κεντρική κυβέρνηση ή από φορείς που εποπτεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ), ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κλπ), οι οποίοι άλλωστε στηρίζονται στις εισφορές των χιλιάδων γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας. Επίσης, αυτό θα μπορούσε να γίνει και μέσω ενός μικρού τέλους ύψους 1 ή 2 ευρώ σε κάθε αίτηση του ΟΣΔΕ ή από τις επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα.

Αναφερόμαστε σε ένα ποσό τέτοιου ύψους που να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της Οργάνωσης (ενοίκια, προσωπικό και διοικητικά έξοδα) καθώς και τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (Copa-Cogeca).

2. Η Ε.Θ.Ε.Α.Σ. πρέπει να αποτελεί κοινωνικό εταίρο, με θεσμική αναγνώριση από την Πολιτεία και να αποτελεί σύμβουλο της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

3. Ο νέος φορέας πρέπει να έχει εκπροσώπηση σε όλους τους φορείς που εποπτεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (π.χ. ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ κ.ά.), καθώς δεν είναι λογικό να λαμβάνονται αποφάσεις σε αυτές τις θεσμικές Οργανώσεις οι οποίες στηρίζονται οικονομικά στον αγροτικό κόσμο και να μην υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος των ίδιων των Αγροτών

4. Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή στην Ε.Θ.Ε.Α.Σ. και από μικρότερες συνεταιριστικές οργανώσεις, ώστε να εκπροσωπείται όλος ο αγροτικός κόσμος, θεωρούμε ότι το κατώτατο όριο του κύκλου εργασιών που απαιτείται, προκειμένου ένα μέλος του νέου φορέα να δικαιούται ψήφο, να μειωθεί στις 400.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που προβλέπεται στο σχέδιο.

Εκείνο, όμως, που είναι ακόμα πιο σημαντικό, κατά την άποψή μας, είναι η μείωση του ανώτατου ύψους των εκπροσώπων της κάθε Συνεταιριστικής οργάνωσης στην Ε.Θ.Ε.Α.Σ. από 20 εκπροσώπους σε 5-7 το πολύ εκπροσώπους.

Ναι μεν συμφωνούμε να έχουν περισσότερους εκπροσώπους οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις με υψηλότερο κύκλο εργασιών, αλλά αυτό να μην καταργεί τη δημοκρατική εκπροσώπηση στην ανάδειξη της ηγεσίας του συνεταιριστικού κινήματος. Εάν το ανώτατο όριο παραμείνει στους 20 εκπροσώπους, θα έχουμε το φαινόμενο π.χ. 10 Συνεταιριστικές Οργανώσεις με 5.000 μέλη να έχουν 200 εκπροσώπους και μικρές Συνεταιριστικές Οργανώσεις με 50.000-100.000 Αγρότες να έχουν 100 εκπροσώπους.

Ως εκ τούτου, εάν παραμείνει το καθεστώς που αναφέρεται στο νόμο, δηλαδή των 20 μελών, τότε θα έχουμε ενοποίηση των 10-20 μεγαλύτερων Συνεταιριστικών Οργανώσεων, οι οποίοι θα εξουσιάζουν και θα διοικούν το συνεταιριστικό κίνημα. Αυτό θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την κομματοποίηση (όπως γινόταν και παλιά με την ΠΑΣΕΓΕΣ) του συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι αδέσμευτο, ακομμάτιστο και να αγκαλιάζει το σύνολο του αγροτικού κόσμου της πατρίδας μας.

5. Αναφορικά με τον πρόεδρο της Ε.Θ.Ε.Α.Σ., για να είναι πιο αδιάβλητη και πιο ισχυρή η εκλογή του, ζητάμε να εκλέγεται με ξεχωριστή ψηφοφορία από την βάση».

Τέλος επισημαίνεται στην επιστολή πως υπήρξε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό στις 10 Δεκεμβρίου, με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου να ζητούν μικρή παράταση εξαιτίας του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλία, την Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.