Ειδήσεις
Home / Logistics / Πρακτικές για μείωση της φύρας στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων

Πρακτικές για μείωση της φύρας στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και αγροδιατροφικών προϊόντων χάνει 60 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τα τρόφιμα που απορρίπτονται εντός της αλυσίδας εφοδιασμού, χωρίς να φθάνουν ποτέ στον καταναλωτή, αποτελώντας τη λεγόμενη φύρα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Rabobank, είναι ζωτικής σημασίας ότι η βιομηχανία φαίνεται να αντιμετωπίζει το ζήτημα και εκτιμά ότι και οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα έχουν να κερδίσουν πολλά, αν το πράξουν. Η Rabobank εκτιμά ότι η καινοτομία είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα, μείωση της φύρας. Ωστόσο, για να πετύχει αυτό, ενδέχεται να απαιτείται βελτιστοποίηση των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των επιχειρηματικών μοντέλων.

“Εξετάζοντας την εφοδιαστική αλυσίδα, από το αγρόκτημα στο τραπέζι, διαπιστώνεται ότι η περισσότερη σπατάλη συμβαίνει εντός και μεταξύ των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της γεωργικής παραγωγής, της διακίνησης και αποθήκευσης μετά τη συγκομιδή, της μεταποίησης και της διανομής. Για σχεδόν κάθε είδος τροφίμου, οι παραγωγοί υπολογίζουν απώλεια υψηλότερη από το ήμισυ της αξίας», αναφέρει ο αναλυτής εφοδιαστικής αλυσίδας της Rabobank, κ. Paul Bosch.

Σύμφωνα με την έκθεση, η δυνητική αξία της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα είναι σημαντική. Υπάρχουν τρεις κύριοι τομείς στους οποίους η καινοτομία μπορεί να συμβάλλει έμπρακτα: συγκομιδή και επεξεργασία των καλλιεργειών, συσκευασία τροφίμων και παρακολούθηση -έλεγχος των νωπών προϊόντων. Μέσω αυτών των πρακτικών εκτιμάται ότι οι εταιρείες μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τη χρήση νέων προσεγγίσεων για τη μείωση της φύρας στα τρόφιμα.

Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις του κλάδου μπορούν να επενδύσουν σε νέο εξοπλισμό για τη συγκομιδή μεγαλύτερων όγκων, μειώνοντας ταυτόχρονα τις φθορές στην καλλιέργεια. Η καλύτερη χρήση της συσκευασίας μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη φθορά, ενώ η παρακολούθηση μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με την φρεσκάδα των τροφίμων για τη βελτιστοποίηση των πωλήσεων και της διαθεσιμότητας.

Ωστόσο, ορισμένοι συσκευαστές και καλλιεργητές μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν λίγα κίνητρα για να επενδύσουν στην απαραίτητη τεχνολογία. Άλλωστε η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων μετά από όλα αυτά, μπορεί να οδηγήσει τους λιανέμπορους (σούπερ μάρκετ), να αγοράζουν λιγότερο προϊόν.

Όπως επισημαίνεται, ενώ το αρχικό όφελος από την εφαρμογή της καινοτομίας είναι η μείωση της φύρας, υπάρχουν και άλλα σημαντικά οφέλη για τους μεταποιητές. Σε αυτά περιλαμβάνονται: η βελτίωση της συνεκτικότητας του προϊόντος, η βελτίωση της διαχείρισης των αποθεμάτων και η ενίσχυση της ευελιξίας στα logistics. Η αξιοποίηση αυτών των οφελών είναι το κλειδί για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων με επικερδή τρόπο.

Η Rabobank εκτιμά ότι οι μεταποιητές -επεξεργαστές τροφίμων και οι λιανέμποροι θα πρέπει να αρχίσουν να επιλέγουν τους εταίρους οι οποίοι μπορούν να δουν το όφελος στη μείωση της φύρας και έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις πρόσθετες επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Παρ’ όλα αυτά, αναφέρεται ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η καινοτομία δεν είναι για όλους τους συνεργάτες, αλλά ένα περιουσιακό στοιχείο που θα προσελκύσει επιχειρήσεις που διακατέχονται από αντίστοιχη νοοτροπία για να γίνουν εταίροι τους στην εφοδιαστική αλυσίδα.