Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Ποια είναι η PEM και γιατί αφορά την Ελλάδα
Preferences. Reciprocal. EU. Balkans. Meds –EFTA –Turkey. Autonomous. Preferences. ATMs ATPs. XK MD. GSP countries. (Georgia) 18.

Ποια είναι η PEM και γιατί αφορά την Ελλάδα

Δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των γειτονικών χωρών, στο πανευρωμεσογειακό περιφερειακό πλαίσιο (Pan-Euro-Mediterranean region/ PEM), ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι προτάσεις αφορούν στον εκσυγχρονισμό των προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με 20 εμπορικούς εταίρους της ΡΕΜ, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων (ΔΒ), καθιστώντας τους «κανόνες καταγωγής των αγαθών» που περιλαμβάνονται στις εν λόγω συμφωνίες πιο ευέλικτους και φιλικούς προς τις επιχειρήσεις.
Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στην τροποποίηση των διμερών συμφωνιών της ΕΕ, μεταξύ άλλων χωρών, με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και το Κόσσοβο. Σύμφωνα με δηλώσεις της Ευρ. Επιτροπής, οι «κανόνες καταγωγής» είναι αναγκαίοι στο πλαίσιο οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας, διότι καθορίζουν ποια εμπορεύματα μπορούν να τύχουν προτιμησιακής μεταχείρισης.
Οι διαδικασίες καταγωγής εξασφαλίζουν ότι οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύουν την προέλευση ενός αγαθού και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αποδεικνύουν την καταγωγή των εμπορευμάτων τους. Όταν πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, τα εμπορεύματα προτιμησιακής καταγωγής είναι επιλέξιμα να εισαχθούν με χαμηλότερους δασμολογικούς συντελεστές, ή ακόμη και με μηδενικό συντελεστή, ανάλογα με την προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση.