Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Περισσότερα προϊόντα προτείνονται για διανομή στα σχολεία

Περισσότερα προϊόντα προτείνονται για διανομή στα σχολεία

Μέλι, λάδι, και γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι και τυριά, ζητούν να προστεθούν στα κοινοτικά προγράμματα υπέρ της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών και γάλακτος στο σχολείο, τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου. Επιπλέον, προτείνεται σειρά μέτρων απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την βελτίωση των προγραμμάτων.

Όπως αναφέρεται στο paseges.gr, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας, στις 21 και 22 Ιανουαρίου, με αφορμή την σύνταξη σχετικού σχεδίου έκθεσης από τον Βέλγο ευρωβουλευτή Marc Tarabella, της ομάδας των Σοσιαλιστών, πάνω σε πρόταση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Ιανουαρίου 2014, που συγκεντρώνει σε ένα κοινό πλαίσιο τα δύο, χωριστά επί του παρόντος, προγράμματα για τα σχολεία, ήτοι το πρόγραμμα υπέρ της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών στο σχολείο και το πρόγραμμα υπέρ της κατανάλωσης γάλακτος στο σχολείο.
Ο εισηγητής συμμερίζεται αυτήν την άποψη και κρίνει ότι ένα νέο δημοσιονομικό και νομικό κοινό πλαίσιο θα βελτιώσει και θα απλουστεύσει τις διοικητικές απαιτήσεις στο πλαίσιο των δύο υφισταμένων προγραμμάτων, θα μειώσει το χάσμα μεταξύ του κοινού για τα δύο προγράμματα στόχου – δηλαδή της βιώσιμης βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών των παιδιών – και των δυσκολιών εφαρμογής, και τελικά να συμβάλλει στην ενίσχυση του συντονισμού και της συνοχής μεταξύ των δύο προγραμμάτων

Η φιλοσοφία της έκθεσης
Αναλυτικότερα, όπως τονίζεται στο αιτιολογικό της, η φιλοσοφία της έκθεσης βασίζεται στην διαπίστωση των ανησυχητικών στατιστικών στοιχείων. Η κατανάλωση οπωροκηπευτικών και γάλακτος εξακολουθεί να μειώνεται παντού ανά την Ευρώπη. 33 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από υπέρβαρος, ενώ οι έφηβοι καταναλώνουν κατά μέσον όρο μόνο 30 έως 50% της συνιστώμενης ημερήσιας μερίδας οπωροκηπευτικών.
Ο εισηγητής κρίνει θεμελιώδους σημασίας την προώθηση μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής από την πλέον νεαρή ηλικία, παράλληλα με την εκπαίδευση των νέων πολιτών ώστε να αναγνωρίζουν τα τρόφιμα και την προέλευσή τους, να εξοικειωθούν με την γεύση και την υφή τους και την προσέγγιση των νέων καταναλωτών με τους τοπικούς παραγωγούς.

Ο κατάλογος των προϊόντων
Στην πρότασή της, η Επιτροπή προτείνει να εστιαστεί η διανομή προϊόντων στα σχολεία σε δύο «βασικές κατηγορίες προϊόντων»: “νωπά οπωροκηπευτικά” και “γάλα”.
Ο εισηγητής συμμερίζεται επίσης την ανάλυση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία είναι ουσιαστικής σημασίας να αυξηθεί η κατανάλωση οπωροκηπευτικών από τα παιδιά, ενώ επιθυμεί να δώσει προτεραιότητα στα νωπά προϊόντα, επειδή τα παιδιά χρειάζονται πολύ λιγότερη ενθάρρυνση προκειμένου να καταναλώσουν κομπόστες και χυμούς από ό,τι νωπά φρούτα. Οφείλουμε επίσης να υπογραμμίσουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα να τρώνε φρούτα και λαχανικά όταν είναι στο σχολείο, επειδή το παράδειγμα των συμμαθητών τους διευκολύνει την αποδοχή τους. Εστιάζοντας την διανομή στα νωπά οπωροκηπευτικά, η νέα πρόταση θα ανταποκριθεί σε έναν από τους στόχους των σχολικών προγραμμάτων, δηλαδή την επανεξοικείωση των παιδιών με την γεωργία και την υποστήριξη των τοπικών και ευρωπαίων παραγωγών.
Περισσότερα: http://www.paseges.gr/el/news/Perissotera-agrotika-proionta-gia-dianomh-sta-sholeia-zhtoyn-oi-eyrwboyleytes