Ειδήσεις
Home / Top Slider / Παγκόσμιας κλάσης Σεφ & Σομελιέ βραβεύουν 2.200 τρόφιμα και ποτά

Παγκόσμιας κλάσης Σεφ & Σομελιέ βραβεύουν 2.200 τρόφιμα και ποτά

Η επιτροπή του International Taste Institute, η οποία αποτελείται από μερικούς από τους καλύτερους σεφ και σομελιέ στον κόσμο, βράβευσε 2.218 προϊόντα, τρόφιμα και ποτά, με το Superior Taste Award 2021. Παραγωγοί τροφίμων και ποτών από όλο τον κόσμο επενδύουν σημαντικά στη γεύση και την ποιότητα των προϊόντων τους. Το 2021 έδειξε μια αύξηση 45% στον αριθμό των προϊόντων τα οποία κατατέθηκαν στις γευστικές αξιολογήσεις του Ινστιτούτου, με μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη στην υποβολή προϊόντων σχετικών με την υγεία και την βιωσιμότητα.

 

Η βαθιά γνώση της γεύσης είναι πιο σημαντική από ποτέ

2.218 προϊόντα έλαβαν το Superior Taste Award, μια πιστοποίηση η οποία δίδεται σε όσα προϊόντα συναντήσουν ή ξεπεράσουν (βαθμολογία γευστικής αξιολόγησης >70%) τις προσδοκίες των σεφ και των σομελιέ μας. Τα βραβευμένα προϊόντα είναι σωστά φτιαγμένα, ισορροπημένα και νόστιμα. Κάθε χρόνο αξιολογούνται χιλιάδες προϊόντα, ενώ μόνο τα πολύ καλά προϊόντα βραβεύονται.

Η λίστα με τα βραβευμένα προϊόντα του 2021 βρίσκεται στη σελίδα του International Taste Institute www.taste-institute.com

 

39 Βραβεία Prestige

Το International Taste Institute ξεχωρίζει τους παραγωγούς οι οποίοι αποδεικνύουν σταθερά την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους μέσα στο χρόνο. Το 2021, απονεμήθηκαν:

29 Crystal Taste Awards,  τα οποία απονέμονται σε προϊόντα τα οποία έχουν λάβει 3 αστέρια για 3 συνεχόμενες χρονιές

10 Diamond Taste Awards, τα οποία απονέμονται σε προϊόντα τα οποία έχουν λάβει 3 αστέρια 7 φορές μέσα σε μια περίοδο 10 χρόνων.

 

Βραβεία Prestige για την Ελλάδα

Από τα 10 Diamond Awards αυτή τη χρονιά, τα 2 ήρθαν από την Ελλάδα. Το ‘Φυσικό Μεταλλικό νερό Σέλι’ από την εταιρία Σ. Μεντεκίδης Α.Ε. και το νερό Πηγές Κωστηλάτας στην Ήπειρο’ από την εταιρία Πηγές Κωστηλάτας Α.Ε., έλαβαν φέτος αυτή την υψηλότατη διάκριση.

Alan Coxon, πρόεδρος της επιτροπής των σεφ του International Taste Institute: «Η συνολική ποιότητα των προϊόντων που κατατέθηκαν το 2021 ήταν εξαιρετικά υψηλή. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που διαπιστώνουμε πως η βιομηχανία τροφίμων αναπτύσσει συνεχώς πιο υγιεινά προϊόντα, διατηρώντας παράλληλα την έντονη έμφαση στη γεύση. »

 

Πάνω από 175 βραβεία γεύσης για την Ελλάδα το 2021

Η κριτική επιτροπή του Ινστιτούτου σηκώνει τον πήχη κάθε χρονιά και οι απαιτήσεις των κριτών γίνονται ολοένα και πιο υψηλές. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες και αυτή τη χρονιά, οι Έλληνες παραγωγοί τροφίμων και ποτών επιβεβαίωσαν την εμμονή τους στη γεύση. Και φέτος απέδειξαν πως όχι μόνο μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις απαιτήσεις, αλλά και να τις ξεπεράσουν. Πάνω από 175 ελληνικά προϊόντα έλαβαν το Superior Taste Award, την απόδειξη για την εξαιρετική γευστική τους ποιότητα.

Σύμφωνα με πολλούς Έλληνες εξαγωγείς, σε μια περίοδο όπου οι εμπορικές συναντήσεις γίνονται κυρίως online, το Superior Taste Award είναι το εργαλείο το οποίο τους βοηθά να αποδείξουν στους αγοραστές του εξωτερικού την εξαιρετική γεύση των προϊόντων τους.

 

Κάνοντας τον κόσμο ένα πιο νόστιμο μέρος

Eric de Spoelberch, CEO of the International Taste Institute: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που, παρά την περίπλοκη κατάσταση παγκοσμίως, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πολύ υψηλού επιπέδου διεθνείς σεφ και σομελιέ για τις αξιολογήσεις του 2021, κρατώντας όλα τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας για την υγεία όλων».

Κάποια από τα μέλη που περιλαμβάνει η επιτροπή του 2021:

 

Φέρνοντας την εμπειρία τους από τη γαστρονομία για να υπηρετήσουν την βιομηχανία τροφίμων και ποτών, η επιτροπή  βοηθά και παροτρύνει τους παραγωγούς να βελτιώσουν τη γευστική ποιότητα των προϊόντων τους, συμβάλλοντας στην αποστολή του ινστιτούτου για να κάνει τον κόσμο ένα πιο νόστιμο μέρος.

 

Υγεία & βιωσιμότητα στο επίκεντρο

Στο πρώτο μισό του 2021, είδαμε μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη στην υποβολή προϊόντων σχετικών με την υγεία και τη βιωσιμότητα.

Για παράδειγμα, υπήρξε μια μεγάλη αύξηση σε φυτικά προϊόντα εναλλακτικά του κρέατος και των γαλακτοκομικών (+240%), σε προϊόντα χωρίς γλουτένη (+112%) και σε προϊόντα vegan (+77%). Η πρόκληση με τα υγιεινά και βιώσιμα προϊόντα έγκειται στην ίδια την εικόνα τους: οι καταναλωτές συχνά πιστεύουν ότι αυτά τα προϊόντα είναι λιγότερο νόστιμα. Επομένως, οι παραγωγοί έχουν κάθε συμφέρον να αλλάξουν αυτήν την αντίληψη.

Αυτό συνδέεται και με μια άλλη τάση: συχνά επηρεαζόμενοι από συστήματα διατροφικής αξιολόγησης όπως η Ευρωπαϊκή κλίμακα Nutri-Score, όλο και περισσότεροι παραγωγοί μας στέλνουν προϊόντα που έχουν αναδιαμορφώσει για να τροποποιήσουν τις θρεπτικές τους αξίες. Και εδώ, η γεύση είναι υψίστης σημασίας. Η βελτίωση των θρεπτικών αξιών ενός προϊόντος με τη χρήση λιγότερου αλατιού, ζάχαρης ή λίπους συχνά επηρεάζει σημαντικά τη γεύση, κάτι το οποίο πρέπει να αντισταθμιστεί με καινοτόμους τρόπους.

 

Σχετικά με το International Taste Institute

Το International Taste Institute, που ιδρύθηκε το 2005 και εδρεύει στις Βρυξέλλες του Βελγίου, αξιολογεί και πιστοποιεί τη γεύση τροφίμων και ποτών από όλο τον κόσμο. Η κριτική του επιτροπή αποτελείται από περισσότερους από 200 διάσημους σεφ και σομελιέ από 15 Ευρωπαϊκές λέσχες αρχιμαγείρων και συλλόγους σομελιέ.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, περισσότερα από 18.000 προϊόντα έχουν πιστοποιηθεί από την κριτική επιτροπή του International Taste Institute, η οποία περιλαμβάνει διάσημους σεφ και σομελιέ, όπως οι: Ferran Centelles (επικεφαλής σομελιέ στο Ίδρυμα El Bulli), Manuel Jimenez (Best Sommelier of Spain 2017), Alain Nonnet (2 Αστέρια Michelin για 36 χρόνια), Gaetano Raguni (νικητής Bocuse d’Or 2017, Ιταλία), Alan Coxon (Βρετανός Πρέσβης Τροφίμων/Ποτών και παρουσιαστής σεφ του BBC TV) και Cristina Figueira (1 Αστέρι Michelin), μεταξύ πολλών άλλων Σεφ και σομελιέ.

Το International Taste Institute πραγματοποιεί αντικειμενική οργανοληπτική αξιολόγηση: η κριτική επιτροπή του ακολουθεί μια αυστηρή μεθοδολογία τυφλής γευσιγνωσίας στην οποία τα δείγματα προϊόντων ανωνυμοποιούνται, για να αποφευχθούν τυχόν προκαταλήψεις κατά την αξιολόγηση.  Πέραν από τη βαθμολόγηση της γευστικής απόδοσης των προϊόντων στα 5 τυπικά οργανοληπτικά κριτήρια, η κριτική επιτροπή παρέχει σχόλια, καθώς και προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση προϊόντων και για το γευστικό τους ταίριασμα με άλλα τρόφιμα.

 

Τα ονόματα των βραβευμένων προϊόντων και παραγωγών είναι διαθέσιμα στο www.tasteinstitute.com