Ειδήσεις
Home / Top Slider / Οπωροκηπευτικά: Νέες συμφωνίες εξαγωγής σε Αργεντινή, Κίνα, Ινδία

Οπωροκηπευτικά: Νέες συμφωνίες εξαγωγής σε Αργεντινή, Κίνα, Ινδία

Με εντεινόμενη ζήτηση και αυξητικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων.  Μέχρι 5/4/2019 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 119.772 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία σε 12.753 τόνους, έναντι 143.773 και 32.269 τόνων αντιστοίχως που ήταν πέρυσι. Παρατηρείται εφέτος μια στροφή προς τρίτες εκτός ΕΕ χώρες με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 31,5% του συνόλου έναντι 23% πέρυσι.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών, μανταρινιών των lane late & Valencia αλλά και ortanique αντίστοιχα, με τις τιμές στις καταναλωτικές αγορές να είναι πιεσμένες από προσφορά προϊόντων τρίτων χωρών. Επίσης συνεχίζονται και οι εξαγωγές λεμονιών, αγγουριών και μήλων με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι της αντίστοιχης περυσινής εμπορικής περιόδου. Ειδικότερα δε στα μήλα, η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 42,9% με τις εξαγωγές προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 38.819 τόνους έναντι 18.812 πέρυσι.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές φράουλας με τις ποσότητες να είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή, ήτοι 16.438 τόνοι έναντι 13.685 και με τις δυο πρώτες χώρες προορισμού τους την Εσθονία & Λιθουανία με 2.964 & 1.961 τόνους έναντι 3.781 & 2.125 αντίστοιχα, πλην όμως τις τελευταίες 15 ημέρες παρατηρείται μηδενική ζήτηση, με συνέπεια την κατάρρευση των τιμών στην παραγωγή.

Η ελαφρώς αυξημένη ροή στις εξαγωγές για τα κατάλληλα προς εξαγωγή προϊόντα θα συνεχισθεί μέχρι και το Πάσχα των καθολικών στις καταναλωτικές αγορές, οι οποίες είναι πιεσμένες από προσφορά προϊόντων τρίτων χωρών.

Μετά από διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ρωσίας, η Λευκορωσία διέκοψε την έκδοση πιστοποιητικών για οπωροκηπευτικά προερχόμενα από τρίτες χώρες που διέρχονται από τη Λευκορωσία. Η Ρωσία επέστησε την προσοχή στο πρόβλημα της επανεξαγωγής απαγορευμένων προϊόντων λόγω εμπάργκο στη Ρωσία μέσω της Λευκορωσίας, με φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από τη Λευκορωσία, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη χώρα προέλευσης των προϊόντων.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas, δήλωσε σχετικά: «Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια της βασικής εμπορικής αρχής για διεύρυνση των αγορών, αναζητώντας, όπως κάνουν και οι άλλες κοινοτικές παραγωγικές χώρες, νέες αγορές μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά και το επερχόμενο Brexit, υπήρξε μια ολιγωρία στην υπογραφή διμερών φυτοϋγειονομικών πρωτόκολλων συνεργασίας για σειρά προϊόντων, αιτήσεων μας που χρονολογούνται από το 2012, με τρίτες χώρες όπως π.χ. Ασία, Μέση Ανατολή και Αμερικανικής Ηπείρου. Εντούτοις τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια κινητικότητα.

Η κινητικότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα να εγκριθεί από 2.4.2019 η εισαγωγή ακτινιδίων στην Αργεντινή και προς τούτο χαιρετίζουμε την Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής  του ΥΠΑΑΤ και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΞ για την εντατικοποίηση των προσπαθειών τους  προς επίτευξή της, όπως και για την επικείμενη έγκριση του φακέλου-αιτήσεως μας για τα κεράσια στην Κίνα και τον προγραμματισμό άφιξης Κινέζων ελεγκτών στις αρχές Μαΐου για έλεγχο των καλλιεργειών κερασιών, όσο και των εγκαταστάσεων των υποψήφιων εξαγωγέων. Επίσης αναμένεται και η επιβεβαίωση των Αρχών της Ινδίας της οριστικής συμφωνίας για έναρξη εξαγωγής μήλων. Προτρέπουμε όπως η διπλωματική μας υπηρεσία δραστηριοποιηθεί εντατικότερα και στις άλλες τρίτες χώρες για υπογραφή διμερών φυτουγειονομικών πρωτοκόλλων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τις 05/04/2019 είχαν εξαχθεί 263.218 τόνοι πορτοκαλιών από 262.585 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, 99.309 τόνοι μανταρινιών από 93.479 τόνους πέρυσι, 7.327 τόνοι λεμονιών από 9.162 τόνους πέρυσι, 430 τόνοι γκρέιπφρουτ από 411 τόνους πέρυσι, 60.636 τόνοι μήλων από 42.447 τόνους πέρυσι, 28.654 τόνοι αγγουριών από 34.032 τόνους πέρυσι και 119.772 τόνοι ακτινιδίων από 143.773 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin