Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Οπωροκηπευτικά: Μειωμένη παραγωγή και υψηλά κόστη

Οπωροκηπευτικά: Μειωμένη παραγωγή και υψηλά κόστη

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανήλθε σε 60.928 τόνους (-16%), σύμφωνα με τα στοιχεία του Incofruit Hellas.  Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώθηκε και η αξιολόγηση της εκστρατείας ήταν προβληματική για τις κύριες ποικιλίες αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Συνεχίσθηκε  την τελευταία εβδομάδα η εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Η καμπάνια του 2021/22 χαρακτηρίζεται από λιγότερους όγκους και χαμηλές τιμές, πολύ κάτω από το κόστος . Η εκπληκτική αύξηση του κόστους των πρώτων υλών (κόστος ενέργειας, συσκευασία, μεταφορά) γονατίζει τόσο τους παραγωγούς όσο και το εμπόριο. Για τα πορτοκάλια και την νέα χρονιά η ροή εξαγωγών είναι χαμηλή, η ζήτηση είναι χαμηλότερη, η κατανάλωση επίσης και οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο λόγω αυξημένων πωλήσεων Ισπανικών προϊόντων και για τις χώρες της Βαλκανικής από υπερπροσφορά σε χαμηλές τιμές από την Τουρκία. Για τα μανταρίνια η ζήτησης παραμένει σταθερή.

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-7/1/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 29.910 τ. (-25,6%) έναντι πέρισυ με ιδιαίτερη επισήμανση ότι στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 21.123 τόνους εκ των οποίων 16.979 από Βόρεια Μακεδονία. Εφιστάται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Από 1/9/2021 έως και 7/1/2022 οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, που αφορούσαν 96.265 τόνους αυξημένες κατά 8,2% εκ των οποίων προς τρίτες εκτος ΕΕ Χώρες 25.581 τ. ήτοι 26,6% του συνόλου έναντι 23.008 τ. πέρισυ.

Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές, οφειλόμενη τόσο σε αύξηση των καυσίμων όσο και των ναύλων των ατμοπλοικών, δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter