Ειδήσεις
Home / Top Slider / Οπωροκηπευτικά: Άνοιγμα σε αγορές Κίνας, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ν. Κορέας

Οπωροκηπευτικά: Άνοιγμα σε αγορές Κίνας, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ν. Κορέας

Με εντεινόμενη ζήτηση και αυξητικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων. Μέχρι 24/5/2019 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 134.253 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία σε 13.292 τόνους, έναντι 157.059 τόνους και 32.892 τόνων αντιστοίχως που ήταν πέρυσι.

Σημειώνεται ότι οι μέχρι σήμερα επιδόσεις καθιστούν την εμπορική περίοδο την δεύτερη καλύτερη επίδοση – ρεκόρ των εξαγωγών μας ακτινιδίων έναντι της περυσινής περιόδου -ρεκόρ.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών, μανταρινιών των Valencia αλλά και ortanique αντίστοιχα, με τις τιμές στις καταναλωτικές αγορές να είναι πιεσμένες από προσφορά προϊόντων τρίτων χωρών.

Επίσης συνεχίζονται και οι εξαγωγές λεμονιών, αγγουριών και μήλων με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου. Ειδικότερα δε στα μήλα η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 51,8% με τις εξαγωγές προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 45.566 τόνους έναντι 19.314 τόνους πέρυσι.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές φράουλας με τις ποσότητες εντυπωσιακά αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή, ήτοι 1/1-24/5  40.702 τόνοι έναντι 29.856 τόνους, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών ως προς τις ποσότητες  και προς Εσθονία, Λιθουανία 6.745 & 3.004 τόνοι έναντι 9.231, 4701 τόνων αντίστοιχα πέρυσι.

Ξεκίνησαν οι εξαγωγές κερασιών (1081 τόνοι έναντι 2097), βερίκοκων, ροδάκινων και καρπουζιών, έχοντας μια οψίμηση της ωρίμανσής τους λόγω καιρικών συνθηκών. Οι τιμές στις καταναλωτικές αγορές είναι σχετικά ικανοποιητικές.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas, δήλωσε:

«Δυστυχώς παρατηρείται και εφέτος η διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και κατ’ ευθείαν απ τον αγρό, εντός μέσων μεταφοράς και όχι συσκευασίας, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους από «Έλληνες, Βαλκάνιους κ.ά. εμπόρους» που δεν έχουν διαπιστευτεί φορολογικά στην χώρα μας.

Θα πρέπει να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές  ελεγκτικές αρχές  επιτηρούν την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών – ποιότητας για τα εισαγόμενα και τα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα από και προς  τις γειτονικές μας χώρες, οι δε αρμόδιες υπηρεσίες αυτών των χωρών να ελέγχουν αν τα ελληνικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα ως προς την τυποποίηση (βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων) αλλά και των λοιπών εγγράφων για την προέλευσή τους καθώς και των απαραίτητων φορολογικών εγγράφων.

Αναμένονται οι εμπειρογνώμονες της Κίνας για την επιθεώρηση συγκομιδής και τυποποίησης ελληνικών κερασιών και μαζί των υπολοίπων πυρηνόκαρπων φρούτων (δαμάσκηνων, ροδακίνων, νεκταρινιών & βερίκοκων) και προς τούτο χαιρετίζουμε την επιτευχθείσα συμφωνία από την Υφυπουργό Α.Α.& Τ. κα Τελιγιορίδου, στο πρόσφατο ταξίδι της στην Κίνα. Αναμένονται σύντομα παρόμοιες  ειδήσεις για εγκρίσεις εισαγωγής ελληνικών φρούτων και λαχανικών από το Βιετνάμ και ακολούθως από Ταιβάν και Ν. Κορέα».

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin