Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Οπωροκηπευτικά: Ανησυχία από την αύξηση εξαγωγών της Νότιας Αμερικής

Οπωροκηπευτικά: Ανησυχία από την αύξηση εξαγωγών της Νότιας Αμερικής

Συνεχίσθηκαν και κατά την τελευταία εβδομάδα οι εξαγωγές κερασιών, βερίκοκων, ροδάκινων, νεκταρινίων και καρπουζιών με την ζήτηση να έχει εξισορροπηθεί από την προσφορά.

Οι τιμές είναι αρκετά υψηλές σε σύγκριση με αυτές του περασμένου έτους.

Η παραγωγή σε ορισμένες παραγωγικές περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα αυτής της εβδομάδος οι τυχόν ζημιές θα καταγραφούν τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι σήμερα η εξέλιξη ήταν ομαλή και τα προϊόντα ποιοτικά αναβαθμισμένα και αυτό το πλεονέκτημά τους το αξιοποιήσαμε.

Η παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές εξελίσσεται ομαλά με μικρή οψίμηση της συγκομιδής τους. Οι πρόσφατες όμως καταστροφές σε κάποιες περιοχές θα προσδιορίσουν τις αναμενόμενες προς συγκομιδή ποσότητες.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas, δήλωσε: «Εκφράζεται ανησυχία για τον κίνδυνο αύξησης των εξαγωγών οπωροκηπευτικών της Νότιας Αμερικής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνοντας τα χαμηλότερα πρότυπα για τα νωπά προϊόντα στις χώρες της Mercosur. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, η δε Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λεμονιών στον κόσμο και με την συμφωνία ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληγεί η ευρωπαϊκή παραγωγή χυμού πορτοκαλιού και η πίεση με αυξημένη προσφορά λεμονιών θα καταστήσει την  ευρωπαική αγορά πλεονασματική.

–       Η Ρωσία κατάργησε την απαγόρευση της διαμετακομιστικής κυκλοφορίας για μια σειρά προϊόντων μεταξύ των οποίων τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα, από την 1η Ιουλίου 2019. Η απόφαση είναι σημαντική για την ευρασιατική οδική & σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων. Η απαγόρευση είχε μεγάλο αντίκτυπο στη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, καθώς η Ρωσία είναι μία από τις κυριότερες χώρες διέλευσης στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού.

–       Η Βουλγαρία δημιουργεί μητρώο εμπόρων οπωροκηπευτικών και θα παρακολουθεί τα εμπορεύματα των εισαγωγέων από τα σύνορα μέχρι την λιανική πώληση Στόχος είναι να ρυθμιστεί το εμπόριο φρούτων και λαχανικών και μια μορφή προστασίας για τα οπωροκηπευτικά και το εμπόριο με σαφείς κανόνες και ιχνηλασιμότητα, που εκτιμάται ότι θα περιορίσει την διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων από την χώρα μας και σε πολύ χαμηλές τιμές (είτε υποτιμολογημένα ποιοτικά ή και τιμολογιακά)».

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin