Ειδήσεις
Home / Διατροφη - Wellness / Οι τροφές του μέλλοντος θα “μιμούνται” τα οφέλη της άσκησης

Οι τροφές του μέλλοντος θα “μιμούνται” τα οφέλη της άσκησης

Η εποχή που θα μπορούμε να αδυνατίζουμε τρώγοντας, ίσως να μην είναι και τόσο μακριά. Οι τροφές του μέλλοντος μπορούν να χρησιμοποιούν το ένζυμο ΑΜΡΚ, το οποίο μιμείται την επίδραση της άσκησης στον μεταβολισμό, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι ερευνητές της Nestle.
Οι επιστήμονες του Institute of Health Sciences της Nestle αναφέρονται στο συγκεκριμένο ένζυμο ως «κεντρικό διακόπτη μεταβολισμού», που βοηθάει τους μυς να μετατρέψουν τη γλυκόζη και το λίπος που περιέχουν τα τρόφιμα, σε ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της άσκησης μεταφέρει πιο γρήγορα το «καύσιμο» στους μυς.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Chemistry & Biology, εξέτασε πώς θα μπορούσε το ΑΜΡΚ να ενεργοποιηθεί χωρίς άσκηση, με πιθανά οφέλη για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να ασκηθούν, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με κινητικά προβλήματα και οι μακροχρόνια ασθενείς.

«Η έρευνά μας αποκάλυψε νέες γνώσεις σχετικά με αυτόν τον κεντρικό διακόπτη», αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, κυρία Kei Sakamoto και συνεχίζει «Σε ορισμένες συνθήκες, όπως είναι ο διαβήτης, ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται κατάλληλα στην ινσουλίνη και τα μυικά κύτταρα απορρίπτουν το μήνυμα για την ανάγκη τους για πρόσληψη γλυκόζης. Όμως, ακόμα και κάτω από τέτοιου είδους ιατρικές συνθήκες, το ΑΜΡΚ μπορεί να παρέχει εναλλακτική, ώστε να προσλάβει ο μυς τη γλυκόζη. Ιδανικά, θα έχουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε προϊόντα που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων της άσκησης».

Το ένζυμο ΑΜΡΚ βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της φαρμακοβιομηχανίας, που αναζητά θεραπείες για τις μεταβολικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.
Η καθηγήτρια Sakamoto τόνισε ωστόσο ότι, κανένα προϊόν δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα πλεονεκτήματα της άσκησης, συμπεριλαμβανομένης και της ευεξίας που αυτή προκαλεί.
Ο επικεφαλής του Institute of Health Sciences της Nestle, κ. Ed Baetge, αναφέρει ότι το επόμενο βήμα για τους ερευνητές του ομίλου είναι να ταυτοποιήσουν τα φυσικά υποκατάστατα που επιδρούν στο μηχανισμό του ΑΜΡΚ. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων διαιτολογικών προσεγγίσεων με στοχευμένη επίδραση στον οργανισμό, που, όπως η άσκηση, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση μεταβολικών προβλημάτων και στη διατήρηση ενός υγιούς ενεργειακού ισοζυγίου», αναφέρει.
Πηγή: foodnavigator

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin