Ειδήσεις
Home / Top Slider / Οι τάσεις στα προθεσμιακά συμβόλαια για καφέ, τσάι, ζάχαρη και κακάο

Οι τάσεις στα προθεσμιακά συμβόλαια για καφέ, τσάι, ζάχαρη και κακάο

Ανοδικά κινούνται οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων σε βασικές πρώτες ύλες της κατηγορίας softs, στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, με βάση τα στοιχεία της Mintec. Αναλυτικά:

Καφές

Οι τιμές του καφέ Robusta συνέχισαν να αυξάνονται, σχεδόν μέχρι 30% από την αρχή του έτους. Η παραγωγή Robusta στο Βιετνάμ και την Ινδονησία προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 7% και 16% y-o-y αντίστοιχα, λόγω της ξηρασίας που προκάλεσε το φαινόμενο Ελ Νίνιο το 2015 και στις αρχές του 2016. Οι τιμές της ποικιλίας Arabica έχουν επίσης αυξηθεί σχεδόν κατά 30% κατά την ίδια περίοδο. Αυτό οφείλεται στην ανησυχία σχετικά με την ποιότητα της σοδειάς στη Βραζιλία εξαιτίας του υγρού καιρού και των μεμονωμένων παγετών στο νότιο τμήμα της ζώνης καφέ της χώρας.

Τσάι

Οι τιμές για το τσάι Κένυας έχουν αυξηθεί, επιστρέφοντας στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά την έναρξη του έτους. Μετά τη μείωση που παρουσίασαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, από τον Απρίλιο και μετά, σημείωσαν άνοδο της τάξης του 20%. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης και στην επικράτηση ψυχρότερων -από τις συνήθεις- θερμοκρασιών, γεγονός το οποίο έχει επιβραδύνει ελαφρώς την παραγωγή. Ωστόσο, η Κένυα εισέρχεται πλέον στην τρίτη συγκομιδή του έτους, με αποτέλεσμα η παραγωγή να αναμένεται να καλύψει τη ζήτηση.

Ζάχαρη

Τα προθεσμιακά συμβόλαια ζάχαρης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου έφθασαν κοντά σε υψηλό τετραετίας στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν οι αναλύσεις κατέδειξαν μείωση του ρυθμού παραγωγής σε βασικές περιοχές παραγωγής στην κεντρική και νότια Βραζιλία, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, λόγω της επικράτησης υγρών καιρικών συνθηκών, που παρεμπόδισαν την συγκομιδή. Οι τιμές είναι τώρα αυξημένες μέχρι και 41% σε σχέση με τις αρχές του 2016, καθώς αναμένεται ότι η παγκόσμια παραγωγή θα είναι ελλειμματική για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2016/17, οδηγώντας τα τελικά αποθέματα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 ετών.

Κακάο

Οι τιμές για τα φασόλια του κακάο στο ICE Europe (Intercontinental Exchange) γενικά αυξήθηκαν μεταξύ Ιουνίου και μέσων Αυγούστου, ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για μείωση της παραγωγής στην Ακτή του Ελεφαντοστού την περίοδο 2015/16, λόγω των ισχυρών ανέμων Harmattan από την έρημο και της ξηρασίας που επικράτησε. Ωστόσο, οι τιμές πρόσφατα κατέγραψαν μείωση, σχεδόν κατά 10%, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην Ακτή του Ελεφαντοστού και οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής κατά την επερχόμενη σεζόν.

soft_idx_2016_09_22

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin