Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Οι κινήσεις των ελληνικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Οι κινήσεις των ελληνικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Σε μείωση της παρουσίας τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες, όπως απορρέει από τα σχέδια  αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνηθεί με την Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Όπως μεταδίδει και το BankWars.gr, ακόμα και αν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν τα πλάνα θα πρέπει να υλοποιηθούν, ακολουθώντας μία τελείως αντίθετη πορεία από εκείνη της επεκτατικής μέχρι και το 2008, όπου δαπανήθηκαν υψηλά μεγάλα κεφάλαια.
Ενδεικτικά, το 2006 οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν επτά ξένες τράπεζες σε Βουλγαρία, Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, δίκτυο περίπου 800 καταστημάτων και διέθεσαν περί τα 3 δισ. Ευρώ και ως τις αρχές του 2008 είχαν τράπεζες σε 15 χώρες με δίκτυο 3.500 καταστήματα και με συνολικό ενεργητικό 90 δισ. ευρώ.
Σχετικά με την Εθνική Τράπεζα, λοιπόν, αναμένεται να διατηρήσει το 60% της Finansbank και να περιορίσει την παρουσία της σε Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Ρουμανία και Αλβανία. Η Τουρκία συνεισφέρει  83% στα οργανικά έσοδα από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Η Alpha Bank επιλέγει να παραμείνει σε Ρουμανία και Κύπρο και ήδη αποχωρήσει από τις αγορές της Τουρκίας και της Ουκρανίας και θα ακολουθήσουν οι αγορές της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου η Alpha είχε χορηγήσει δάνεια 5,15 δισ. ευρώ στην κυπριακή αγορά και 2,9 δισ. ευρώ στην αγορά της Ρουμανίας, αλλά 668 εκατ. στη Βουλγαρία,  767 εκατ. ευρώ στη Σερβία και στα 373 εκατ. ευρώ στην Αλβανία.
Η Πειραιώς αναμένεται να επιλέξει τις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου και να αποχωρήσει από Ουκρανία και Αίγυπτο. Ήδη έχει προχωρήσεις σε μείωση της παρουσίας στο εξωτερικό, καθώς από  12,1 δισ. ευρώ ενεργητικό το 2008, στο πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι στα 9 δισ. Ευρώ. Το δίκτυο καταστημάτων της Πειραιώς έχει 1.374 σημεία (Μάρτιο 2014),  τα 964 ήταν στην Ελλάδα και τα 410 σε 9 άλλες χώρες.
Η Eurobank έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μείωση της παρουσίας και έχει αποχωρήσει από τις αγορές της Πολωνίας και της Τουρκίας και έπεται η Ουκρανία. Το ενεργητικό του ομίλου στο εξωτερικό στα τέλη του 2008 ήταν 21,2 δισ. ευρώ είναι στα 12,5 δισ. Ευρώ το Σεπτέμβριο και αναμένεται συρρίκνωση κατά 30% περίπου. Θα διατηρήσει, ίσως, μία παρουσία σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Κύπρο, με παράλληλη μείωση των ενεργητικών.
Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+