Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών στην εποχή του κορωνοϊού

Οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών στην εποχή του κορωνοϊού

«Η κρίση που προκαλείται λόγω του κοροναϊού έχει δημιουργήσει σημαντική αύξηση της ζήτησης για ορισμένα νωπά οπωροκηπευτικά, αλλά φαίνεται ότι έχει τρομερό αντίκτυπο στους ευρωπαίους παραγωγούς φράουλας και σε άλλα κηπευτικά, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς λιγότερο φθαρτά προϊόντα όπως είναι τα φρούτα. Είναι μια καταστροφή, οι τιμές εξακολουθούν να μειώνονται. Υπάρχει μείωση της κατανάλωσης ίσως επειδή, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, οι οικογένειες δεν προτιμούν τις φράουλες ως απαραίτητες και προτιμούν να αγοράζουν εσπεριδοειδή, μήλα, αχλάδια, ακτινίδια και πιπεριές.

Επισημαίνεται ότι η ανταπόκριση από τις ελληνικές εμπορικές-εξαγωγικές εταιρείες του κλάδου, στην αυξημένη ζήτηση των εγχώριων και διεθνών αγορών με φρούτα και λαχανικά παρά την διατήρηση των παραγωγικών τους δομών σε λειτουργία, δεν είναι πλήρης, λόγω έλλειψης προσωπικού συγκομιδής και τυποποίησης, αλλά και διεθνών μεταφορικών μέσων (τόσο από την μη ύπαρξη φορτίων επιστροφής όσο και της έλλειψης οδηγών των φορτηγών αυτοκινήτων). Θεωρούμε ότι επ’ ευκαιρία των προβλημάτων στη διατροφική αλυσίδα που έχουν ανακύψει από την υγειονομική κρίση, θα ήταν ευκταίο να επιδιωχθεί η διευθέτηση του εμπάργκο της Ρωσίας στα κοινοτικά προϊόντα. Φρονούμε ότι μια διευθέτηση του προβλήματος αυτού θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια στην ομαλή απορρόφηση της παραγωγής των προϊόντων μας”. Tα παραπάνω επισημαίνει ο κ.Γιώργος Πολυχρονάκης Ειδικός Σύμβουλος-Εκπρόσωπος του Incofruit Hellas.

Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες εξαγωγής, από τον Σύνδεσμο αναφέρεται ότι:

Συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων, με καλούς ρυθμούς. Μέχρι 27/3 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 153.421 τόνους έναντι 115.427 τόνους που ήταν πέρυσι στο ίδιο επίπεδο της περιόδου ρεκόρ 2917/2018 των 154 χιλ τόνων και με αυξημένη την ζήτηση τόσο σε όγκο αλλά και αξία. Με τα υφιστάμενα αποθέματα η φετινή εμπορική περίοδος θα καταγράψει νέο ρεκόρ όλων των εποχών τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών, λεμονιών, αγγουριών και μήλων με αυξημένους για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι της αντίστοιχης περυσινής εμπορικής περιόδου.

Η εξαγωγή μανταρινιών εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς (+15,8%) ανερχόμενη μέχρι 27/3 σε 114.088 τόνους έναντι 98.547 τόνους πέρυσι.

Η εξαγωγή τοματών και φράουλας (1/1/20-27/3/20) ανέρχεται σε 8.564 και 15.911 τόνους αντίστοιχα, έναντι της περυσινής 1/1/19-27/3/19 με 8.364 και 11.545 τόνους τοματών & φράουλας, διαπιστώνοντας την στασιμότητα της ροής εξαγωγής τους. Σε αντίθεση, η εξαγωγή πιπεριών είναι 5.109 τόνοι έναντι 3.716 τόνους πέρυσι.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin