Ειδήσεις
Home / Top Slider / Οι επόμενες κινήσεις του ομίλου Φωτιάδη στην ελληνική αγορά

Οι επόμενες κινήσεις του ομίλου Φωτιάδη στην ελληνική αγορά

Περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και επέκτασης της δραστηριότητάς του στην ελληνική αγορά, βλέπει ο κυπριακός όμιλος Φωτιάδη, ο οποίος πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά του 100% των μετοχών της μικροζυθοποιίας, Siris, που εδρεύει στις Σέρρες.

Στο πλαίσιο αυτό, στρατηγικό πυλώνα για την επέκταση της δυναμικής του και σε άλλους τομείς αποτελεί η αγορά του εμφιαλωμένου νερού. Ήδη ο όμιλος βρίσκεται σε αναζήτηση για την εξαγορά επιχείρησης με έδρα την Ελλάδα και δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα, κάτι που ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου, Παύλος Φωτιάδης, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους.

Ο όμιλος Photos Photiades ιδρύθηκε το 1942 στην Κύπρο. Οκτώ δεκαετίες μετά ο όμιλος, επικεφαλής του οποίου είναι ο Παύλος Φωτιάδης, έχει παρουσία σε πέντε αγορές μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Πέρυσι σύμφωνα με τους επικεφαλής του ομίλου αλλά και τα στελέχη της θυγατρικής του εταιρείας της Beverage World, η δραστηριότητά του στην Ελλάδα εμφάνισε πωλήσεις 50 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ το 2020. Ανάπτυξη που οφείλεται κυρίως στη διανομή του καφέ Lavazza, μια συνεργασία που έχει επεκταθεί για μια ακόμη δεκαετία.

Αναφερόμενος στη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον πόλεμο της Ουκρανίας και πώς αυτά επιδρούν στις δραστηριότητες του ομίλου του ο κ. Φωτιάδης είπε: “Γίνεται ένας αγώνας για να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες πρώτες ύλες σε τιμές πολύ πιο υψηλές απ’ ότι πριν έναν χρόνο”. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της μπύρας, σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, έχουν αυξηθεί από τα 440 ευρώ τον τόνο στα 630 ευρώ ενώ η τιμή αγγίζει πλέον τα 950 ευρώ τον τόνο για παραδόσεις στο τέλος του χρόνου. Σημαντική αύξηση άνω του 50% καταγράφεται στην τιμή του πλαστικού και 200% στα χαρτόνια.

 

Εκτός από τον καφέ που αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου της εταιρείας, στις αρχές Μαρτίου ο όμιλος απέκτησε τον έλεγχο της ελληνικής Siris Microbrewery, γνωστής με το brand Voreia, ενώ το διάστημα αυτό εξετάζει τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την επέκταση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων του στον κλάδο του κρασιού, αλλά και του εμφιαλωμένου νερού, τρία κρίσιμα μέτωπα για τον όμιλο.

Για το μεν πρώτο, δηλαδή το κρασί, στελέχη του ομίλου δεν απέκλεισαν η είσοδος να γίνει ακόμη και μέσω εξαγοράς τοπικού παίκτη κατά το μοντέλο εισόδου στην αγορά της εγχώριας αγοράς μπύρας. Σε ό,τι αφορά την αγορά του εμφιαλωμένου νερού στελέχη της εταιρείας άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο εισόδου στον κλάδο από το επόμενο έτος μέσω της διανομής ξένου brand για να καλυφθούν οι ανάγκες των ξένων επισκεπτών της χώρας.

Σχέδια υπάρχουν και για τον κλάδο του real estate και της τουριστικής ανάπτυξης. Ήδη εδώ και πάνω από 10 χρόνια ο κυπριακός όμιλος υλοποιεί επενδύσεις σε αστικά ακίνητα στα νότια προάστα (Γλυφάδα, Ελληνικό και Βούλα) αλλά και σε Κεφαλονιά και Λουτράκι. Τον επόμενο χρόνο αναμένει να λάβει η Emerald Developments -εταιρεία συμφερόντων του ομίλου- την πολεοδομική άδεια για την ανάπτυξη έκταση 1.700 περίπου στρεµµάτων, στη νότια πλευρά του νομού Ρεθύμνου της Κρήτης, όπου θα αναπτύξει ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter