Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / NPL Summit 2018: Μια Νέα Μεγάλη Ευκαιρία για την Ελληνική Οικονομία

NPL Summit 2018: Μια Νέα Μεγάλη Ευκαιρία για την Ελληνική Οικονομία

Σε μια συγκυρία κατά την οποία η συζήτηση για την διαχείριση των «κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων» κορυφώνεται, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το NPL Summit 2018 (#npl18 – http://npl.ethosevents.eu), στο Divani Apollon Palace & Thalasso, με φιλοξενούμενο ομιλητή σε κλειστό δείπνο, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, με την συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών επιχειρήσεων, που κατέθεσαν τις απόψεις τους για την διαχείριση ενός μείζονος προβλήματος για την ελληνική οικονομία, η επίλυση του οποίου αναμένεται να απελευθερώσει πακτωλό κεφαλαίων τόσο από τραπεζικά ιδρύματα της χώρας όσο και από τους χρηματοπιστωτικούς γίγαντες του εξωτερικού που εξειδικεύονται σ’ αυτή τη δραστηριότητα.

Βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου είναι ότι το πρόβλημα των NPEs δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε πρόβλημα NPAs, καθώς υπάρχει τεράστιος όγκος περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και απασχόλησης, ενώ παράλληλα πρέπει να απελευθερωθούν πόροι από το τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Δημήτριος Λιάκος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, χαρακτήρισε την διαχείριση των κόκκινων δανείων, ως τη σημαντικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μείωσής τους. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση μελετά σοβαρά την πρόταση που έχει υποβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής ΝΔ, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στις προκλήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονται στα 89 δισ. ευρώ, με το 68% των μη εξυπηρετούμενων, να βρίσκεται στο κόκκινο». Ο ίδιος τόνισε ότι για τη Νέα Δημοκρατία η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής της.

Από το βήμα του NPL Summit 2018 η κυρία Χαρίκλεια Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ανακοίνωσε την ίδρυση Κέντρου Διαμεσολάβησης με εκπαίδευση του Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών προϊόντων. «Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τη διαδικασία της διαμεσολάβησης από ειδικά εκπαιδευμένους διαμεσολαβητές, την εξεύρεση λύσεων μεταξύ τράπεζας και δανειοληπτών με τρόπο συναινετικό, φιλικό και βιώσιμο που ταυτόχρονα θα είναι συμβατός με τις εποπτικές δεσμεύσεις των τραπεζών. Θα ξεκινήσουμε τη δράση μας αρχές του 2019», ανέφερε η κυρία Απαλαγάκη.

Ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος Δ.Σ. της Attica Bank, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην πολιτική και τα εργαλεία μετασχηματισμού του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζικών ισολογισμών. Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, οι ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με την ΤτΕ και το ελληνικό δημόσιο πρέπει να προχωρήσουν σε πιο ενεργή διαχείριση των NPEs, στη χρήση των ήδη σωρευμένων προβλέψεων για την μείωση των NPEs και στη πιστοληπτική διαβάθμιση των Senior Bonds που προκύπτουν από πώληση τιτλοποιήσεων NPEs και του νέου χρηματοοικονομικού μέσου που θα πρέπει να προκύψει προς υποκατάσταση του αναβαλλόμενο (ειδικά του DTC).

Στο πρώτο πάνελ που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Θεσμικό πλαίσιο: Παρούσα κατάσταση και Μελλοντικά Ζητούμενα», ο Κωνσταντίνος Β. Μποτόπουλος, Συνταγματολόγος, Σύμβουλος Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, πρ. Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, Ευρωβουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανέφερε ότι τα NPLs αποτελούν ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα ύψους 735 δισ. ευρώ, το οποίο ωστόσο είναι πολύ ετερογενώς κατανεμημένο, καθώς μόλις τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιταλία), αποτελούν το ήμισυ του προβλήματος. Ο ίδιος προέταξε τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), επεσήμανε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγιείς επιχειρήσεις, είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που υφίστανται από επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια και λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς να εξυπηρετούν στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις τους». Στο πλαίσιο αυτό έθεσε θέμα επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων.

Ο κ. Αντώνιος Μπάγιας, Μέλος Δ.Σ., Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΟΣ ΜΑΤΡΙΞ ΑΕ, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν κάτω από ένα «σφιχτό» πλαίσιο και απαιτούνται βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο του 2009, το οποίο ήδη αυτό το διάστημα βρίσκεται σε διαβούλευση.

Ο κ. Νικόλαος Δ. Κανελλόπουλος, Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, Γενικός Γραμματές του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), τόνισε ότι «υφίσταται ακόμη καχυποψία για τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης αν και παρατηρείται μεταστροφή στη κοινωνία, η οποία λαμβάνει ένα θεσμικό χαρακτήρα. Ωστόσο τα βήματα που κάνει η πολιτεία είναι πολύ αργά». Ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν εκπαιδευτεί 2.000 διαμεσολαβητές, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη ικανοποιητικά αποτελέσματα από την λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Στο δεύτερο πάνελ που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «NPLs -NPEs και Κοινωνία», ο κ. Ιωάννης Γ. Ρουκάς, Οικονομολόγος, Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικής Διοίκησης ΕΕΔΕ -Μακεδονίας, Managing Partner, ZKP Consultans, παρουσίασε έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Τμήματος Ενημέρωσης Οφειλετών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την άποψη της αγοράς για τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα οφείλεται κυρίως το φαινόμενο της ύπαρξης των κόκκινων δανείων, ενώ ως προς τη λύση του θέματος, οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι η μακροχρόνια ρύθμιση με το ελάχιστο δυνατό επιτόκιο είναι η καλύτερη επιλογή, με δεύτερη τη ρύθμιση του 50% των υποχρεώσεων και παγώματος του υπολοίπου χρέους για 15 χρόνια άτοκα.

Ο κ. Γεώργιος Τανισκίδης, Πρόεδρος Core Capital Partners, αναφέρθηκε στις ρίζες του προβλήματος των NPLs επισημαίνοντας τα λάθη που έχουν κάνει στο παρελθόν οι τράπεζες με βασικότερο όλων τη διενέργεια ανεπαρκούς κεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με την ατιμωρησία που έχει επέλθει στην ελληνική κοινωνία στο τομέα αυτό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «καταργήσαμε τον αστικό κώδικα».  Για να λυθεί το πρόβλημα των NPLs, ο κ. Τανισκίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει σύμπνοια και ομόνοια, η οποία θα οδηγήσει σε επαναπατρισμό κεφαλαίων, σε συνδυασμό με προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικό Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), εκτίμησε ότι το όχημα ειδικού σκοπού μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για τα κόκκινα δάνεια στη χώρα μας. Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ προανήγγειλε ότι σύντομα, το Οικονομικό Επιμελητήριο θα καταθέσει τη δική του εμπεριστατωμένη πρόταση, που μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση της ταχύτερης επίλυσης του προβλήματος των NPLs.

Ο κ. Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, επεσήμανε ότι η υπερχρέωση δεν αφορά μόνο τα κόκκινα δάνεια, αλλά και εισφορές προς ασφαλιστικούς φορείς και δημόσιο, σημειώνοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με μεγαλύτερη ένταση τα διαθέσιμα εργαλεία για τον εντοπισμό και διαχωρισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ο κ. Νίκος Κωστόπουλος, Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι τα χρέη προς το δημόσιο έχουν εκτοξευθεί στα 103 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα λυθεί με ρεαλισμό, ρευστότητα και προσέλκυση επενδύσεων.

Αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του NPL SUMMIT 2018 υπήρξε και το πολύ σημαντικό ζήτημα της εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων. Σε ξεχωριστή ενότητα με συντονιστή τον κ. Γιάννη Σπυρόπουλο, Ιδρυτή & Διευθύνων Σύμβουλο, OCTANE Σύμβουλοι Επιχειρήσεων μίλησαν οι κ.κ Φρίξος Ιωαννίδης, Head of Portfolio Management, Quant, Δημήτρης Κουβάτσος, Founding Partner, Synergon Partners και Κωνσταντίνος Λαύκας,  CCO, Selonda, Non-Executive Board Member ELTA

Ο κ. Φρίξος Ιωαννίδης τόνισε ότι οι τράπεζες δεν αγνοούν την σημασία της δομικής αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης. «Δυστυχώς όμως το κάνουν πιο πολύ για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η οικονομική αναδιάρθρωση δυστυχώς καταλήγει συνεχώς σε άλλους κύκλους αναδιαρθρώσεων». Μιλώντας για τις επενδύσεις, ανέφερε τρεις τομείς παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες: α)επιχειρήσεις που αναδιαρθρώνονται και βρίσκονται στο equity, β) το χρηματοδοτικό κενό των τραπεζών, γ) επένδυση σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενα.

Ο κ. Δημήτρης Κουβάτσος αναφέρθηκε στη σημασία του Chief Risk Manager (CRO), σημειώνοντας πως ο ρόλος του είναι να προετοιμάζει τη διοίκηση για την επόμενη κίνηση και μετά να αποχωρεί. «Το operational restructuring ακουμπά και το business model», είπε χαρακτηριστικά.  «Ο CRO είτε αφομοιώνεται ως μέρος της διοίκησης είτε περιθωριοποιείται», ανέφερε χαρακτηριατικά.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λαύκας εστίασε στη σημαντικότητα που έχουν οι ίδιοι οι πελάτες και τα προς διαχείριση χρήματα τους, ενώ αναφέρθηκε και στην αξία των core activities των εταιρειών. «Σημασία έχει ποιοι είναι οι πελάτες μας και πως δουλεύουμε, τι κάνουμε τα λεφτά των πελατών μας. Πολλές φορές το να δίνουμε core activities σε εξωτερικούς  συνεργάτες είναι προς όφελος των πελατών μας».

Οι προκλήσεις και προοπτικές στον τομέα NPLs – NPEs ήταν το θέμα συζήτησης που απασχόλησε τους ομιλητές του πρώτου μέρους του Panel ΙΙΙ. Με συντονιστή τον Χρήστο Κώνστα, Δημοσιογράφο, Head of Content, Ethos Media SA στο πάνελ III μίλησαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Connecticore, Βασίλειος Μαντζαβίνος, Αντιπρόεδρος Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας & Γενικός Διευθυντής Ελλάδος, Unicredit Bank, Γεώργιος Ξηραδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, XRTC Business Consultants, Σοφία Ρίτσου, Συνεργάτης KTA LEGAL «Κοντογεώργης Αθ. & Συνεργάτες».

Ο κ. Κ. Λιακόπουλος εξήρε τη σημαντική βοήθεια που παρέχουν τα εργαλεία τεχνολογίας και τα έξυπνα συστήματα στις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, συνδράμοντας στο «real business. Επιπρόσθετα, τόνισε πως στην ελληνική αγορά έχει ριζώσει βαθιά η νοοτροπία του moral hazard με αποτέλεσμα το πρόβλημα κατ’ ουσία να το έχουν οι υγιείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Β. Μαντζαβίνος σημείωσε τις τεράστιες διακυμάνσεις που πέρασε τα τελευταία χρόνια η ποντοπόρος ναυτιλία, σημειώνοντας πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους στην ποντοπόρο ναυτιλία. Ωστόσο στην Ελλάδα ισχύει το αντίθετο καθώς για την ελληνική πραγματικότητα η ναυτιλία είναι ένας τομέας με καλύτερες επιδόσεις.

Ο κ. Γ. Ξηραδάκης αναφέρθηκε στο ρόλο των τραπεζιτών και τη σχέση τους με τη τεχνολογία. «Ο τραπεζίτης πλέον έχει γίνει ένα Black box. Ο banker σήμερα δεν έχει καμία απολύτως δύναμη γιατί η τεχνολογία ελέγχει τα πάντα, το regulation έχει γίνει βάναυσο. Η Βασιλεία IV συνέβαλλε στη προσπάθεια προσαρμογής ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία της χρηματοδότησης προς ενίσχυση της επιχείρησης».

Η κυρία Σ. Ρίτσου είπε ότι είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση του τρόπου διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ο οποίος θα είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της οικονομίας της χώρας. «Η κοινωνία είναι σε επιφυλακή και πλέον η ευθύνη περνά στις επιχειρήσεις διαχείρισης», επεσήμανε.

Στο δεύτερο μέρος του Panel ΙΙΙ: «Προκλήσεις και Προοπτικές στον τομέα NPLs και NPEs» με συντονιστή τον Άρη Αρβανιτάκη, Managing director, UCI Greece Loan Management Services μίλησαν οι κ.κ. Josef Martinák, Head of Transactions, APS Management Services, Χάρης Κύρκος, Πρόεδρος Δ.Σ., DV01 Asset Management, Χριστόφορος Στράτος, Senior Advisor, Resolute Asset Management, Γιάννης Ρεβύθης, Πρόεδρος κτηματομεσιτών Ελλάδος, Αλεξάνδρα Φατσέα, Senior Director Retail/SB Recovery, Piraeus Bank Group.

Ο κ. Josef Martinák είπε ότι το πρόβλημα των NPLs είναι τεράστιο, καθώς τα μισά από τα δάνεια που κατέχουν οι τράπεζες είναι κόκκινα. Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, ο όγκος των κόκκινων δανείων είναι πλεονέκτημα καθώς προσελκύει αγοραστές. «Υπάρχουν διαφορετικοί αγοραστές για κάθε κατηγορία δανείων. Η Ελλάδα είναι στο ξεκίνημα της διαδικασίας», ανέφερε.

Ο κ. Χάρης Κύρκος αναφέρθηκε στα εταιρικά δάνεια, την πρόσφατη πρόταση της ΤτΕ, την κίνηση της Eurobank με τη Grivalia και το ρόλο των servicers. «Το μεγαλύτερο μέρος των NPLs που δεν έχει πωληθεί, αφορά corporate δάνεια. Χρειάζονται tailor made λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χριστόφορος Στράτος σημείωσε ότι χρειάζεται κατηγοριοποίηση των δανείων ώστε να μπορούν οι τράπεζες να έχουν μια ολοκληρωμένη καταγραφή του προβλήματος. «Οι πωλήσεις portfolios με εξασφάλιση έχουν βελτιωθεί. Tα κόκκινα δάνεια μπορούν ν’ απορροφήσουν μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα 2 χρόνια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γιάννης Ρεβύθης χαρακτήρισε το Airbnb επενδυτικό εργαλείο που μπορεί να λανσάρεται ως μόδα αλλά φέρνει πολλούς επενδυτές στη χώρα, σε συνδυασμό με το καθεστώς της golden visa. Τόνισε επίσης ότι απαιτείται πολιτική σταθερότητα προκειμένου να υπάρξει άνοδος της αγοράς των ακινήτων.

Η κυρία Αλεξάνδρα Φατσέα επεσήμανε το νομικό πλαίσιο (ν. 3869- νόμος Κατσέλη) αναφερόμενη στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όπως ανακοίνωσε, τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία συμμετέχουν οι 5 μεγαλύτερες τράπεζες και από κοινού με τον Τειραισία, με σκοπό την πλήρη καταγραφή των οφειλών κάθε δανειολήπτη.

Η κυρία Σίσσυ Παπαγιαννίδου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρθηκε στην ομιλία της με τίτλο «A new ecosystem for bank loans», στις σοβαρές ελλείψεις στοιχείων αγοράς (market data), που παρατηρείται στην ελληνική αγορά. Η έλλειψη αυτή αποτελεί, όπως επεσήμανε το σημαντικότερο πρόβλημα στην τοποθέτηση ξένων επενδυτών στην αγορά, τονίζοντας ότι χρειάζεται πλήρης διαφάνεια και αυτοματοποιημένες -τυποποιημένες διαδικασίες.

Στο τέταρτο πάνελ που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Ευκαιρίες για το Τραπεζικό Σύστημα και την Οικονομία», η κυρία Sabina Dziurman, Director, Regional Head for Greece & Cyprus, EBRD, ανέφερε ότι η Ελλάδα εφέτος θα αποτελέσει την 3η μεγαλύτερη αγορά δραστηριοποίησης της EBRD. Όπως σημείωσε, υπάρχουν ευκαιρίες, όχι μόνο για μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά στο χώρο των μικρομεσαίων επιιχειρήσεων, όπου απαιτείται συγκέντρωση (συγχωνεύσεις).

Ο κ. Μιχάλης Μασουράκης, Chief Economist, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη απ’ ότι στο παρελθόν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο και δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει σταθερότητα στο πολιτικό πεδίο την επόμενη διετία».

Ο κ. Αναστάσιος Πανούσης, Γενικός Διευθυντής, Διαχείριση Προβληματικών Δανείων Λιανικής Τραπεζικής Eurobank & Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank FPS, επεσήμανε ότι τα κόκκινα δάνεια μειώνονται, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να φθάσουν το 15%-20% το 2021. Περαιτέρω αναφέρθηκε στα μέσα που χρησιμοποιεί η Eurobank γα την μείωσή τους και συγκεκριμένα στις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις.

Ο κ. Θεόδωρος Τζούρος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής,  Non Core Business & Restructuring Portfolio – Αναδιαρθρώσεις Corporate & Shipping, Piraeus Bank Group, σημείωσε ότι οι τράπεζες αναλαμβάνουν μεγαλύτερη δράση, εστιάζοντας πλέον σε πιο ριζικές λύσεις, που θα κάνουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τζανετόπουλος, Senior Manager, Accenture Α.Ε., αναφέρθηκε στα εργαλεία και δεδομένα που κατέχουν διεθνώς οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, επισημαίνοντας ότι εάν είχαν επενδύσει οι τράπεζες σε analytics και data, θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση και απομείωση των κόκκινων δανείων.

Σε παρακείμενη αίθουσα, παράλληλα με τις εργασίες του κεντρικού συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις εταιρειών του ευρύτερου οικοσυστήματος των ΝPLs σε συνεργάτες, πελάτες και υποψήφιους πελάτες τους.

 

Ομιλία κ. Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε κλειστό δείπνο, στο οποίο επαγγελματίες του χώρου είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα από την ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και να ανταλλάξουν απόψεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί η ιδιαιτέρως ξεχωριστή και τιμητική παρουσία του πρώην πρωθυπουργού κ. Παναγιώτη Πικραμμένου.

Στην ομιλία του, με τίτλο «Τέσσερις άξονες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ο κ. Στουρνάρας ανέδειξε ως όρο επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας την διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις υπάρχουσες προτάσεις για την διαχείρηση των NPLs, θεωρώντας τις συμπληρωματικές και προς όφελος της οικονομίας συνολικά.

Ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας προέβαλε ο κ. Στουρνάρας την ενίσχυση και επίσπευση της εκκαθάρισης των υποθέσεων που τελούν υπό καθεστώς νομικής προστασίας με βάση το ν. 3869/2010 (νόμο Κατσέλη).

Όπως ανέφερε, άνω των 200.000 δανειοληπτών ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια ποσού άνω των 13 δισεκ. ευρώ, βρίσκονται στο εν λόγω καθεστώς. Με στοιχεία τέλους α’ εξαμήνου 2018, στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 14,9% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο το ποσοστό υπαγωγής σε νομική προστασία φτάνει το 31,5%. Δηλαδή, προσεγγιστικά 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια είναι «υπόθεση» του νόμου Κατσέλη.

«Συνεπώς, η γρήγορη εκδίκαση και εκκαθάριση του εν λόγω αποθέματος θα συνέβαλε καθοριστικά στην αποκλιμάκωση του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημείωσε.

«Το πρόσφατο σχέδιο της ΤτΕ για ταχεία αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα διαμορφώνει ένα μοντέλο που δημιουργεί υγιή ανταγωνισμό καθώς τυχόν νέες προτάσεις που θα συνδράμουν περαιτέρω στη  λύση αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι ευπρόσδεκτες», ανέφερε. Σύμφωνα με εκτίμηση του διοικητή της ΤτΕ, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτέλεσμα, ενώ όπως πρόσθεσε «η αίσθηση μου είναι ότι θα συγκλίνουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι ενδεικτικές άλλωστε οι πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου Αντιπρόεδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις».