Ειδήσεις
Home / Retail / Nielsen: Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης συνεχίζει την αρνητική πορεία του 

Nielsen: Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης συνεχίζει την αρνητική πορεία του 

Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στο 4ο τρίμηνο 2020 μειώνεται περαιτέρω φτάνοντας στις 61 μονάδες,  συνεχίζοντας πτωτικά  από το 2ο τρίμηνο 2020 που ήταν στις 70 μονάδες και μεγαλώνοντας την ψαλίδα από τον Ευρωπαϊκό δείκτη που είναι στις 76 μονάδες. 

 

Οι παράγοντες που καθορίζουν το δείκτη είναι πτωτικοί

Μόλις το 13% των Ελλήνων έχουν  θετική εκτίμηση για τις προοπτικές εργασίας στην Ελλάδα και έναν στους τέσσερις (23%) προβλέπουν ότι η προσωπική τους οικονομική κατάσταση μέσα επόμενους 12 μήνες θα είναι βελτιωμένη (στα ίδια χαμηλά επίπεδα του  2017!)

8 στους 10 Έλληνες (80%) πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση. Επιπλέον, το 66% των ερωτώμενων αμφιβάλει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες (αυξανόμενο +12 ποσ. μονάδες σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020).

 

Η οικονομία και η εργασία ανησυχεί περισσότερο τους Έλληνες  από το σύνολο της Ευρώπης

Μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, με το 49% των Ελλήνων να ανησυχούν για την οικονομία, και 3 στους 10 Έλληνες να ανησυχούν για την εργασία τους, η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο του συνόλου της Ευρώπης.

Οι ανησυχίες για την υγεία συνέχισαν να αυξάνονται στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2020 (όπως και στο σύνολο της Ευρώπης) με το 41% των Ελλήνων να ανησυχεί για την προσωπική του υγεία (στα ίδια επίπεδα με την Ευρώπη). Ακολουθούν οι ανησυχίες των Ελλήνων για τα χρέη του νοικοκυριού με 16%, τον πόλεμο με 11% και το μεταναστευτικό 9%, ενώ αντίστοιχα στην Ευρώπη το ποσοστό εκείνων που ανησυχούν για τα προσωπικά χρέη είναι μόλις 8%, τον πόλεμο με 6% και το μεταναστευτικό 5%.

 

Περικοπές δαπανών

Οι  κύριες ενέργειες για τη συγκράτηση των εξόδων του νοικοκυριού, εξακολουθούν να είναι στα ίδια επίπεδα με το κλείσιμο του 2019 – και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων διαβίωσης. Οι περικοπές των εξόδων για διασκέδαση εκτός σπιτιού να αναφέρονται από το 57% των Ελλήνων (έναντι 59% το 4o τρίμηνο 2019) και για ρουχισμό με 60% (53% το 4o τρίμηνο 2019).

Τέλος, το 57% των Ελλήνων αναφέρει ότι καταφεύγει σε αγορά φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, αυξανόμενο ποσοστό αναφορών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο (53% το 4o τρίμηνο 2019).

 

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

“The Conference Board® Global Consumer Confidence”

Η έρευνα “The Conference Board® Global Consumer Confidence” υλοποιείται σε συνεργασία με τη Nielsen.

Συμμετέχουν 32.000 καταναλωτές από 64 χώρες. Το δείγμα αποτελείται από χρήστες internet σε κάθε χώρα που δέχονται να συμμετάσχουν στην έρευνα, έχει quotas στο φύλο και την ηλικία και επιπλέον σταθμίζεται ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό των χρηστών internet κάθε χώρας. Η μέθοδος συλλογής στοιχείων γίνεται μέσω online. Η μέτρηση 4oυ τριμήνου 2020 πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 – 23 Νοεμβρίου 2020. Η έρευνα Global Consumer Confidence καθιερώθηκε το 2005.

Ο βασικός δείκτης της έρευνας (Consumer Confidence Index) υπολογίζεται από 3 επιμέρους μεταβλητές: α) εκτίμηση για την προσωπική οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες, β) αξιολόγηση περιόδου για την αγορά αγαθών που χρειάζεται το νοικοκυριό, και γ) εκτίμηση για την ανεργία τους επόμενους 12 μήνες.

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter