Ειδήσεις
Home / Top Slider / Νέα μελέτη αποδεικνύει την υπεροχή των βιολογικών τροφίμων

Νέα μελέτη αποδεικνύει την υπεροχή των βιολογικών τροφίμων

Αντικείμενο σοβαρής αντιπαράθεσης έχει αποτελέσει για πολλά χρόνια η διατροφική αξία των βιολογικών τροφίμων σε σχέση με τα συμβατικά: Είναι τα βιολογικά τρόφιμα πραγματικά καλύτερα από τα μη βιολογικά; Πλέον, οι υποστηρικτές της διατροφής με βιολογικά τρόφιμα έχουν στη διάθεσή τους αποδείξεις, μέσω της μεγαλύτερης μελέτης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, γι’ αυτό το θέμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, συγκέντρωσαν και επανεξέτασαν 196 αναλύσεις σχετικά με το γάλα και 67 ακόμη, σχετικά με το κρέας, ανακαλύπτοντας αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Συγκεκριμένα πιστοποίησαν, ότι το βιολογικό γάλα και κρέας έχει διαφορετική σύνθεση λιπαρών οξέων και βασικών επιπέδων μετάλλων, σε σχέση με το συμβατικό.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο British Journal of  Nutrition, διαπίστωσε ότι το βιολογικό πλήρες γάλα και κρέας περιέχει 39 χιλιοστόγραμμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ το συμβατικό γάλα περιέχει κατά μέσο όρο 25 χιλιοστόγραμμα -πράγμα που σημαίνει ότι το βιολογικό γάλα έχει πάνω από 50% περισσότερα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα από τα συμβατικά προϊόντα.

Το κρέας βρέθηκε να έχει περίπου 50% περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, επίσης. Δεδομένου ότι πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν καταναλώνουν αρκετά από αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε εβδομαδιαία βάση, αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, μία στροφή προς την κατανάλωση βιολογικού γάλακτος αντί συμβατικού, θα  επιτρέψει στους καταναλωτές να λάβουν περισσότερες από αυτές τις θρεπτικές ουσίες, χωρίς αλλαγή της θερμιδικής πρόσληψης.

“Οι Δυτικοευρωπαϊκές δίαιτες αναγνωρίζονται ως υπερβολικά χαμηλές σε αυτά τα λιπαρά οξέα και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) συνιστά ότι πρέπει να διπλασιαστεί η πρόσληψή τους. Ωστόσο, να λάβουμε αρκετά μέσω της διατροφής μας είναι δύσκολο. Η μελέτη μας δείχνει ότι η μετάβαση στη βιολογική διατροφή θα βελτιώσει την πρόσληψη αυτών των σημαντικών θρεπτικών συστατικών”, αναφέρει ο Chris Seal, καθηγητής Food and Human Nutrition, στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το βιολογικό γάλα έχει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Ε και καροτενοειδή -40% περισσότερο. Tο βιολογικό γάλα είχε επίσης ένα πιο επιθυμητό προφίλ λίπους, με την καλύτερη αναλογία ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων (ο καλύτερος δείκτης για τον άνθρωπο είναι 1: 1, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν να επιτύχουν) και μικρότερες ποσότητες μυριστικό και παλμιτικό οξύ -λίπη τα οποία συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις.

 

Περισσότερα: http://www.redorbit.com/news/health/1113412641/study-finds-a-stark-difference-between-organic-non-organic-foods-021616/