Ειδήσεις
Home / Top Slider / Nέο επεισόδιο στη διαμάχη ΖΜΘ -Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Nέο επεισόδιο στη διαμάχη ΖΜΘ -Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μακρά δικαστική διαμάχη της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ) με την Heineken και την εν Ελλάδι θυγατρική της, Αθηναϊκή Ζυθοποιία (ΑΖ). Το τελευταίο «επεισόδιο» της διαμάχης αυτής παίχτηκε τις τελευταίες μέρες στα ελληνικά δικαστήρια, ενώ το επόμενο αναμένεται στις 22 του τρέχοντος μηνός στο Άμστερνταμ.

Η ΖΜΘ με ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίησή της για την τελευταία εξέλιξη αυτής της διαμάχης, καθώς όπως αναφέρει, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες περί ψευδορκίας που είχε προσάψει η ΑΖ εναντίον στελεχών της ΖΜΘ κι ενός ανεξάρτητου διανομέα, που είχαν καταθέσει εναντίον της Heineken στην Ελλάδα ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΖΜΘ, «η καταγγελία της ΑΖ έγινε αφού η ΖΜΘ έθεσε ορισμένα γεγονότα παράνομων, αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών της ΑΖ υπόψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία διερευνούσε ήδη αυτεπάγγελτα την ελληνική αγορά μπύρας για παράβαση των κανόνων περί ελεύθερου ανταγωνισμού, και δη για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την ΑΖ».

Σημειώνει δε, ότι οι ελληνικές Εισαγγελικές Αρχές έχουν κινηθεί εναντίον δύο ανώτερων στελεχών της Heineken που παλαιότερα διηύθυναν την ελληνική θυγατρική του ομίλου.

Η νέα αυτή απόφαση ακολουθεί την απόρριψη τον Ιούλιο του 2017 της έφεσης που είχε ασκήσει η ΑΖ κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο Διοικητικό Εφετείο των Αθηνών, το οποίο επικύρωσε το πρόστιμο ύψους 26,7 εκατ. ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Βάσει της απόφασης της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ΖΜΘ κατέθεσε αγωγή για αποζημίωση ύψους 100 εκατ. ευρώ έναντι της Heineken και της ΑΖ στο Εμπορικό Δικαστήριο του Άμστερνταμ τον Φεβρουάριο του 2017. Η πρώτη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 22 Μαρτίου 2018.

Η απάντηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «ο κ. Πολιτόπουλος (σσ: επικεφαλής της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης) επιλέγει, σε έναν μήνα γεμάτο προγραμματισμένες δικαστικές διαδικασίες σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, να ανασύρει και να προβάλει επικοινωνιακά μια απόφαση του Δεκεμβρίου».

Μάλιστα, σημειώνει ότι «αυτό αποσκοπεί καθαρά στη δημιουργία “κλίματος”, και αποβλέπει στο να επηρεάσει μελλοντικές αποφάσεις, και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα στο άμεσο μέλλον, μετά και από τις νομικές εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων» ενώ κάνει λόγο για «εμπιστοσύνη μας στις Αρχές και τους Θεσμούς της χώρας».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για την τελική μας δικαίωση και είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα λάμψει η αλήθεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin