Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Μίχαλος: Σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Μίχαλος: Σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Το νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των κανόνων λογιστικής τυποποίησης και την αξιοποίηση νέων ευκαιριών για τις επιχειρήσεις εντός και εκτός της χώρας, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος στην εσπερίδα που συνδιοργανώνουν σήμερα η ΚΕΕ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ στο ΕΒΕΑ με θέμα: «παρουσίαση των νέων Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων».
Όπως σημείωσε ο ίδιος, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της λογιστικής πολυνομίας, αφού για πρώτη φορά συγκεντρώνεται το σύνολο των λογιστικών κανόνων σε ένα νομοθέτημα.
Εξίσου θετικό κρίνεται το γεγονός ότι τα νέα λογιστικά πρότυπα δίνουν τη δυνατότητα αποσύνδεσης των οικονομικών καταστάσεων από τη φορολογική νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ευθυγράμμιση με τις διεθνείς λογιστικές πρακτικές, οι οικονομικές καταστάσεις απεικονίζουν καλύτερα τη θέση των επιχειρήσεων και γίνονται ευκολότερα κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές.
Επίσης, ως υποσύνολο των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, το νέο πλαίσιο επιτρέπει καλύτερη σύνδεση των λογιστηρίων των ελληνικών επιχειρήσεων με αυτά ξένων εταιρειών διευκολύνοντας την εξαγωγική δραστηριότητα.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα και με τις σχετικές παρατηρήσεις των παραγωγικών φορέων, έχει  ληφθεί μέριμνα ώστε η μετάβαση στα νέα πρότυπα να γίνει ομαλά χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία των λογιστηρίων.

“Έχουμε αποδείξει ότι αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε έμπρακτα κάθε θετική πρωτοβουλία μεταρρύθμισης της αγοράς. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά. Παρά τις επιμέρους βελτιώσεις, το φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εχθρικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Και, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεν είναι μόνο το ύψος των συντελεστών που επιδρά ανταγωνιστικά στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας. Είναι κυρίως ο παράγοντας της αβεβαιότητας και της αστάθειας του συστήματος, με τις συνεχείς αλλαγές, διορθώσεις και υπαναχωρήσεις, που λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάληψη κάθε δραστηριότητας. Αυτό που ζητά η αγορά είναι ένα σύγχρονο, απλό και πάνω από όλα σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα επιτρέπει στον επιχειρηματία και στον επενδυτή να καταρτίσει και να υλοποιήσει με ασφάλεια τα σχέδιά του. Και όχι να αναρωτιέται κάθε μέρα τι θα ακούσει την επόμενη” υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.