Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Μειωμένη παραγωγή σε χειμερινά φρούτα και λαχανικά

Μειωμένη παραγωγή σε χειμερινά φρούτα και λαχανικά

Συνεχίσθηκε  η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και   μανταρινιών κατά την τελευταία εβδομάδα. Για τα πορτοκάλια, η κατανάλωση στην Δυτ. Ευρώπη έχει αποκατασταθεί, πλην όμως λόγω αυξημένων πωλήσεων ισπανικών προϊόντων, οι τιμές είναι χαμηλές.

Για τα μανταρίνια, με την αύξηση της ζήτησης τόσο από την μειωμένη μειωμένη παραγωγή όσο και εν όψει τροφοδότησης της αγοράς για τα Χριστούγεννα, οι τιμές εξακολουθούν να είναι διαμορφωμένες σε υψηλότερα από πέρυσι επίπεδα, με τους όγκους εξαγωγής επίσης αυξημένους +2,8%. Αναμένεται όμως να εξαντληθεί πρόωρα η συγκομιδή των κλημεντινών.

Δυστυχώς και εφέτος στις παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων  εσπεριδοειδών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) από «βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ  χωρίς κανένα έλεγχο και την τρέχουσα εμπορική περίοδο εκτοπίζοντας από τις αγορές της Ρουμανίας & Βουλγαρίας τις υγιείς ελληνικές εξαγωγικές μονάδες με συνέπεια την δυσφήμιση των ελληνικών πορτοκαλιών και μανταρινιών στους καταναλωτές αυτών των χωρών.

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-3/12/21 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 23.501 τ. με ιδιαίτερη επισήμανση ότι στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 18.085 τόνους εκ των οποίων 14.754 από Βόρεια Μακεδονία. Ιδιαίτερη είναι η εντύπωση ότι οι κύριες περιοχές εξαγωγής και εισαγωγής τους είναι η Πέλλα (Εξαγ.7.884 τ. Εισ. 7.340 t. και η Ημαθία (Εξαγ.3.638 τ.Εις.5.606 τ.).  Με βάση τα αποτελέσματα των έκτακτων ελέγχων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φπ). στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ στο τρέχον 4ο τρίμηνο 2021 διαπιστώθηκαν αυξημένες υπερβάσεις υπολειμμάτων  σε εισαχθέντα φορτία μήλων και συγκεκριμένα σε ποσοστό 8,11% (3 φορτία). Εφιστάται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Από 1/9/2021 έως και 3/12/2021 οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, που αφορούσαν 66.825 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία 31.878 τ. ήτοι το 47,7% των εξαγωγών τους. Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter