Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Lavazza: Αναδεικνύει το απόλυτο ταίριασμα του καφέ με την υψηλή γαστρονομία

Lavazza: Αναδεικνύει το απόλυτο ταίριασμα του καφέ με την υψηλή γαστρονομία

Παράδοση, πειραματισμός, διαίσθηση και ποιότητα. Πρόκειται μόνο για ορισμένες από τις αξίες που η Lavazza μοιράζεται με τους κορυφαίους Ιταλούς και διεθνείς σεφ της εποχής μας: η σταθερή δέσμευση της εταιρείας στην υπεροχή και η αφοσίωσή της στην έρευνα και την καινοτομία βρήκαν το απόλυτο ταίριασμα με τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας.

Ο ποιοτικός καφές βασίζεται στη σωστή επιλογή συστατικών, τις τεχνικές δεξιότητες και τη διαίσθηση που προσφέρει αυτή τη διάσημη «ξεχωριστή πινελιά» στο προϊόν. Πρόκειται για το ίδιο δημιουργικό ‘modus operandi’ –ποιότητα υλικών, δεξιοτεχνία και φαντασία– που οι σεφ χρησιμοποιούν καθημερινά για να δημιουργήσουν τα μοναδικά πιάτα που φέρουν την υπογραφή τους. Κατά συνέπεια, η σχέση ανάμεσα στη Lavazza και την Υψηλή Γαστρονομία προκύπτει εντελώς φυσικά.

Ο καφές πάντα αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα συστατικό που εμπνέει τους κορυφαίους διεθνείς σεφ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με πάθος και δημιουργικότητα σε κάθε δημιουργική πρόκληση που έθεσε η εταιρεία καφέ με έδρα το Τορίνο.

Η Lavazza ξεκίνησε να συνεργάζεται με κορυφαίους σεφ το 2001 και έκτοτε επικεντρώνεται στην ενίσχυση της παρασκευής του καφέ και στην πρόταση νέων τρόπων απόλαυσής του, ανάγοντας τη διαδικασία σε μία αληθινή μορφή γαστριμαργικής τέχνης. Ο Ferran Adriá και ο Massimo Bottura, για παράδειγμα, είναι μόνο δύο σε έναν μακρύ κατάλογο σεφ οι οποίοι, αναγνωρίζοντας την ποιότητα της γκάμας προϊόντων που προσφέρει η ιστορική μάρκα του Τορίνο, αποφάσισαν να προσφέρουν τη δημιουργική οπτική τους στη Lavazza.

Ο Ισπανός πρωτοπόρος Ferran Adriá υπήρξε ο πρώτος σπουδαίος σεφ που συνεργάστηκε με τη Lavazza, με σημείο εκκίνησης το 2002, και στο εξής μοιράζονται ένα κοινό όραμα. Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν o Èspesso, ο πρώτος στερεός καφές της ιστορίας. Σαν μία ομάδα αλχημιστών, η ομάδα της Lavazza στο Εκπαιδευτικό Κέντρο στο Τορίνο και οι συνεργάτες του Adrià ξεκίνησαν ένα ταξίδι μέσω των γεύσεων που οδήγησε στη δημιουργία του Lavazza Coffee Design, με την επινόηση νέων τεχνικών και εξειδικευμένων εργαλείων (από τη σφαιροποίηση μέχρι το Coffee Cooler). Το πιο πρόσφατο εγχείρημα, με την ονομασία Coffee Sapiens, αφορά τη συνεισφορά της Lavazza στο σπουδαίο έργο του Ferran Adrià, την Bullipedia, μία εγκυκλοπαίδεια που είναι αφιερωμένη στη δυτική γκουρμέ κουζίνα. Τέλος, η εταιρεία συνεργάστηκε με τον Ισπανό πρωτοπόρο στη δημιουργία μίας νέας γευστικής φιλοσοφίας, ενός νέου τρόπου κατανάλωσης φαγητού που πηγάζει από το ανεπίσημο μοίρασμα των αυθεντικών πιάτων, με την εγκαινίαση της νέας έννοιας του fast casual και του εμβληματικού εστιατορίου CONDIVIDERE, που στεγάζεται στo Nuvola, το νέο συγκρότημα των κεντρικών γραφείων της Lavazza που βρίσκεται στην καρδιά του Τορίνο.

Από την Ισπανία στην Αυστραλία… το ταξίδι μας στοχεύει να αναδείξει τα έσχατα αποτελέσματα του καλύτερου συνδυασμού που έγινε ποτέ, με μία από τις τελευταίες προσθήκες στον κατάλογο των πρεσβευτών Lavazza, τον Jock Zonfrillo, ιδιοκτήτη και σεφ του εστιατορίου Orana (Εστιατόριο της Χρονιάς για το 2018 στην Αυστραλία, σύμφωνα με το Gourmet Traveller), καθώς και του Bistro Blackwood στην Αδελαΐδα.  Ο Jock μοιράζεται με ενθουσιασμό  τους τρόπους με τους οποίους ο ταπεινός κόκκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρασκευαστούν ορισμένα από τα πιο θεαματικά πιάτα. Για τον Zonfrillo, η πικράδα του καφέ είναι το στοιχείο που τον αναδεικνύει σε εξαιρετικό συστατικό στη μαγειρική.

Χάρη στον Γάλλο Lionel Giraud –σεφ του διάσημου εστιατορίου La Table Saint-Crescent στη Ναρμπόν– γεννήθηκε μία δυνατή και πρωτόγνωρη γεύση: το ελαιόλαδο με καφέ Lionel Giraud Lavazza, ένας συνδυασμός 100% βιολογικού ελαιόλαδου και καφέ cold-brew της Lavazza. Χάρη στην τροποποίηση του ελαιόλαδου με την προσθήκη καφέ που αναδεικνύει έντονη γεύση και αρωματικές νότες ενώ διευρύνει τη γκάμα των εφαρμογών του ελαιόλαδου, το συγκεκριμένο προϊόν συμβαδίζει με τις σημερινές γευστικές τάσεις που θέλουν τον καφέ να μετακινείται σε νέες κατηγορίες τροφίμων και ποτών, για παράδειγμα τα αλκοολούχα ποτά όπως μπύρα, ουίσκι και τεκίλα, καθώς και προϊόντα ζαχαροπλαστικής, όπως τα ζελεδάκια.

Μόλις φτάσουμε στην Ιταλία, ο κατάλογος των σεφ της Lavazza γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, με την προσθήκη των Davide Oldani, Carlo Cracco, Norbert Niederkofler, Loretta Fanella, Alfredo Russo, Pietro Leemann, για να αναφέρουμε μόνο μερικά αντιπροσωπευτικά ονόματα… Ένας από τους πλέον διάσημους σεφ είναι ο Massimo Bottura: Πρεσβευτής της Lavazza από το 2013, ο βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin και διεθνώς αναγνωρισμένος σεφ μοιράζεται το δημιουργικό του όραμα με τη μάρκα για να αναπτυχθούν νέοι τρόποι κατανόησης του καφέ, δημιουργώντας έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης του καφέ από τη σκοπιά της ποιότητας, της καινοτομίας και της αριστείας.

 

Η Lavazza και η Υψηλή Γαστρονομία

Στο πέρασμα των χρόνων, η Lavazza έχει μεταφέρει το άρωμα του αυθεντικού ιταλικού καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο, συμβαδίζοντας με τις μεταβαλλόμενες τάσεις και εξερευνώντας διαρκώς νέους τρόπους απόλαυσης του καφέ, ακόμα και στον κόσμο της γαστρονομίας.

Με την ίδρυση των πρώτων Εκπαιδευτικών Κέντρων της Lavazza το 1979 δημιουργήθηκε το τμήμα πειραματισμού προϊόντων της εταιρίας. Μεταξύ των αποτελεσμάτων της εργασίας αυτής της ομάδας συγκαταλέγεται μία σειρά από νέα προϊόντα για καφέ-μπαρ που κέρδισαν αμέσως την προτίμηση του κοινού, συμπεριλαμβανομένης μίας συλλογής συνταγών που είναι γνωστή ως «I Piaceri del Caffè» ή «Οι απολαύσεις του καφέ». Κάθε χρόνο, νέες ιδέες προστέθηκαν στη συλλογή συνταγών που μπορούν να απολαύσουν οι λάτρεις του καφέ.

Κάποια χρόνια αργότερα, η Lavazza ξεκίνησε να πειραματίζεται με το φαγητό όταν, το 1996, η εταιρεία προχώρησε σε μία συνεργασία με τη Slow Food, μία οργάνωση που μοιράζεται το πάθος της Lavazza για την παράδοση και την ποιότητα. Έπειτα, η Lavazza ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Επιστημών του Πολέντζο, το πρώτο πανεπιστήμιο που εστιάζει αποκλειστικά στο φαγητό και τη γαστρονομία, το οποίο ιδρύθηκε από τη Slow Food. Σήμερα, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει αρκετά προγράμματα Έρευνας & Ανάπτυξης [R&D], αλλά και μετουσιώνεται με φυσική παρουσία στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Lavazza στο Τορίνο το οποίο χρησιμοποιείται από το ίδρυμα ως παράρτημα για τη διεξαγωγή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος για τον καφέ.

Ενώ εξελισσόταν η τοποθέτηση της Lavazza στο πλαίσιο του κόσμου της γαστρονομίας, η εταιρεία άρχισε να ενισχύει την τεχνογνωσία της επιστρατεύοντας το τολμηρό, καινοτόμο πνεύμα διεθνών και Ιταλών διάσημων σεφ, οι οποίοι θεωρούνται οι αστέρες της Υψηλής Γαστρονομίας, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη του ταξιδιού.

Παράλληλα, η Lavazza συνεργάζεται με αρκετές σημαντικές εκδηλώσεις στον χώρο της γαστρονομίας, όπως το Identità Golose στην Ιταλία και το Φεστιβάλ Off (Omnivore Food Festival) στη Γαλλία.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin