Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Ιχθυοκαλλιέργεια: Aποδίδει η παραγωγή κρανιού;

Ιχθυοκαλλιέργεια: Aποδίδει η παραγωγή κρανιού;

Με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας και τη διεύρυνση της αγοράς, η οποία κυριαρχείται σήμερα από το λαβράκι και την παραγωγή τσιπούρας, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις του κλάδου, που με την αρωγή ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχουν στραφεί στην καλλιέργεια νέων ειδών, όπως ο κρανιός (meagre) ή το συγγενές μυλοκόπι, που συνήθως συναντάμε στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας (Νηρέας, Σελόντα, Δίας, Ανδρομέδα, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες), έχουν εντάξει στη δραστηριότητά τους την καλλιέργεια του είδους.
Μιλώντας για την ανάγκη διαφοροποίησης των ειδών στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, κατά την παρουσίασή του στο συνέδριο «Ευρωπαϊκή Υδατοκαλλιέργεια 2014» που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, ο ερευνητής κ. Jorge Dias ανέφερε ότι ο στόχος πλέον είναι να επιτευχθεί παραγωγή κρανιού σε μαζική κλίμακα. Μέχρι στιγμής, οι διατροφικές ανάγκες του κρανιού δεν έχουν μελετηθεί καλά και το ερώτημα που έχει τεθεί είναι εάν μπορεί να ανταπεξέλθει το ίδιο καλά σε χορτοφαγικές δίαιτες, καθώς αυτό θα μειώσει το κόστος παραγωγής, που συνδέεται με την βασισμένη σε ιχθυάλευρα διατροφή. Όπως αναφέρθηκε σχετικά, θετικά είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των μελετών για την ανάπτυξη του γόνου.

Εξετάζοντας τις ανάγκες τους σε πρωτεϊνη, φαίνεται μια 7-πλάσια αύξηση του αρχικού σωματικού βάρους σε μόλις 42 μέρες, γεγονός που δείχνει ότι ο κρανιός μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Η αύξηση των επιπέδων ακατέργαστης πρωτεΐνης συσχετίζεται επίσης θετικά με την αποδοτικότητα των ζωοτροφών. Για να διατηρηθεί αυτή η καλή ανάπτυξη, αναφέρθηκε ότι η βέλτιστη απαίτηση ακατέργαστης πρωτεΐνης για έναν «ανήλικο» κρανιό, είναι αρκετά υψηλή και διαμορφώνεται σε 53%-55%.
Ωστόσο, ο κ. Dias ανέφερε ότι τα βέλτιστα επίπεδα λίπους θα πρέπει να είναι στο 17%-18%, καθώς το επίπεδο αυτό έδωσε την καλύτερη απόδοση σωματικού βάρους. O κρανιός έχει επίσης αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα ανθεκτικό, ως προς τη βιωσιμότητα, είδος ιχθυοκαλλιέργειας και πως ανταπεξέρχεται καλά σε μια χορτοφαγική δίαιτα. «Όταν το 60% του ιχθυελαίου στη διατροφή αντικαταστάθηκε με φυτικό έλαιο, η ανάπτυξη δεν επηρεάστηκε καθόλου», δήλωσε ο κ Dias.
Όπως επισημάνθηκε, ανασταλτικά στην ανάπτυξη του είδους επέδρασε η πτώση της θερμοκρασίας, μεταξύ 14 και 19 βαθμών Κελσίου. Ο κ. Dias διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία των 17-18oC φαίνεται να αποτελεί το όριο για μειωμένη ανάπτυξη, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν ως προς την οικονομική αποδοτικότητα της καλλιέργειάς του.

ΠΗΓΗ: www.thefishsite.com