Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Κομισιόν: Αναγνωρίζει νέα προϊόντα ΠΓΕ για Γαλλία και Ελλάδα

Κομισιόν: Αναγνωρίζει νέα προϊόντα ΠΓΕ για Γαλλία και Ελλάδα

Την έγκρισή της σε τρεις αιτήσεις που αφορούν τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις σε προϊόντα από τη Γαλλία και την Ελλάδα έδωσε η Κομισιόν, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διασφαλίσει την ποιότητα και την ονομασία προέλευσης των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συμφώνησε να προσθέσει τρία νέα προϊόντα στο καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Η Γαλλία απέκτησε δύο ετικέτες –έχοντας συνολικά 244-, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία. Τα προϊόντα με ΠΟΠ είναι το «μαύρο ζαμπόν Bigorre» και το κρέας από τον χοίρο Gascon.

Επιπλέον, η Ελλάδα πρόσθεσε μια ακόμη ετικέτα (συνολικά διαθέτει 105) για την προστασία ονομασίας προέλευσης του «Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης».

Η ΕΕ έχει καθιερώσει διμερείς συμφωνίες για την αναγνώριση προϊόντων σε αγορές εκτός των συνόρων της, ωστόσο αρκετά συχνά οι εμπορικοί εταίροι δεν σέβονται τα ευρωπαϊκά εμπορικά σήματα.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, που ζητούν την προστασία ονομασίας προέλευσης για το κρασί, τα τυριά και το λάδι, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα περιστατικά απάτης στον τομέα των τροφίμων. Σύμφωνα με το European Union Intellectual Property Office (EUIPO), το 2014 παραποιήθηκε το 9% όλων των προϊόντων με γεωγραφικές ενδείξεις στην αγορά της ΕΕ.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin