Ειδήσεις
Home / Top Slider / Kofola: Eνα ελληνικό success story στην Τσεχία

Kofola: Eνα ελληνικό success story στην Τσεχία

Ελληνικό DNA κουβαλάει τo brand Kofola, το οποίο αποτελεί το αντίπαλο δέος για τις Coca Cola και Pepsi, στις αγορές της Τσεχίας και της Σλοβακίας.
Το Kofola αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα brand names, στον κλάδο των αναψυκτικών, στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με ιστορία από την δεκαετία του 1960 και σήμερα ανήκει στην οικογένεια του Έλληνα ομογενή επιχειρηματία κ. Κώστα Σαμαρά.
Ο όμιλος Kofola είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παραγωγούς μη αλκοολούχων ποτών, διαθέτοντας επτά συνολικά μονάδες παραγωγής3D_kofola_bez_03 σε τέσσερις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ρωσία). Ο όμιλος διαθέτει συνολικά 10 θυγατρικές στις παραπάνω χώρες, αλλά και σε Ρωσία και Ουγγαρία και απασχολεί περίπου 2.000 άτομα.
Το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνει το δημοφιλές Kofola, με την παραδοσιακή, πρωτότυπη συνταγή-κόλα, την δημοφιλή στην πολωνική αγορά Hoopcola, τις σειρές φρουτοποτών Jupí και Paola, συμπυκνωμένους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά για παιδιά Jupí και Jupik Aqua, τα φυσικά μεταλλικά νερά Rajec και Rajec Bylinka, τα ποτά με χυμό σταφυλιών Αrctic, Top Topic και Vinea και την RC Cola -ένα αμερικανικό πρωτότυπο Chito Tonic. Παράλληλα αντιπροσωπεύει και διανέμει σειρά ξένων brands στις αγορές που δραστηριοποιείται, μεταξύ των οποίων, τα evian και Orangina.
Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει από 1/1/2015 την διανομή στη Τσεχία και στη Σλοβακία των χυμών και αναψυκτικών της αυστριακής εταιρείας “Rauch”. Σημειώνεται ότι η Kofola διαθέτει ευρύ δίκτυο διανομής τόσο στη Τσεχία, όσο και στη γειτονική Σλοβακία.
Η ιστορία της εταιρείας ξεκινάει το 1993, όταν η οικογένεια του κ. Σαμαρά αγόρασε από το κράτος την εταιρεία αναψυκτικών Nealko Olomouc στο Krnov και ξεκίνησε την παραγωγή ανθρακούχων αναψυκτικών, με αρχική επωνυμία, SP Vrachos s. r. o. Ταυτόχρονα ίδρυσε στην Πολωνία, την θυγατρική, Hoop, με την οποία στη συνέχεια συγχωνεύθηκε.
Η εταιρεία, ενισχυμένη, από το 2008 με τα κεφάλαια της Enterprise Investors, που εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο, προχώρησε σε σειρά εξαγορών. Ο κ. Γιάννης Σαμαράς, διευθύνων σύμβουλος της Kofola, ανακηρύχθηκε το 2011 Επιχειρηματίας της Χρονιάς, στην Τσεχία. Το 2012 η Kofola κατέλαβε την 5η θέση στο Τοp 100 των πιο αξιόλογων επιχειρήσεων της Τσεχίας.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin