Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / «Κερκόπορτα» ΕΦΚ και πιθανών ποσοστώσεων για την εθνική παραγωγή κρασιού

«Κερκόπορτα» ΕΦΚ και πιθανών ποσοστώσεων για την εθνική παραγωγή κρασιού

«Κρυφούς» κινδύνους κρύβει για την Ελληνική αμπελοοινική παραγωγή η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, που έχει επιφέρει συνακόλουθα έξαρση του λαθρεμπορίου. Όπως αναφέρει στο Reporter.gr ο Σπύρος Λαφαζάνης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης οινοποιίας στη Νεμέα, στο περιθώριο της παρουσίας της ιστορικής οινοποιητικής εταιρίας στην 8η HORECA, τυχόν επιβολή ποσοστώσεων στο κρασί εντός ΕΕ θα έχει αποτέλεσμα την οριοθέτηση ενός πολύ χαμηλού «ταβανιού» για την εγχώρια παραγωγή. Κι εξηγεί: «Εάν, όπως σε άλλα προϊόντα όπως π.χ. το γάλα, αποφασίσουν στην ΕΕ να επιβάλουν ποσοστώσεις  και στο κρασί, για να προστατέψουν τις τιμές, τότε θα ληφθούν υπόψη οι μέσοι όροι παραγωγής της πιο πρόσφατης τριετίας. Όμως λόγω ΕΦΚ κι έξαρσης λαθρεμπορίου δεν δηλώνονται οι πραγματικοί όγκοι παραγωγής κι έτσι υπάρχει ορατός κίνδυνος να δοθεί στην Ελλάδα ένα πολύ χαμηλό όριο, μέχρι το οποίο θα μπορεί να παράγει κρασί.»

Όπως ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης σήμερα δηλώνονται περίπου 150.000 τόνοι την ώρα που στην αγορά εκτιμάται ότι πέφτουν πολλαπλάσιες ποσότητες, που κανείς δεν ξέρει πόσες είναι. «Ο ΕΦΚ έχει καταστρέψει την αγορά και έχει οδηγήσει τα 2/3 της κατανάλωσης στο λαθρεμπόριο» τονίζει. Μάλιστα εκφράζει μια εκτίμηση ότι μπορεί και να παράγονται 700.000 τόνοι κρασί συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί παραγωγοί δεν κάνει δηλώσεις συγκομιδής και διακινούν ποσότητες οινοστάφυλων χωρίς τιμολόγια, είτε για οινοποίηση είτε για απόσταξη.  Παράλληλα, με το όργιο λαθρεμπορίου γίνεται οινοποίηση ή απόσταξη μη επιλέξιμων πρώτων υλών, όπως είναι η σουλτανίνα, η κορινθιακή σταφίδα και τα απόρωγα.

Ουσιαστικά το λαθρεμπόριο βάζει βόμβα στα θεμέλια του Ελληνικού αμπελώνα καθώς έτσι η χώρα χάνει δικαιώματα παραγωγής οίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, λόγω απουσίας δηλώσεων παραγωγής στις περιοχές ΠΓΕ και ΟΠΑΠ, τίθενται και κίνδυνοι για τα προστατευμένα με γεωγραφικές ενδείξεις και ονομασίες κρασιά.

Όπως αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης, η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα και οδήγησε στην ανάπτυξη τη μαύρης οικονομίας. «Όταν η μεγάλη ποσότητα κρασιού πωλείται 1-1,5 ευρώ, το λίτρο και σε αυτή την τιμή ο ΦΠΑ και ο Ειδικός φόρος Κατανάλωσης είναι 0,60 ευρώ, τότε καταλαβαίνει κανείς το πλήγμα που δέχεται ο κλάδος με την υπερφορλόγηση. Μόνο το κέρδος του οινοποιού είναι 0,5-0,10 ευρώ το λίτρο» αναφέρει και συμπληρώνει: «Δε θα είχα κανένα πρόβλημα με την επιβολή και των πιο σκληρών φόρων, αν υπήρχε καλή αστυνόμευση και συνεχείς έλεγχοι. Θα μπορούσαν να γίνουν διασταυρώσεις με την αξιοποίηση των στοιχείων από το αμπελουργικό μητρώο, τον ΕΛΓΑ, τις δηλώσεις παραγωγής κι από ελέγχους στα οινοποιεία στην αρχή και στο τέλος του τρύγου».

Προσθέτει δε ότι η όλη εικόνα συμπληρώνεται κι από το λαθρεμπόριο στο τσίπουρο απ΄ όπου η χώρα χάνει σημαντικούς πόρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ο όγκος του παράνομα διακινούμενου χύμα τσίπουρου κάθε χρόνο ξεπερνά τα 24 εκατ. λίτρα. Επίσης, δηλώνεται ότι παράγονται 5-7 εκατ. κιλά χύμα τσίπουρου διημέρων, ενώ η παραγόμενη ποσότητα του εμφιαλωμένου τσίπουρου αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του δηλωμένου χύμα τσίπουρου (δεν ξεπερνάει τα 3 εκατ. λίτρα). Πρόσφατη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ υπολογίζει ότι η αντίστοιχη απώλεια φορολογικών εσόδων ανέρχεται στα 97,7 εκατ. ευρώ ή στα 250-300 εκατομμύρια ευρώ αν υπολογιστεί ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα.