Ειδήσεις
Home / Opinions / Ν. Καραγεωργίου: Σημαντικές επενδύσεις από εταιρείες μέλη του ΕΣΒΕΠ

Ν. Καραγεωργίου: Σημαντικές επενδύσεις από εταιρείες μέλη του ΕΣΒΕΠ

Σχεδόν 500 εκ. ευρώ επενδύουν η Παπαστράτος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Barilla Hellas, γεγονός που πιστοποιεί τη δύναμη των επωνύμων προϊόντων.

Άρθρο του Νίκου Καραγεωργίου – Προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Επωνύμων Προϊόντων

Σε μια εποχή όπου οι επενδύσεις στη χώρα μας αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, τρεις μεγάλες εταιρείες, η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ και η BARILLA HELLAS  που πρωτοπορούν στην προσφορά επωνύμων προϊόντων, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να επενδύσουν στην Ελληνική αγορά σχεδόν 500 εκ. ευρώ, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει σημείο εμπιστοσύνης και για άλλες επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης, εταιρεία που είναι θυγατρική της Philip Morris International, ανακοίνωσε επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως υπογραμμίστηκε, το ποσό αυτό θα επενδυθεί για τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS, το καινοτόμο προϊόν της Philip Morris International. Η επένδυση αυτή δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας και έχει πολλαπλά, σημαντικά και άμεσα οφέλη για την ελληνική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και το κοινωνικό σύνολο.

Η νέα επένδυση, εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχουν αναλάβει η Philip Morris International και η Παπαστράτος για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Στο πλαίσιο αυτό, με την ολοκλήρωση της επένδυσης, το εργοστάσιο του Ασπροπύργου, θα είναι το τρίτο της Philip Morris International παγκοσμίως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, που θα παράγει προϊόντα καπνού τα οποία δεν περιλαμβάνουν καύση.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Χαρπαντίδης «η Παπαστράτος τολμά να βλέπει μπροστά, τολμά να οραματίζεται ένα μέλλον που φτιάχνεται και στην Ελλάδα. Τολμά να φέρει στη χώρα αυτό που χρειάζεται περισσότερο, παρά το αντίξοο περιβάλλον, ήτοι επενδύσεις, θέσεις εργασίας, καινοτομία, εξαγωγές. Για αυτό το λόγο τοποθετεί σήμερα τη χώρα στο κέντρο της τεράστιας αλλαγής που φέρνει το IQOS διεθνώς. Πρόκειται για μια επένδυση σταθμό, για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου, γεγονός που θα προσδώσει υψηλή προστιθέμενη αξία και ουσιαστικό αποτύπωμα στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή και στην κοινωνία».

Με στόχο την εξωστρέφεια, σημαντική είναι και η επένδυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία από πολλά χρόνια τώρα προσφέρει στην ελληνική αγορά υψηλές προστιθέμενες αξίες και διεθνή φήμη στην ελληνική ζυθοποιία. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ζωούλλης Μηνά στον ιστότοπο EURO2DAY «παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, την περίοδο 2010 -2016 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πραγματοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 120 εκ. ευρώ, κυρίως για την προώθηση των εξαγωγών, την ανάπτυξη και κυκλοφορία νέων προϊόντων και την αγορά νέου εξοπλισμού για την αναβάθμιση των εργοστασίων της. Για την 3ετία 2017-2019 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 61 εκ. Ευρώ, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, αλλά και τη θέλησή της να παράγει αξία για την Ελλάδα».

Μια ακόμη σημαντική επένδυση από εταιρεία μέλος του ΕΣΒΕΠ, είναι αυτή της BARILLA HELLAS, η οποία έχει επενδύσει πάνω από 10 εκ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή.

Από αυτά που προηγούνται γίνεται καταφανές ότι τα επώνυμα προϊόντα είναι παραγωγοί θέσεων εργασίας, κατά κύριο δε λόγο σε τομείς όπως η καινοτομία και οι υψηλές τεχνολογίες.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter