Ειδήσεις
Home / Διατροφη - Wellness / Kρίσμο χαρτί για την Κυβέρνηση η Υγεία

Kρίσμο χαρτί για την Κυβέρνηση η Υγεία

Σε προνομιακό χώρο άσκησης κοινωνικής πολιτικής ανάγεται ο τομέας της υγείας με φόντο την επέλαση του νέου κύματος λιτότητας. Κοινωνικοί και πολιτικοί επιστήμονες σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, έχοντας στο πλευρό τους και τους οικονομολόγους της υγείας υποστηρίζουν ότι η δημόσια υγεία είναι τελευταίο οχυρό, το οποίο πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί από περαιτέρω περικοπές. Στοπ στην κυβέρνηση από τους εταίρους με τη συμφωνία για νέο πρόγραμμα, αλλά και την έλλειψη των απαραίτητων δημόσιων πόρων, έχει, εκ των πραγμάτων, μπει στα εργασιακά, όπως στην αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συλλογικές συμβάσεις κτλ και στο συνταξιοδοτικό με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το σταδιακό κόψιμο του ΕΚΑΣ, την αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων κ.α.

Όχι σε νέες μειώσεις στην Υγεία

Οι δημόσιες δαπάνες υγείας υπολείπονται του μέσου όρου του ΟΟΣΑ κατά 40%, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού (έκθεση 2013), ενώ οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων την περίοδο 2009-2013 μειώθηκαν κατά περίπου 45%, και επιπλέον περίπου 30%  την περίοδο 2013-2014, εν μέσω της σφοδρότερης στην μετεμφυλιακή Ελλάδα οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό των ασθενών που απευθύνονται στη δημόσιο σύστημα υγείας. Οι οικονομολόγοι της υγείας  κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι περαιτέρω μειώσεις στις δημόσιες υγειονομικές και φαρμακευτικές δαπάνες δεν θα είναι μονό αναποτελεσματικές, διογκώνοντας μεσοπρόθεσμα τελικώς τη συνολική δαπάνη, αλλά και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Ναι στην ανακατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης

Ξεκαθαρίζουν, εντούτοις, ότι όσον αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη, υπάρχουν ορισμένα περιθώρια. Η ανακατανομή του υφιστάμενου προϋπολογισμού, εξηγούν, θα προσφέρει τη δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να διατεθούν όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, με στόχο τη διατήρηση τουλάχιστον του υφιστάμενου επιπέδου υγείας, αν όχι την αναβάθμισή του με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, χωρίς την αύξηση του οικείου προϋπολογισμού.

Ακριβά μου γενόσημα

Τα τελευταία χρόνια η ακολουθούμενη πολιτική μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που υιοθέτησε το υπουργείο Υγείας εκφράστηκε μέσω της σημαντικότατης μείωσης των προστατευμένων από πατέντα φαρμάκων (on-patent) στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην ΕΕ και των off-patent φαρμάκων στο μισό της on-patent τιμής. Τα γενόσημα, όμως, όπως υποστηρίζουν οικονομολόγοι της υγείας εξαιρέθηκαν από τους υπουργούς Υγείας της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντας το μπαλάκι στον σημερινό υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή. Παράλληλα, σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις ο στόχος κατανάλωσης των γενόσημων έχει τεθεί στο 60%.  Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής επιλογής ήταν να καταλήξουμε να αγοράζουμε, και συνεπώς ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει περισσότερα γενόσημα, σε πολύ ακριβότερη τιμή σε σχέση με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Η τιμή των γενόσημων σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμα και την τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η ίδια λογική τιμολόγησης και στα γενόσημα, όπως στα on-patent και καθοριστεί η τιμή τους στο μ.ο. των 3 χαμηλότερων τιμών στην ευρωζώνη ή, όπως είχε εκφραστεί η πρόθεση της κυβέρνησης στην τελευταία πρότασή της στους θεσμούς, στο 32,5% της on-patent τιμής, οι πόροι που θα εξοικονομηθούν, θα μπορούσαν να διοχετευτούν για την κάλυψη άλλων επειγουσών αναγκών υγείας.