Ειδήσεις
Home / Top Slider / Infobank Hellastat: Ήπια άνοδος της ζήτησης αναψυκτικών

Infobank Hellastat: Ήπια άνοδος της ζήτησης αναψυκτικών

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία μετατόπιση των καταναλωτικών προτιμήσεων σε πιο υγιεινά προϊόντα, όπως είναι τα light ή zero αναψυκτικά, τα οποία έχουν λιγότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή και καθόλου. Αντιθέτως, η κατανάλωση ανθρακούχων προϊόντων και αναψυκτικών με υψηλά ποσοστά ζάχαρης που κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια στην αγορά, σταδιακά περιορίζεται.

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε., στην οποία αναλύεται ο εγχώριος κλάδος της παραγωγής αναψυκτικών. Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies Consultant, ο κλάδος των αναψυκτικών χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και έντονο ανταγωνισμό, καθώς σε αυτόν δραστηριοποιούνται λίγες μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν ευρέως γνωστά εμπορικά σήματα. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες διακινούν τα προϊόντα τους κυρίως στις τοπικές αγορές.

Οι εγχώριες εταιρείες επενδύουν συνεχώς στην ανάπτυξη «πράσινων», καινοτόμων προϊόντων, ανταποκρινόμενες στις προτιμήσεις των καταναλωτών για πιο υγιεινά αναψυκτικά, ενώ παράλληλα ενισχύουν την εξωστρέφεια και την παρουσία τους στο εξωτερικό. Ακόμη, στην αγορά εισέρχονται και κάποιες εταιρείες που έχουν ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή προϊόντων με στέβια, παράγοντας και αναψυκτικά.

Τέλος, από το 2017 επικρατούν τάσεις ομαλοποίησης στην αγορά, μετά την υποχώρηση των προηγούμενων ετών. Μάλιστα, σε αυτό συνέβαλαν τόσο η επαναλειτουργία του δικτύου της Μαρινόπουλος μετά την εξαγορά της από τη Σκλαβενίτης, όσο και η περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης. Αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα της της IRI Hellas, έως και τον Απρίλιο του 2019, τα επώνυμα αναψυκτικά ενισχύθηκαν κατά 7% σε αξία πωλήσεων και 0,4% σε όγκο. Αντίστοιχα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αυξήθηκαν κατά 10,4% σε αξία και 14,3% σε όγκο πωλήσεων.

«Η τάση αρκετών καταναλωτών ως προς την υιοθέτηση πιο υγιεινών προτύπων διατροφής, ώθησε τις ελληνικές εταιρείες να προβούν σε επενδύσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν τα αναψυκτικά με στέβια, τα οποία δημιουργούν θετικές προοπτικές ανάπτυξης για τον  εξεταζόμενο κλάδο», αναφέρει η κ. Θεοδοσοπούλου.

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου:

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές κατά-στάσεις 15 παραγωγικών επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

Ο Κύκλος Εργασιών το 2017 αυξήθηκε περαιτέρω κατά 7,6%, φτάνοντας τα €599,05 εκ. από €556,96 εκ. το 2016.

Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 74%, αγγίζοντας τα €30,11 εκ., από €17,31 εκ. το 2016.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα προ φόρων το 2017 διαμορφώθηκαν σε κέρδη €5,72 εκ., από ζημίες €5,81 εκ. το προηγούμενο έτος.

Τα περιθώρια EBITDA και EBT βελτιώθηκαν σε 6,4% και 4,2% αντίστοιχα.

Η κεφαλαιακή μόχλευση διαμορφώθηκε στο 0,69 προς 1.

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter