Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Ημερολόγιο Lavazza 2020: Η ομορφιά αποκαλύπτει τον κόσμο

Ημερολόγιο Lavazza 2020: Η ομορφιά αποκαλύπτει τον κόσμο

Οι φωτογραφίες του David LaChapelle για το νέο Ημερολόγιο της Lavazza για το 2020 αποτελούν έναν ύμνο για τη νέα σχέση που συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση, σε μια οπτική συμφωνία των κλασσικών στοιχείων. Η ομορφιά για άλλη μια φορά ενεργοποιείται για να αποκαλύψει τον κόσμο.

Η ποίηση είναι το κλειδί για τις νέες φωτογραφίες του David LaChapelle για το Ημερολόγιο της Lavazza για το 2020. Ένας δάσκαλος της φωτογραφίας και ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης σκηνής, βάζει την υπογραφή του σε ένα νέο πείραμα στην τέχνη της φωτογραφίας και ένα άλλο κεφάλαιο στην ιστορία του ημερολογίου, το οποίο προωθεί την ταυτότητα για μία από τις πιο αγαπημένες ιταλικές μάρκες από το 1993.

Ο Αμερικανός φωτογράφος συνεργάζεται για τρίτη φορά με τη Lavazza και το πράττει λέγοντας μια ιστορία μέσα από εικόνες της ομορφιάς της Φύσης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διαφημιστικού πρακτορείου Armando Testa. Μαθητής του Andy Warhol και πρωτεργάτης της σπινθηροβόλης αίγλης της δεκαετίας του ’90, τα τελευταία χρόνια ο LaChapelle στρέφει την προσοχή του στα περιβαλλοντικά ζητήματα και στη φωτογραφία τοπίου. Αυτό με κανέναν τρόπο δεν αναιρεί την εκθαμβωτική αισθητική που χαρακτηρίζει πάντα το ύφος του.

Για το 2020, η Εταιρεία επέλεξε να τιμήσει τη Φύση με τo  “Earth CelebrAction”, ένα έργο που επιδιώκει να γιορτάσει την δύναμη της ομορφιάς που αξιοποιεί την ιδέα της δράσης, ότι όλοι μας μπορούμε να δράσουμε προσωπικά για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον.

Ο LaChapelle διερεύνησε αυτό το θέμα προσφέροντας μια συμβολική ιστορία στην οποία τα κλασσικά στοιχεία -η φωτιά, το νερό, η γη και ο αέρας -τοποθετούνται μαζί με την παρουσία του ανθρώπου σε συναρπαστικά φυσικά σενάρια. Οι δώδεκα μήνες του έτους αποτελούν ύμνο της ζωής και η μεταμορφωτική δύναμη της ομορφιάς που μπορεί να ξυπνήσει και να φωτίσει τους ανθρώπους, καθιστώντας τους ενήμερους για το βαθύ δεσμό ανθρώπινων όντων με τη φύση που τους περιβάλλει και τονίζοντας την αμοιβαιότητα όλων των ζωντανών οργανισμών.

Δώδεκα μήνες που συγκεντρώνουν τις σκέψεις που παρουσιάζονται στο μανιφέστο της Γης και την ιδέα της στροφής προς τη Γη: εκτιμώντας πλήρως τη σημασία της, ακούγοντας τις ανάγκες της, με σεβασμό προς το πρόσωπο της Μητέρα μας και φροντίζοντας να φροντίσει τον εαυτό μας. Εν ολίγοις: επανασύνδεση με τη Γη.

«Είδαμε την εξέλιξη του David LaChapelle προς τα ζητήματα της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος παράλληλα με την εξέλιξη του ημερολογίου μας»,  εξηγεί η Francesca Lavazza, Μέλος του Ομίλου της Lavazza. «Η έκδοση του 2020, με τίτλο Earth Celebraction, είναι μια πρόσκληση σε όλους να αποτίσουν φόρο τιμής στην ομορφιά της φύσης και να την φροντίσουν. Αγκαλιάζοντας και προστατεύοντας την. Ακριβώς όπως η Γη είναι τόπος και  μητέρα, πρέπει και εμείς να την προστατέψουμε και να φροντίσουμε αυτούς που την κατοικούν. Οι εικόνες που δημιουργούνται από τον LaChapelle αντιπροσωπεύουν, με την αισθητική τους βούληση τη χρήση της τέχνης ως εργαλείου για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ της γης και των ανθρώπων. Το Ημερολόγιο συνεχίζει να αποτελεί το ιδανικό μέσο για την τόνωση μιας κριτικής εστίασης στο παρόν και τη χρήση της τέχνης και της ομορφιάς για να εμπλακεί και να εμπνεύσει. Επειδή για μας, η φροντίδα της Φύσης είναι τέχνη. “

Η επιλογή του φωτογράφου σχολιάστηκε επίσης από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του πρακτορείου Armando Testa, Michele Mariani: «Η δημιουργική γένεση του Ημερολογίου κάθε χρόνο είναι μια συναρπαστική πρόκληση. Φέτος θέλαμε να μιλήσουμε για την αειφορία, αλλά χρησιμοποιώντας διαφορετικό στυλ από το ρεπορτάζ. Και το σημαντικότερο ήταν να δημιουργήσουμε ένα Ημερολόγιο με ισχυρές, αξέχαστες και οραματικές φωτογραφίες. Γι’ αυτό ο LaChapelle ήρθε τόσο εύκολα στο νου μας. Ο Ντέιβιντ είχε ήδη ξοδέψει χρόνο στην καλλιτεχνική οικογένεια της Lavazza και με τα χρόνια παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη της καριέρας του. Έκανε τη Φύση και το Περιβάλλον την κεντρική του έμπνευση και, παρόλο που γνωρίζαμε πώς δούλευε, ξαφνιαστήκαμε ξανά με το πλούσιο φανταστικό σύμπαν του, με γόνιμη έμπνευση και εμμονή στις λεπτομέρειες».

Από τη δική του πλευρά, ο David LaChapelle χαρακτήρισε τη δουλειά του με τη Lavazza ως εξής: «Η δουλειά για την παραγωγή του ημερολογίου”Earth CelebrAction” της Lavazza ήταν μια ιδανική ευκαιρία να συνεχίσω το φανταστικό ταξίδι μου μέσα από έναν ειδυλλιακό παράδεισο όπου ο άνθρωπος και η φύση συνυπάρχουν αρμονικά. Είμαι ευγνώμων για την πλήρη ελευθερία έκφρασης που μου έδωσε μια εταιρεία που σέβομαι και η οποία σέβεται τον πλανήτη. Τέλος, είμαι ευτυχής που δημιούργησα εικόνες με τις οποίες είμαι απόλυτα ικανοποιημένος».

Το ημερολόγιο του 2020 αντικατοπτρίζει την εστίαση της Lavazza στα ζητήματα της βιωσιμότητας και του μέλλοντος του πλανήτη, που αντιμετωπίζονται εδώ σε μια ποιητική μελέτη της ομορφιάς και μια προσπάθεια να ξαναβρεθεί η σύνδεση με το περιβάλλον. Αυτό ξεκίνησε το 2015 με την τριλογία που αφιερώθηκε στους Γκρουπντάριους από τους Steve McCurry, Joey Lawrence και Denis Rouvre, μεγάλους φωτογράφους των οποίων η ανθρωπιά και η ενσυναίσθηση τους επέτρεψαν να απεικονίσουν τόσο ενθουσιώδη τα πρόσωπα των ανθρώπων που προστατεύουν τη γη τους κάθε μέρα. Η αναζήτηση θετικών ιστοριών ικανών να απεικονίσουν ένα οικοσύστημα που είναι εύθραυστο αλλά ταυτόχρονα φορτισμένο με ισχυρή ζωτική ενέργεια συνέχισε με τον Πλάτωνα, ο οποίος το 2018 αφιέρωσε ένα έργο – 2030: Τι κάνεις; – στους 17 Αειφόρους Στόχους που προωθούνται από τον ΟΗΕ.

Ενώ το 2019 ήταν η χρονιά της Ami Vitale, πρώην φωτογράφου του περιοδικού National Geographic Magazine και μία από τους σημαντικότερους σύγχρονους φωτογράφους, που το ημερολόγιό της τεκμηρίωσε έξι έργα τέχνης με κέντρο την Φύση: την Ταϊλάνδη, το Μαρόκο, την Ελβετία, την Κολομβία, την Κένυα και το Βέλγιο. Οι φωτογραφίες στο έργο του LaChapelle, από την άλλη πλευρά, παρήχθησαν στη Χαβάη, όπου ο καλλιτέχνης ζει επί σειρά ετών σε ένα οικολογικά βιώσιμο αγρόκτημα. Ήταν εκεί που ενδιαφέρθηκε για τη φωτογραφία τοπίου και επικεντρώθηκε έντονα στο περιβάλλον. Ένα όραμα σε συμφωνία με αυτό του Μάρκα και το οποίο μας προσκαλεί να δούμε τη Γη ως χώρο για να φροντίζουμε και να προστατεύουμε, προστατεύοντας παράλληλα την ομορφιά της.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin