Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Incofruit: Ικανοποιητικό πρόγραμμα στήριξης για το ρωσικό εμπάργκο

Incofruit: Ικανοποιητικό πρόγραμμα στήριξης για το ρωσικό εμπάργκο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ενέκρινε, με τροποποίηση του Κανονισμού 1031/2014, την επέκταση του προγράμματος που έληξε στις 30/6/2015 στήριξης των φρούτων και   λαχανικών που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και επηρεάζονται από το ρωσικό εμπάργκο, διατηρώντας τα ίδια μέτρα στήριξης με κύρια αλλαγή την προσθήκη δύο νέων προϊόντων, δηλαδή των ροδάκινων και των νεκταρινιών.

Άποψη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit – Hellas), ήταν η λήψη έκτακτων μέτρων διαχείρισης κρίσεων της Ε.Ε λόγω της επέκτασης του Ρωσικού εμπάργκο καθώς  και η εξειδίκευση των κονδυλίων για την απόσυρση, την «πράσινη απόσυρση» και την μη συγκομιδή κατά προϊόν και κατά κράτος-μέλος με προσδιορισμό τους σε ποσοστό της παραγωγής τους με βάσει τον μέσο όρο του εξαχθέντος προϊόντος την τελευταία τριετία προς Ρωσία, ως ίσχυε με τον τροποποιούμενο κανονισμό. Η περίοδος ισχύος θα είναι από 1/8/2015 ή από την ημερομηνία της δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα Ε.Ε εάν αυτή είναι μεταγενέστερη από την 1η Αυγούστου, μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία οι ποσότητες έχουν εξαντληθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ή την 30 Ιουνίου 2016, εφόσον αυτή είναι πλησιέστερη. Για την Ελλάδα ανέρχονται στο ύψος  των 49.000 τόνων κατανεμημένων κατά ομάδα προϊόντων. Συμπεριλαμβάνεται πρόσθετη ποσότητα 3.000 τόνων για κατανομή σε προϊόντα αν χρειασθεί λόγω τυχόν πρόσθετων προβλημάτων.

Το πρόγραμμα παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων κριτηρίων και ορίζει επίσης συγκεκριμένους όγκους για κάθε κράτος μέλος, προκειμένου να αποτραπεί η κατάχρηση βάσει των εξαγωγών προς την Ρωσία για όλα τα προϊόντα που περιλαμβάνονταν στην λίστα του Κανονισμού και θα ισχύσουν από την ημερομηνία δημοσιεύσεως του νέου Κανονισμού.

O κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, δήλωσε ότι “Οι εγκριθείσες ποσότητες νωπών φρούτων και λαχανικών για την χώρα μας είναι ικανοποιητικές, πλην όμως λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος ισχύος τους, απαιτείται η τυχόν αύξηση των ποσοτήτων κατά κατηγορία προϊόντων αναλόγως της πορείας της συγκομιδής τους και της διαμόρφωσης της εμπορικής περιόδου τους με δυνατότητα μετακίνησης ποσοτήτων από μια κατηγορία προϊόντων σε άλλη  αν χρειάζεται, με βάση την αποκτηθείσα εμπειρία να προετοιμασθούμε για την έγκαιρη και εύρυθμη λειτουργία των μέτρων για αποφυγή της διατάραξης των τιμών στα φρούτα και λαχανικά από υπερπροσφορά”.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter