Ειδήσεις
Home / Διατροφη - Wellness / Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων

Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων

H Agroknow, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια Τροφίμων (Global Food Safety Initiative, GFSI) το οποίο πραγματοποιήθηκε ψηφιακά από τις 23 ως τις 25 Μαρτίου με πάνω από 600 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, διοργάνωσε δύο πάνελ με κύριο θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και την ασφάλεια των τροφίμων.

Το πρώτο πάνελ, που έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου και συντονίστηκε από τον Καθηγητή Ασφάλειας Τροφίμων και βασικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης για την πρόληψη διατροφικών σκανδάλων, κύριο Κρις Έλιοτ, αναφέρθηκε στις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα από επιχειρήσεις και εθνικούς φορείς ελέγχου τροφίμων. Συμμετείχαν η Καρλέτα Ότον, Αντιπρόεδρος ασφάλειας προϊόντων της Amazon, ο Zόλταν Σιπός, Αντιπρόεδρος ποιότητας, ασφάλειας & περιβάλλοντος της Coca-Cola, η οποία χρησιμοποιεί ήδη την πλατφόρμα πρόβλεψης κινδύνων «FOODAKAI», προϊόν της Agroknow, ο Ντόναλτ Πράτερ, Επίτροπος για την ασφάλεια εισαγόμενων τροφίμων του Αμερικάνικου FDA και ο Νίκος Μανουσέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Agroknow.

«Υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, πρόκειται για το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα των πρωτοπόρων εταιρειών-οργανισμών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπολοίπων. Πράγματι, η πρόκληση που έχουμε να διαχειριστούμε είναι πολύ μεγάλη: Πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τις σπουδαίες εφαρμογές της μια ισότιμα προσβάσιμη και αξιοποιήσιμη τεχνολογία ώστε να υποστηρίξει κάθε κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε περισσότερο ασφαλές και υγιεινό φαγητό στα πιάτα των καταναλωτών», σημείωσε ο Νίκος Μανουσέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Agroknow.

Στο δεύτερο πάνελ της επόμενης ημέρας ο Γιάννης Στοΐτσης, Eπικεφαλής Τεχνολογίας της εταιρείας, παρουσίασε μια πλατφόρμα που προσφέρει «Risk Data as Service», δηλαδή παγκόσμια δεδομένα για την ασφάλεια των τροφίμων τα οποία μπορεί να κατεβάσει κάποιος πολύ εύκολα και γρήγορα για να κάνει πρόβλεψη επικινδυνότητας (risk prediction). Μάλιστα, αναφέρθηκε και στους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας για το 2021, ανάμεσα στους οποίους είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του πελατολογίου στη Βόρεια Αμερική.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter