Ειδήσεις
Home / Οικονομια / H άμυνα της ΕΕ κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ
PLENARY

H άμυνα της ΕΕ κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ

Επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ ή επιδοτήσεων προβλέπει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός, για την καλύτερη προστασία των θέσεων εργασίας στην ΕΕ και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Το κείμενο του κανονισμού συμφωνήθηκε ατύπως μεταξύ του ΕΚ και του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2017.

Τα νέα νομοθετικά μέτρα στοχεύουν στην καταπολέμηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από τρίτες χώρες και συμπληρώνουν την πρόσφατη επικαιροποίηση των κανόνων για την καταπολέμηση του ντάμπινγκ από τρίτες χώρες που παρεμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία.

 

Τι αλλάζει

  • Η ΕΕ θα μπορεί να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ ή επιδοτήσεων.
  • Θα μειωθεί η διάρκεια των ερευνών για υποθέσεις αντιντάμπινγκ.
  • Οι δαπάνες για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για την εργασία και το περιβάλλον θα αντικατοπτρίζονται στον υπολογισμό των δασμών.
  • Θα δημιουργηθεί γραφείο υποστήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ασχολείται με τις καταγγελίες και τις διαδικασίες έρευνας.
  • Τα συνδικάτα θα συμμετέχουν στις έρευνες και στην αξιολόγηση των δασμών που θα επιβληθούν.
  • Όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στην ΕΕ θα παρακολουθούνται αυστηρά από τη στιγμή της κοινοποίησης της έρευνας έως την πραγματική έναρξη της.
  • Ο κανονισμός θα εφαρμόζεται και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (θαλάσσιες ζώνες που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ενέργειας) προκειμένου να καλυφθούν τα νομοθετικά κενά.

«Η παρούσα νομοθεσία θα διασφαλίσει το εμπορικό αμυντικό μας σύστημα. Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι και κατασκευαστές αντιμετωπίζουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που παίρνουν διάφορες μορφές. Δίνουμε στις βιομηχανίες μας τα κατάλληλα εργαλεία για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και εξασφαλίζουμε ότι το εμπόριο θα γίνεται σε δίκαιη βάση», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, Bernd Lange (Σοσιαλιστές, Γερμανία).

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των μέσων εμπορικής άμυνας της ΕΕ που έχει γίνει τα τελευταία 23 χρόνια. Μπορούμε πλέον να διασφαλίσουμε ότι τα εργαλεία μας προσαρμόζονται στο σύγχρονο εμπορικό σύστημα του 21ου αιώνα», δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ, Christopher Fjellner (ΕΛΚ, Σουηδία).

Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2018.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin