Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία γιορτάζει τον φετινό θερισμό κριθαριού

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία γιορτάζει τον φετινό θερισμό κριθαριού

Με αφορμή την περίοδο θερισμού του κριθαριού και με όχημα για δεύτερη χρονιά μία κινούμενη καντίνα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκίνησε και φέτος το ταξίδι της για να βρεθεί δίπλα στους παραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της για τη Συμβολαιακή Καλλιέργεια. Στόχος της ενέργειας είναι να ευχαριστήσει τους συνεργάτες-παραγωγούς για τη δέσμευσή τους, διοργανώνοντας για αυτούς μία γιορτή.

Το ταξίδι της κινούμενης καντίνας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ξεκίνησε από την Αθήνα και πραγματοποίησε τρεις στάσεις στους σταθμούς συλλογής κριθαριού σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Ξάνθη. Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος των παραγωγών, η ομάδα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έστησε μια υπαίθρια γιορτή με απολαυστικό φαγητό και παγωμένη μπίρα, διασκεδαστικά παιχνίδια, πολλές μικρές εκπλήξεις και δώρα.

Φέτος, είναι η ένατη χρονιά για το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, μέσω του οποίου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύεται αποκλειστικά ελληνικό κριθάρι ως πρώτη ύλη για τα προϊόντα της. Η εταιρεία συνεργάζεται με 2.200 παραγωγούς σε 19 νομούς σε όλη την Ελλάδα και απορροφά το σύνολο της ετήσιας παραγωγής τους, περίπου 40.000 τόνους βυνοποιήσιμου κριθαριού, σε εγγυημένη τιμή. Από το 2008 έως σήμερα, το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τον αγροτικό τομέα και τους συνεργαζόμενους κλάδους που ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται πως έχει συμβάλει στη δημιουργία 830 νέων θέσεων εργασίας[1].

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διοργανώνει κάθε χρόνο, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παραγωγούς, τα οποία αφορούν στην παροχή τεχνογνωσίας για τη βέλτιστη αξιοποίηση ποικιλιών κριθαριού κατάλληλων για βυνοποίηση και σποροπαραγωγή. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, λειτουργεί πέντε πειραματικούς αγρούς στους οποίους δοκιμάζονται και αναπτύσσονται νέες, αποδοτικότερες ποικιλίες κριθαριού που προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα, προσφέροντας μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση, αλλά και καλύτερη συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Ζωούλλης Μηνά, δήλωσε σχετικά:

«Οι μπίρες μας παράγονται από 100% ελληνικό κριθάρι, το οποίο προμηθευόμαστε από τους συνεργάτες μας σε όλη την Ελλάδα. Μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας, στηρίζουμε στην πράξη τους Έλληνες παραγωγούς, προσφέρουμε διέξοδο και προοπτική στην αγροτική παραγωγή, ενώ συμβάλλουμε στην απασχόληση και στην ενδυνάμωση των ανθρώπων της ελληνικής Περιφέρειας. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε το παρών και να παράγουμε αξία για την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.»

[1] Στοιχεία από τη Μελέτη Κοινωνικού και Οικονομικού Αντίκτυπου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας