Ειδήσεις
Home / Top Slider / Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες 30 ημέρες για την Ελλάδα

Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες 30 ημέρες για την Ελλάδα

Την είσοδο της Ελλάδας σε μία κρίσιμη περίοδο αβεβαιότητας σηματοδοτούν οι συντονισμένες πιέσεις που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διήμερο από Τρόικα, Σόιμπλε και Eurogroup, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της χώρας στις μνημονιακές της υποχρεώσεις, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Hδη η αγορά κάνει λόγο για αρνητική και μη επιθυμητή εξέλιξη, που ενδεχομένως θα επηρεάσει την κατανάλωση για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου (Χριστούγεννα), όπου πραγματοποιείται μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων. Καθοριστικό αναμένεται ότι θα είναι το επόμενο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου, προκειμένου να δώσει -ή όχι- το «πράσινο φως» για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται ότι τις αντιδράσεις πυροδότησε η ρύθμιση που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μέχρι και 100 δόσεις. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, «Βόμβα μεγατόνων έριξε η τρόικα στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν από την καθοριστική -όπως αποδείχθηκε- συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.
Η τρόικα αναφέρεται στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι οι υπερβολές της τρόικας είναι μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής της ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης. Βάζει, δηλαδή, στο τραπέζι το μεγάλο δημοσιονομικό κενό προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και θα το συρρικνώσει στη συνέχεια, εάν η κυβέρνηση δεχθεί να εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις.
Δηλώσεις Σόιμπλε
Τη… σκυτάλη σε επίπεδο πιέσεων πήρε από την Τρόικα ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το Ecofin, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και η αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, αν δεν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Eurogroup απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, για να ξεκινήσει ή να…μην ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε νωρίτερα στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ ότι «ο καθένας απευθύνεται σε όλα τα ακροατήρια με τα οποία συνομιλεί. Αυτό που λέμε όλοι είναι να τελειώσει η διαπραγμάτευση και να πάμε στο επόμενο βήμα» και τόνισε πως «η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το τελευταίο τακτικό Eurogroup του έτους, για να προχωρήσουμε και το επόμενο βήμα».
Αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων, είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.