Ειδήσεις
Home / Διατροφη - Wellness / Γαλλία: Απαγόρευση της καταστροφής τροφίμων από τα σουπερμάρκετ

Γαλλία: Απαγόρευση της καταστροφής τροφίμων από τα σουπερμάρκετ

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα ένα νέο μέτρο που επιβάλλει σε όλα τα σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα μεγαλύτερα από 35 τετραγωνικά μέτρα να δωρίζουν απούλητα τρόφιμα σε φιλανθρωπίες ή εγκαταστάσεις για την παραγωγή ζωοτροφής ή λιπασμάτων.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη συλλογή τροφίμων από τα σκουπίδια, μερικά καταστήματα συνηθίζουν να ραντίζουν τους κάδους απορριμμάτων με χλωρίνη, και σε αυτό το φαινόμενο απευθύνεται ο νέος νόμος.

«Είναι σκανδαλώδες να βλέπουμε χλωρίνη σε βρώσιμα προϊόντα μέσα στους κάδους απορριμμάτων των σουπερμάρκετ», δήλωσε ο Γκιγιόμ Γκαρό, βουλευτής των Σοσιαλιστών που κατέθεσε το νομοσχέδιο.

Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων που δε θα τηρούν το νέο νόμο, θα αντιμετωπίζουν από τον Ιούλιο του 2016 πρόστιμα έως 70.000 ευρώ ή δύο χρόνια φυλάκισης.

Αυτό το μέτρο αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης πρωτοβουλίας για την ενέργεια και το περιβάλλον που στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων της Γαλλίας κατά το ήμισυ μέχρι το 2025. Ωστόσο ακόμα δεν είναι οριστική η εφαρμογή του. Η κάτω Βουλή θα ψηφίσει για το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα, προτού περάσει με τη σειρά του στη Γερουσία.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο καταλήγει στα σκουπίδια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρωτιά στη σχετική λίστα, με περίπου 60 εκατομμύρια τόνους τροφίμων να καταλήγουν στα σκουπίδια ετησίως.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter