Ειδήσεις
Home / Προσωπα / Στέλιος Δρυς: στροφή στην παραγωγή εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων

Στέλιος Δρυς: στροφή στην παραγωγή εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων

Τα 10 δισ. ευρώ μπορούν να φθάσουν μέσα σε λίγα χρόνια οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων, από 4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, εφόσον οι παραγωγοί στραφούν στην καλλιέργεια εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων. Αυτό αναφέρει ο κ. Στέλιος Δρυς, διευθύνων σύμβουλος της Foodstandard, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών πιστοποίησης και οργάνωσης – ανάπτυξης σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Για να γίνει αυτό όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται στροφή σε εξαγώγιμα αγροδιατροφικά προϊόντα (όπως π.χ. αντικατάσταση της κονσερβολιάς με ελιές Καλαμών), “νέες” καλλιέργειες όπως η στέβια και η παραγωγή “συγγενικών προϊόντων” όπως συμβαίνει σήμερα στην περίπτωση της μαστίχας και στα προϊόντα που παράγονται με βάση αυτή.

Ως παράδειγμα επιτυχημένης παραγωγικής και εξαγωγικής πρακτικής ο κ. Δρυς έφερε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την περίπτωση της επιτραπέζιας ελιάς όπου μέσα σε μία δεκαετία η παραγωγή και κατ’ επέκταση οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά. Συγκεκριμένα από 90.000 τόνους παραγωγής πριν από λίγα χρόνια σήμερα παράγονται 140.000 τόνοι με το 75-80% αυτών να εξάγονται.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος διακρίνει σημαντικές ευκαιρίες τόσο για τις ελληνικές εξαγωγές όσο και για τους αγρότες από τη στροφή σε άλλες καλλιέργειες, πέραν των παραδοσιακών, όπως είναι η παραγωγή στέβιας. Ήδη στο Αγρίνιο, 55 παραγωγοί αντικατέστησαν 1.000 στρέμματα, στα οποία κατά το παρελθόν καλλιεργούνταν καπνός, με στέβια, η οποία έχει συγκομιδή τρεις φορές τον χρόνο και καλή απόδοση όπως υποστήριξε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Δρυ οι παραγωγοί έχουν κλείσει συμβόλαιο για την πώληση της παραγωγής τους σε συνεργάτη της Pepsico στην Κίνα, ενώ η απόδοση είναι 1.000 δολάρια το στρέμμα.

Άλλη μία ευκαιρία που διακρίνει είναι η εσωτερική εξωστρέφεια. Δηλαδή οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα να γίνουν καταναλωτές και πρεσβευτές των εγχώριων προϊόντων στις χώρες τους. Ως παράδειγμα έφερε την περίπτωση της Κρήτης που φιλοξενεί ετησίως περί τα 3,5 εκατομμύρια τουρίστες και εξάγει μόλις 1.300 τόνους τυποποιημένο ελαιόλαδο τη στιγμή που θα μπορούσε όπως υποστήριξε ο κ. Δρυς να εξάγει τουλάχιστον 3.500 τόνους.

Την ίδια ώρα η λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης της αγοράς αλλά και προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων που θα επενδύσουν στον αγροδιατροφικό τομέα περνά κατά τον κ. Δρυ και μέσα από τη δημιουργία ΑΚΕΣ (Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών) και ΕΚΕΣ (Εταιρείες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Στο πλαίσιο αυτό η Foodstandard προωθεί τη δημιουργία ΑΚΕΣ με τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, με στόχο να υλοποιηθεί μέσα στο 2015.