Ειδήσεις
Home / Top Slider / ΕΒΖ: Στρατηγική συνεργασία τευτλοπαραγωγών με την Innovation Brain

ΕΒΖ: Στρατηγική συνεργασία τευτλοπαραγωγών με την Innovation Brain

Η στρατηγική συμμαχία των απεγνωσμένων τευτλοπαραγωγών με τον ελβετικής καταγωγής στρατηγικό επενδυτή Λούκας Φέκερ και την εταιρεία Innovation Brain, υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε ολική αλλαγή στάσης στο θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. 

Εντελώς ξαφνικά, χθες Κυριακή πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για να ανακοινώσει ότι η φετινή καλλιεργητική περίοδος τεύτλων δεν χάθηκε και τα εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα Εβρου θα λειτουργήσουν. Η τευτλοκαλλιέργεια του 2019 θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή της Innovation Brain και του φορέα που δημιούργησαν οι ίδιοι οι παραγωγοί της Hellenic Farmers Company, η οποία θα συμμετέχει με ποσοστό 20% στο νέο σχήμα που θα λειτουργήσει σύντομα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι ήδη άλλαξε στάση και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναγνωρίζει ότι «έχουμε μία σοβαρή επενδυτική πρόταση» και ότι «πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών». Η Innovation Brain θα καταθέσει το νέο επενδυτικό σχέδιο για την εξυγίανση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης το οποίο θα αντικαταστήσει αυτό που κατατέθηκε ήδη στο δικαστήριο από την Τράπεζα Πειραιώς για υπαγωγή της βιομηχανίας στα άρθρα 106 β & δ του πτωχευτικού κώδικα.

Αυτό σημαίνει ότι θα τακτοποιηθούν άμεσα από την ΕΒΖ οι οικονομικές οφειλές προς τους εργαζόμενους της εταιρείας (2 εκατ. ευρώ) και τους τευτλοπαραγωγούς (2,5 εκατ. ευρώ), ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καταθέσει άμεσα 1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη επειγουσών αναγκών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Innovation Brain, Λούκας Φέκερ, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη χθεσινή ημέρα και ευχαριστώντας δημόσια τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη «σοφή» και «δυναμική» του πολιτική που συνετέλεσε θετικά στο να μη χαθεί η φετινή τευτλοκαλλιεργητική περίοδος, αλλά και να μη «ναυαγήσει» η συμφωνία που βρίσκεται προ των πυλών να τελεσφορήσει, επισήμανε ότι «θα τρέξουμε τη φετινή παραγωγή, αλλά και το πρόγραμμα εξυγίανσης με αμερικανικά κεφάλαια».

Στρατηγικός επενδυτής είναι το Innovation Brain, με επικεφαλής τον Lucas Fecker, με τη συμμετοχή αμερικανικού fund, ενώ στο σχήμα συμμετέχει με 20% ομάδα έξι εκπροσώπων αγροτών με τον φορέα Hellenic Farmers Company.
Ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας στο εργοστάσιο Πλατέως, Αθανάσιος Πίππας, καλωσόρισε τον νέο υποψήφιο επενδυτή και εξέφρασε την ελπίδα του για μια νέα αρχή στην εταιρεία, καλώντας τους παραγωγούς να στηρίξουν την προσπάθεια. Είπε ακόμη ότι η φετινή παραγωγή μπορεί να διπλασιαστεί σε σχέση με το 2018, που ανήλθε σε 13.000 στρέμματα. Ανέφερε ακόμη ότι οι αγρότες την επόμενη εβδομάδα θα πάρουν την ενίσχυση που προβλέπεται από το μέτρο de minimis.

Τα συμβόλαια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα υπογράψει με τους αγρότες η Innovation Brain.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter