Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / ΕΤΕ: Συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 300 εκατ. για στήριξη επιχειρήσεων

ΕΤΕ: Συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 300 εκατ. για στήριξη επιχειρήσεων

Συμφωνία χρηματοδότησης συνολικού ύψους μέχρι 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, υπέγραψαν η Εθνική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. 

Η συμφωνία χρηματοδότησης βασίζεται στην τιτλοποίηση επιχειρηματικών απαιτήσεων, στην οποία προχώρησε προ διμήνου η Εθνική Τράπεζα, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά μειωμένο κόστος άντλησης κεφαλαίων για χρηματοδότηση. Με βάση τις κινήσεις αυτές και τη συμφωνία που υπογράφηκε, το τελικό κόστος δανεισμού των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μειώνεται σημαντικά.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνος της λειτουργίας της Τράπεζας στην Ελλάδα κ. Jonathan Taylor, τόνισε, κατά τη υπογραφή της συμφωνίας, το ζωηρό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις, που όπως είπε, αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και τον πυρήνα των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα. Η συναλλαγή, είπε, αποτελεί το πρώτο βήμα βοηθείας προς μια μεγάλη τράπεζα για την επιστροφή της στις αγορές.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που μετείχε ενεργά στην προ διμήνου τιτλοποίηση της Εθνικής για δανειοδοτήσεις προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τόνισε κατά την υπογραφή, μέσω του εκπροσώπου του κ. Alessandro Tappi, ότι η νέα συμφωνία θα βοηθήσει σημαντικά την Εθνική Τράπεζα να αυξήσει τις χορηγήσεις της προς τις ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μέσης κεφαλαιοποίησης που αποτελούν, όπως είπε, τη βάση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, υπογράμμισε ότι στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την οικονομία μας, στο μεταίχμιο μεταξύ ύφεσης και ανάκαμψης, είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να φύγουμε από το μεταίχμιο αυτό προς την μεριά της ανάπτυξης. Στην ουσία, χρειάζεται μία ‘συστράτευση’ δυνάμεων όσων θέλουν να δουν την οικονομία μας να αναπτύσσεται εκ νέου βασισμένη σε γερά θεμέλια, διορθώνοντας τις παθογένειες του παρελθόντος και αξιοποιώντας τα δυνατά της σημεία.

Το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας ώστε με όπλο τις επενδύσεις και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, να αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση. Η στρατηγική μας, τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης, αναφορικά με στις επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις -για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών- βασίζεται στα εξής σημεία:

• Στην διαρκή διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρουμε στους πελάτες με βάση στις ανάγκες τους

• Στην συνεργασία με υπερεθνικούς οργανισμούς για την αύξηση του μεγέθους και των δυνατοτήτων χρηματοδότησης πέραν στις εγχώριας αγοράς

• Στη στήριξη νέων αγορών και προϊόντων που δίνουν πρόσβαση στις ελληνικές επιχειρήσεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης επεσήμανε ότι με τη συμφωνία που υπογράφθηκε σήμερα, η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει νέα χρηματοδοτικά προϊόντα για την ενίσχυση της πρόσβασης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στην τραπεζική χρηματοδότηση, με ευνοϊκούς όρους, συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση του αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Οι χρηματοδοτήσεις θα είναι τόσο για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης όσο και για επενδύσεις.

Μέσω του προγράμματος, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής, εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 300 επιχειρήσεις, ενώ σημαντική αναμένεται και η συμβολή στην απασχόληση, καθώς μέσω της Πρωτοβουλίας «Απασχόληση για νέους» εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 200 θέσεις απασχόλησης για νέους κάτω των 25 ετών. Η ενίσχυση της νεανικής εργασίας σε μία χρονική στιγμή όπου η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50%, δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της στρατηγικής για την ανάπτυξη του τόπου, αν θέλουμε το οικονομικό μοντέλο που χτίζουμε να είναι βιώσιμο.