Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Επιπτώσεις στις γερμανικές επιχειρήσεις εστίασης από το μερικό lockdown

Επιπτώσεις στις γερμανικές επιχειρήσεις εστίασης από το μερικό lockdown

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ενωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, ο τομέας της εστίασης είναι εκείνος που θα πληγεί ιδιαίτερα μετά και την επιβολή του νέου μερικού Lockdown, με κάθε μία ανά τέσσερις επιχειρήσεις να αναμένει σημαντική μείωση των πωλήσεων της. Οι περισσότερες μάλιστα των επιχειρήσεων αυτών είχαν ήδη βρεθεί αντιμέτωπες με την νέα σοβαρή κατάσταση, ακόμη και πριν από την λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων.

Στην έρευνα της Ενωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων το 42% των επιχειρήσεων εστίασης ανέφεραν ότι η επιχειρηματική τους κατάσταση είναι πολύ κακή. Από τα εστιατόρια, μπάρ και άλλες επιχειρήσεις εστίασης το 34% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει διάφορα  προβλήματα και μεγάλες δυσκολίες ρευστότητας, ενώ το 55% εκφράζει παράπονα για την μείωση των ιδίων κεφαλαίων τους. Επίσης οι πωλήσεις τους αναμένεται να μειωθούν για το τρέχον έτος περισσότερο από 50% ενώ ποσοστό 27% αναμένει σοβαρά προβλήματα στον τομέα της τροφοδοσίας.

Παραθέτουμε κατωτέρω τα σημαντικότερα ευρήματα της εν λόγω έρευνας:

  1. Μία στις επτά επιχειρήσεις κινδυνεύει από πτώχευση. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στο κρατίδιο της Σαξωνίας-Ανχαλτ, όπου οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης εξετάζουν την περίπτωση κατάθεσης αγωγών εναντίων των νέων περιοριστικών μέτρων λόγω του νέου Lockdown.
  2. Με δεδομένη την επέκταση της πανδημίας οι περισσότερες επιχειρήσεις προειδοποιούν για ένα γενικευμένο κύμα πτωχεύσεων στο εμπόριο τροφοδοσίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, περισσότερες από 8.300 επιχειρήσεις εστίασης, όπως εστιατόρια, πάμπ και σνάκ μπάρ βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της χρεωκοπίας χωρίς να έχουν οποιαδήποτε δυνατότητα για ανάκαμψη των δραστηριοτήτων τους και αντιστροφή της συγκεκριμένης αρνητικής πορείας. Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων επιχειρήσεων είχαν τις ίδιες απαισιόδοξες και αρνητικές εκτιμήσεις για την συνέχεια της λειτουργίας τους. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα μήνα πριν την έναρξη του πρώτου κύματος της πανδημίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, το ποσοστό αυτών που εξέφραζαν απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την συνέχιση της λειτουργίας τους ανερχόταν σε μόλις 10,2%.
  3. Οσον αφορά την εικόνα του κλάδου σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι επιχειρήσεις εστίασης στην Βαυαρία βρίσκονται σε μία καλλίτερη θέση. Ποσοστό 11,0% των συμμετεχόντων στην έρευνα επιχειρήσεων εξέφρασαν τους φόβους τους να οδηγηθούν στην λύση της πτώχευσης, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο της Βάδης-Βυρτεμβέργης με 11,9%. Αντίστοιχα ποσοστά για υψηλότερο κίνδυνο πτώχευσης καταγράφονται στην Σαξονία-Ανχαλτ με 20,1%, στην Σαξονία με 19,1% και στο Βερολίνο με 17,2%. Στην Σαξονία-Ανχαλτ η τοπική Ενωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων εξετάζει τη λήψη νομικών μέτρων κατά των νέων περιορισμών που ελήφθησαν σε παγγερμανικό επίπεδο.