Ειδήσεις
Home / Διατροφη - Wellness / Ε.Ε: Ασφάλεια διατροφής και αειφορία σε διαβούλευση

Ε.Ε: Ασφάλεια διατροφής και αειφορία σε διαβούλευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια διαδικτυακή διαβούλευση σχετικά με το πώς η επιστήμη και η καινοτομία μπορούν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει ασφαλή, θρεπτικά, επαρκή και από αειφόρες πηγές τρόφιμα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συζήτηση αυτή συνδέεται με το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Έκθεσης (Expo Milano 2015) “Feeding the Planet, Energy for Life”, η οποία στοχεύει να προχωρήσει πέρα ​​από τις πολιτιστικές δραστηριότητες και να ανοίξει μια πραγματική πολιτική συζήτηση για την παγκόσμια ασφάλεια των τροφίμων και την αειφορία.

Η σχετική δράση παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες από τον Tibor Navracsics, Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, από κοινού με τον Franz Fischler, πρόεδρο της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕ για την Expo 2015.

Ο Επίτροπος Navracsics δήλωσε: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την διατροφή, την ασφάλεια των τροφίμων και την αειφορία. Η Expo 2015 μας προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να επιδείξουμε ότι η ΕΕ έχει ήδη πετύχει σε αυτόν τον τομέα. Ελπίζω επίσης ότι θα προσφέρει νέα πνοή στις προσπάθειές μας και την περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας”.

Ο Franz Fischler δήλωσε: “Πιστεύω ότι η επιστήμη και η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να εγγυηθούμε την πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα για όλους, που θα παράγονται με αειφόρο τρόπο. Έχουμε εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσει ότι η Expo 2015 έχει μια ισχυρή επιστημονική διάσταση. Ελπίζω ότι η διαβούλευση θα υποστηρίξει ένα debate σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Η διαβούλευση θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης για τη μελλοντική ερευνητική ατζέντα, η οποία θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων. Θα επικεντρωθεί στους τομείς όπου οι ερευνητικές προσπάθειες της ΕΕ έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο, όπως το πώς να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία μέσω της διατροφής, την αύξηση της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων, τη μείωση της απώλειας τροφίμων και των αποβλήτων, τη μεγαλύτερη στροφή της αγροτικής ανάπτυξης στην αειφορία, την αύξηση της παραγωγικότητας της γεωργίας μέσω της αειφόρου εντατικοποίησης, καθώς και την καλύτερη κατανόηση των αγορών τροφίμων και την αύξηση της πρόσβασης σε τρόφιμα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η διαβούλευση είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο για όλους τους ενδιαφερόμενους, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα δημοσιευθούν στις 15 Οκτωβρίου, πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των θέσεων της ΕΕ στην Expo 2015.

 

Η World Expo 2015 θα πραγματοποιηθεί από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, στο Μιλάνο της Ιταλίας. Περισσότερες από 145 χώρες και διεθνείς οργανισμοί θα λάβουν μέρος στην έκθεση, την οποία αναμένεται να επισκεφθούν περίπου 20 εκατομμύρια επισκέπτες.

 

Link to EU survey: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Expo2015-Research

Περισσότερα: http://europa.eu/expo2015/sites/default/files/files/FINAL_Expo-Discussion-paper_lowQ%281%29.pdf

 

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin