Ειδήσεις
Home / Top Slider / ΕΒΖ: “Mπλόκαρε” το Δ.Σ. της Πειραιώς το επιχειρησιακό σχέδιο

ΕΒΖ: “Mπλόκαρε” το Δ.Σ. της Πειραιώς το επιχειρησιακό σχέδιο

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, με όλους τους εμπλεκόμενους να εξετάζουν διάφορα πλάνα, όχι μόνο για το πώς θα κρατηθεί στη ζωή η βιομηχανία, αλλά και για να υιοθετηθεί το σενάριο εκείνο που θα τη θέσει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Γιώργος Λάντζας, δήλωσε στο ΑΠΕ: «Παρουσιάσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς. Μας ανέφεραν ότι είναι μεν ρεαλιστικό, ωστόσο μας επισήμαναν ότι δεν είναι τόσο καλό για να εγκριθεί η χρηματοδότηση που χρειάζεται η ΕΒΖ». Πρόσθεσε ότι «ζητούν τέτοια κερδοφορία, που η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΕΒΖ δεν μπορεί να παρουσιάσει για τα επόμενα τρία χρόνια».

Ωστόσο, σημείωσε, «τίποτα όμως δεν έχει κριθεί οριστικά, αφού στις 30 Μαρτίου 2016 έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς. Εν τω μεταξύ θα καταρτιστεί και το σχέδιο χρηματοδότησης που θα μας παρουσιάσουν». Πρόσθεσε δε ότι «το μόνο άσχημο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι το ασφυκτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο εμείς, η διοίκηση της EΒΖ, θα πρέπει να λάβουμε τις οριστικές μας αποφάσεις».

Στο μεταξύ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης -ο οποίος μαζί με συναδέλφους του βρέθηκε στην Αθήνα όπου είχαν επαφές με διάφορα στελέχη που εμπλέκονται στο θέμα της ΕΒΖ- επισήμανε: «Τις τελευταίες ώρες ακούμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν δέχεται τελικά το επιχειρησιακό πλάνο που παρουσίασε η διοίκηση της EΒΖ και προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μπογιαννίδη, «η εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές για αγορά των δύο εργοστασίων της EΒΖ στη Σερβία ανέτρεψε το αρχικό πλάνο και σήμερα εξετάζεται μεν η χρηματοδότηση της εταιρείας, αλλά με βάση το σενάριο να πουληθούν τα ακίνητα της εταιρείας και να παραμείνουν στη βιομηχανία μόνο αυτά σε Πλατύ, Ορεστιάδα και Σέρρες και υπό τον όρο ότι θα αποπληρωθεί η οφειλή ύψους 50 εκατ. ευρώ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Τράπεζα Πειραιώς, εντός της επόμενης δεκαετίας».

Όπως εξήγησε ο κ. Μπογιαννίδης, «σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, τότε θα υπάρξει χρηματοδότηση της εταιρείας 5,5 εκατ. ευρώ άμεσα και άλλα 6,5 εκατ. ευρώ κάποια στιγμή, χωρίς αυτή να διευκρινίζεται». Πρόσθεσε: «Ο Σέρβος επενδυτής δίνει μεν 25 εκατ. ευρώ για τα δύο εργοστάσια της EΒΖ στην Σερβία, αλλά ποιος σκέφτεται ότι εάν προχωρήσει το deal, τότε η βιομηχανία το πιο πιθανόν θα αποτελεί παρελθόν;», διερωτήθηκε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ -ενδεχομένως και σήμερα- πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το θέμα της EΒΖ, αλλά και να διερευνηθεί εάν υπάρχει άλλη πηγή χρηματοδότησης. Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες, επανέρχεται το ενδιαφέρον βραζιλιάνικου ομίλου για συνεργασία με την EΒΖ, κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε στη Βόρεια Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι.

ΑΠΕ

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter