Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Δεύτερες σκέψεις για κρασί – Στο τραπέζι και τα “βαριά” αλκοολούχα

Δεύτερες σκέψεις για κρασί – Στο τραπέζι και τα “βαριά” αλκοολούχα

Τους ασκούς του Αιόλου έχει ανοίξει η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί ή εναλλακτικά να αυξήσει περαιτέρω τον ΕΦΚ στα λεγόμενα βαριά αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, ρούμι, βότκα κλπ).

Τα μέτρα αυτά είναι τα ισοδύναμα που θα καλύψουν το κενό στα έσοδα από την μη υποβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μετά από την γνωστοποίηση των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου, οι οινοποιοί έχουν εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση, η οποία χθες το βράδυ εμφανίσθηκε με δεύτερες σκέψεις.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ανακοίνωσε στη Βουλή τη δέσμευση της κυβέρνησης να επανεξετάσει το μέτρο για την φορολόγηση του κρασιού, ύστερα κι από τις αντιδράσεις ακόμα και κυβερνητικών βουλευτών.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν φοβάται τον διάλογο και για αυτό το λόγο δεσμεύτηκε πως στη σημερινή συνεδρίαση ενδεχομένως να βελτιωθεί το συγκεκριμένο μέτρο ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις και της συγκυβέρνησης.

Ωστόσο, η αντιπρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, λέγεται ότι αφορά την αντικατάσταση ή επιμερισμό του φόρου στα «βαρύτερα» -και ως επί το πλείστον εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά, όπως το ουίσκι, η βότκα και το ρούμι.

Η εξέλιξη αυτή συναντά ήδη την αντίδραση των επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης αλκοολούχων ποτών, οι οποίες υπενθυμίζουν ότι εντός μόλις δύο ετών (2009-2010), ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) αυξήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις κατά 125%, ενώ κατά την ίδια περίοδο ο ΦΠΑ σκαρφάλωσε στο 23% από το 19%.

Οι υψηλότατες αυτές αυξήσεις προκάλεσαν αφενός συρρίκνωση του αποτυπώματος του κλάδου και αφετέρου έξαρση του λαθρεμπορίου (μείωση νόμιμων πωλήσεων αλκοολούχων ποτών κατά 45,7%), με αποτέλεσμα την εκτίναξη των διαφυγόντων εσόδων από φόρους.

Την περίοδο 2009-2012, χάθηκαν περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας στην αλυσίδα αξίας του κλάδου, ενώ τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα από τη μη καταβολή του ΕΦΚΟΠ σε λαθραία αλκοολούχα ποτά υπολογίζονται περί τα 97,7 εκατ. ευρώ ετησίως, βάσει της κλαδικής μελέτης του ΙΟΒΕ («Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα», ΙΟΒΕ, Νοέμβριος 2013). Η υψηλή φορολογία, εν τέλει, εκτιμάται ότι όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ως προς τις φορολογικές εισπράξεις, αλλά απέτυχε παταγωδώς, καθώς τα δημόσια έσοδα βρίσκονται σε επίπεδο χαμηλότερο του 2009, δηλαδή, προ των αυξήσεων ΕΦΚΟΠ.